Екстремен туризъм по река Мътивир с TVT

Акценти и анотации на филми от програмата на TVT, 7 – 13 октомври 2013 г.

 

До Чипровския водопад и Водния скок с TVT: Видео гид

Западната част на Балкана или така наречената Чипровска планина. Тук, в един район от няколко десетки квадратни километра, се намират  и няколко неголеми, но изключително кокетни водопада. Най-близкият до град Чипровци от тях е Чипровският водопад – на малката, но капризна Стара река. Как да стигнете до него и до водопад Водния скок от групата на Копренските водопади ще разберете от новите епизоди на поредицата на TVT „Видео гид”, която единственият канал за туризъм из България ще завърти в седмицата от 7 до 13 октомври 2013 г. „Видео гид”е новото предложение на Телевизия Туризъм към запалените туристи и любителите на природата. Във всяко от късометражните филмчета авторът и презентатор на поредицата Георги Михайлов лично ще ви отвежда до малко познати кътчета от дивата природа и трудно откриваеми красоти. В следващите седмици ще отидем заедно по Еменската екопътека до водопад Момин скок, ще се завърнем отново в Балкана, за да видим още Ланжин скок и други.

Гледайте новата поредица на TVT „Видео гид” всеки ден в рамките на блока „Туризъм инфо” от 10:45; 16:45; 21:45 и 23:45 часа.

 

Без пътека. Мътивир (образователен филм за екстремен туризъм)

– само по ТVТ в неделя, 13 октомври 2013 г., от 14:00 и от 21:00 ч.

„Тополница” – най-големият язовир в Средногорието, изграден на едноименната река. Идиличният му пейзаж на пръв поглед придава усещане за спокойствие и отмора. Но през 2005 г. мощната язовирна стена, изградена току над село Мухово, едва успя да удържи напора на буйните пролетни води. Реката наводни низината и близката магистрала „Тракия”. Тополница е планинска, капризна река. Но с още по-своенравен характер е притокът й, който се влива в най-големия язовирен ръкав – река Мътивир.

В този епизод предизвикателството пред планинския водач Момчил Цветанов и неговата спътничка Теди е да  преминат по една от най-негостоприемните речни долини у нас, образувала множество теснини, бързеи и мътни, опасни вирове. Каменисто дъно, ледено студена вода, нощен студ, техника за преминаване през бързеи, средновековна крепост, много адреналин и дори един сал… Всичко това можете да видите в новия филм от поредицата „Без пътека” – „Мътивир”, само по Телевизия Туризъм.

Предупреждение: Демонстрираните ситуации,  техники и умения в „Без пътека” крият сериозни рискове и могат да бъдат прилагани само от компетентни лица!

 

Акция (образователен филм за екстремен туризъм / пещернячество)

– в седмицата от 7 до 13 октомври: във вторник от 08:00, от 18:00 и от 23:00 часа, в събота от 13:00 часа и в неделя от 20:00 часа –

Група приятели влизат в пещера. Но нивото на подземната река внезапно се покачва. Изходът е недостъпен. Минават часове… И хората се питат дали ще оцелеят? Ще има ли кой да им помогне? Ще има ли кой да ги измъкне от подземното царство? Какъв е истинският страх? Там е тъмно, влажно и студено…

Филмът „Ация” разказва за работата на Аварийно-спасителния отряд в България, където работят единствените хора, спасяващи туристи в пещерите. Филмът води зрителя от „Духлата”, през „Темната дупка” до Карлуковския карстов район, където е пещера „Проходна”. Там днес се води обучението и тренировъчните акции на пещерняците.  Екипът и авторът Биялна Василева изживяват един наситен с екшън и емоции тренировъчен ден, за да разберат, че същата сила, която е накарала човека преди милиони години да излезе от пещерата, сега отново го тегли навътре.

 

В рубриката ПОСОКИ през седмицата:

Пещера „Орлова чука” в Поломието

Пещерата „Орлова чука“ в долината на Русенски Лом е открита през 1941 година съвсем случайно от козарчета, които са търсили изгубено животно. Днес тя е осветена причудливо с разноцветни светлини, които дават усещането за разходка в един нереален свят. „Орлова чука” е втората по големина пещерна система  в България, с официална дължина 13 км, постоянна температура 14 градуса и 90 процента влажност. Но другото, което я прави уникална, са колониите от 6 вида прилепи, от общо 30 вида в Европа.

Тетевенската екопътека и водопад Скока

Изумително красив е Тетевенският край и не едно са нещата, които си струва да бъдат посетени. Тетевенската екопътека отвежда любознателния турист от центъра на планинския градец по живописното дефиле на река Козница.

Дървени мостчета, букови и дъбови гори, хлад и свежест царуват тук, дори в най-жарките летни дни. Пътеката води до единизключително красив водопад, наречен Скока – затова е наречена с красноречивото име „Под пръските на водопада”.

Гледайте поредицата „Посоки” в рамките на блока „Туризъм инфо” само по TVT

Коментари (0)

Публикувано в на 7 октомври 2013 г.