Джо Кокър издава по-поп албум – „Hard Knocks“ (чуй парчето!)

JOE COCKERHard Knocks

Той е едно от големите имена в музикалния бизнес повече от 40 години. Има издадени 21 студиини и 4 лайв албума. Характерният му блусарски глас е негова запазена музикална марка. Продал е милиони копия от албумите си и песните му са се превърнали в хит сингли по целия свят. Носител е на награди Грами, Златен глобус и награда на Академията.

Нещо повече: той е Офицер на ордена на Британската империя. Без съмнение, Joe Cocker е не само истинска музикална легенда, но и един от най-успешните и известни изпълнители през последните четири десетилетия.

Въпреки множеството награди и милионни продажби, той продължава да симпатизира и да се идентифицира с онези, които не са били с късмет като него – аутсайдерите и пренебрегнатите. Продължава да не се смята за победител, който е постигнал всичко и доказва това и с новия албум, първи за Sony Music/Вирджиния Рекърдс, озаглавен Hard Knocks”.

“Прекарал съм повече време по улиците отколкото за образование”, обяснява 66-годишният британец. “Феновете, които са били около мен през всичките тези години вероятно ще разберат и заглавието на албума.” Но въпреки атмосферата, за която то намеква, почитателите на Cocker (които чакаха повече от три години този нов материал) не бива да се притесняват за някаква нова музикална посока. Hard Knocks е много повече поп ориентиран от предишните му албуми и особено от последният. “С Ethan Jones, когото обичам, създадохме Hymn For My Soul’ през 2007, който беше почти ‘демо запис’. Не използвахме електроника и специални ефекти”, обяснява Joe Cocker.

10-те нови парчета в “Hard Knocks” са записани с Matt Serletic (Matchbox Twenty, Rob Thomas, Blessid Union Of Souls и Carlos Santana), с когото Cocker работи за пръв път. “Когато се срещнах с Matt в студиото му казах, че искам съвременен албум, но не прекалено модерен”, казва Cocker. “Знам, че трябва да се боря с 25 годишни хлапета, но аз съм си аз и усетих, че можем да направим нещо заедно.”

Звукозаписните сесии са в студиото на Serletic в Ел Ей, заедно с музикантите Ray Parker Jr., Tim Pierce и Joel Shearer на китарата, Josh Freese, Matt Chamberlain и Dorian Crozier на ударни, Chris Chaney на бас и Jamie Muhoberac на клавирните. Песните са миксирани от Chris Lord-Alge и мастерирани от Bob Ludwig.

Друг продуцент, с който работи, е нашвилската легенда Tony Brown, свирил на пиано с Elvis Presley. “Той е страхотен, но едното парче, което създадохме, не се вписваше в духа на албума, който исках на направя”, споделя Cocker. Единствената кавър версия в албума е песента на Dixie Chicks “I Hope” (от техния албум от 2006 “Taking The Long Way”). За изпълнител, легендарен с интерпетациите на чужди песни с уникалния си глас, количеството на съвсем новите оригинални песни в “Hard Knocks” може да се стори неочаквано дори и за най-ревностните поддръжници на Cocker.

“Получавал съм множество критики за кавър версиите си, особено от младите хора и пресата”, припомня си той. “По време на създаването на албума всички казваха: ‘Joe, ще очакват от теб поне няколко кавъра и в един момент започнахме да обсъждаме идеята за дует с Joss Stone. Наистина искам да пея с нея, но така и не съм попадал на подходящата песен. Но накрая, когато завършихме 10-те песни, всички бяха щастливи..”

За разлика от другите банди и артисти, които обикновено твърдят, че последното им музикално творение е най-доброто, Joe Cocker далеч не вярва в тези „глупости” и смята, че феновете сами ще отредят място на Hard Knocks сред останалите му албуми. Изпълнителят ще трябва да запази търпение да разбере реакцията на аудиторията до октомври, когато не само ще бъде издаден албума, но и ще тръгне на турне в Европа –  за пръв път от 2007-ма насам.

Концертните изяви винаги са били важна част от неговата работа, която Joe Cocker обича много. Освен представянето на песни от Hard Knocks на живо, той е подготвил и друга изненада за финовете си. “Има някои песни, които са успешни, но винаги съм пренебрегвал при шоутата си”, обяснява той. “Разбира се, винаги изпълняваме You Can Leave Your Hat On и Unchain My Heart, но сега искам да прибавя и някои стари парчета като Simple Things и Tonight.”

Joe Cocker – Hard Knocks Album Interview №1 HD

Joe Cocker – Hard knocks

ТРАКЛИСТИНГ:

  1. Hard Knocks
  2. Get On
  3. Unforgiven
  4. The Fall
  5. So It Goes
  6. Runaway Train
  7. Stay The Same
  8. Thankful
  9. So
  10. I Hope

“Hard Knocks” е на българския музикален пазар от Вирджиния Рекърдс / Sony Music Entertainment с медийната подкрепа на радио Star FM

Снимка: Virginia Records / Sony Music Entertainment

Коментари (0)

Публикувано в на 4 октомври 2010 г.