Ethno Fusion Fest – Пловдив посреща културата на 3 континента!

Нов етно фюжън фестивал ще се проведе на 27 май в Пловдив

Първото издание на Ethno Fusion Fest ще събере музикални култури и фолклор от три континента – Австралия, Европа и Южна Америка и ще ги смеси с българския фолклор в опияняващ съвременен коктейл.

Освен концерти, публиката ще може да участва в няколко тематични работилници, както и да се наслади на модерна възстановка на българския ритуал „Оратница”, представляващ огнен пърформанс.

Концертите ще ни срещнат с група Оратница, фламенко бандата Rumba Aficionado, Samba Band и специалния гост – майстора на родопската каба гайда, чиито мелодии се носят в космоса заедно с гласа на Валя Балканска – Петър Янев.

Ето и подробната програма на фестивала:

12:00ч.- „Как да си направим диджериду и как да свирим на него?„- работилница по правене и свирене на най-древния духов инструмент – австралийското идаки (диджериду), водена от Хорхе от Оратница и майстора на диджове – Коля.

14:00ч. – „Изработка на бижута от естествени материали“ – работилница на Алекс, която ще представи и личната си колекция от бижута (част от тях можете да видите на http://kashedesign.daportfolio.com/).
18:30ч. – „Ритуалът Оратница“ и Огнен пърформанс на Тони и Деси, под режисурата на Пламена.
Малко след това започва и музикалната част с концертите на:

Оратница: Музиката на бандата смесва български фолклор, аборигенски мотиви, дъбстеп, дръмендбейс и религиозни песнопения. Оратница е колектив от улични музиканти, чиито качества бързо ги изстрелват на сцената на множество български клубове, а през февруари – и на първото място на Sofia Fusion Rally. Очаква ни транс ритъм, който подканва към колективно музикално пътуване с пилоти: Иван (Попа)-вокал, Хорхе-диджериду, Християн-кавал и Бъни-кахон/тъпан. Още на http://oratnitza.com/.
Rumba Aficionado:  Групата ще представи музика от Испания, Мексико, Куба и Латинска Америка. Събират се през 2005 от Христо Калинов – основател също на световно известната група Rico Sanchez & The Gypsies. Заедно с класическите китаристи Цветан Андреев и Симеон Леонидов и Бъни на кахон, той ще ни накара да танцуваме в горещия ритъм на румбата. Можеш да се подготвиш на http://www.myspace.com/rumbaaficionado.

Самба Банда: Samba Banda ще качат градуса още по-високо със страстни ритми и испански китари. Чуй ги на http://sambanda.hit.bg/.

Гвоздеят на цялото събитие ще бъде специалното участие на Петър Янев – майсторът, чиято каба гайда пътува в космоса с песента „Излел е Дельо хайдутин “ с гласа на Валя Балканска и организатор на Фестивала „Гайдарско надсвирване“- село Гела.

Голямото избухване ще продължи със сетовете на двамата диджеи от Global Vision Circle – DJ Invoke и DJ Dharba! (http://www.globalvisioncircle.org/).
Визуализацията на партито ще е от Петра Катранджиева – Hipster.

Ethno Fusion Fest ще се проведе в Баня Старинна в Пловдив.

Участие в уъркоповете е безплатно, а входът за концерта (след 18:30 ч.) ще е само 6 лева. Оранизаторите са се погрижили да запазят места на преференциални цени в близкия Hikers Hostel за гостите на града.

Дехидратацията ще бъде невъзможна, защото е осигурен и специален бар с достатъчно безалкохолни и алкохолни напитки, които ще бъдат смесени с музиката в опияняващи коктейли.

Ethno Fusion Fest се осъществява с подкрепата на Fusion Embassy

Петър Янев – Рофинка Болна Легнала

Коментари (0)

Публикувано в на 26 май 2010 г.