Експерти по ТВ7: Ако взимате кредит, да е в евро или лева!

Спадовете на борсите не е заради икономически проблем, а се дължи на политически въпрос!

„Проблемът със спадовете по световните борси не е в банковата сфера или икономиката, а е на политическо ниво“. Около това мнение се обединиха  финановите анализатори Емил Хърсев и Георги Прохаски, които гостуваха в сутрешното шоу „Бодилник“ на TV7.

Според тях пазарите очакват да видят ясна политическа воля за решаването на дълговите проблеми.

Разликата с кризата през 2008 г. е, че тогава фалираха банки, а в момента реалната икономика не е причина за тази криза, отбелязаха и двамата.

Емил Хърсев коментира, че новите дадености са, че вече окончателно е ясно, че няма безрисков финансов инструмент и безгранично ликвидна държава.

Според него, обаче, САЩ нямат да фалират, тъй като навсякъде те дължат само долари и могат да си ги отпечатат, което е и голямата разлика с ЕС. „Гърция, например, не може да си отпечата евро“, обясни Хърсев.

Според Георги Прохаски това печатане в САЩ, все пак, не може да продължава безкрайно.

Сегашната ситуация, според двамата анализатори, засяга всеки българин, който внася по втория пенсионен стълб у нас. Средствата, коrто се събират от фондовете, са на борсата и така спадът й води до обезценяване на средствата ни за пенсия. Те препоръчаха и, ако се вземат кредити, те да са в левове или евро. Вижте още!

http://tv7.bg/bodilnik/news/851202.html

http://tv7.bg/bodilnik/news/851212.html

http://tv7.bg/bodilnik/news/851222.html

Коментари (0)

Публикувано в на 9 август 2011 г.