ДПС при Коритаров: Искахме да спасим здравеопазването

И още: Премиерът се опитва да раздели лекарското съсловие

Нигяр Джафер, член на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ДПС коментира предстоящата обща инициатива на БСП и партията на Доган по внасяне на вот на недоверие към правителството заради здравеопазването. Това се случи в предаването „Свободна зона” по ТВ+ в петък.

В студиото при Георги Коритаров тя представи другата гледна точка по отношение на преговорите между двете партии.

Преди седмица, представяйки позицията на БСП, гост в „Свободна зона” бе Михаил Миков. Тогава той заяви, че има много сектори, заради които би могло да се внесе вот на недоверие, но двете политически формации се спрели на здравеопазването, защото там цярял тотален хаос.

Това становище потвърди и Джафер. Тя допълни, че в сферата на здравеопазването проблемите са най-ярки – скандал след скандал, оставка след оставка и оставало впечатлението за хаос – финансови проблеми, управленска немощ.

Джафер не отрече, че здравната система е чувствителна и атакуема от всички страни. Тя отдаде на това текучеството на министри на здравеопазването.

В „Свободна зонаДжафер сподели, че по времето на Тройната коалиция ДПС е предлагало на партньорите в управлението НДСВ и БСП да стартира реформа в здравната сфера, основната на непопулярни мерки. Така или иначе, обяче, моделът не бил уточнен и реформа не била стартирана. По думите й в момента обществото е по-готово за промени, но сегашното правителство също се страхува от непопулярни мерки.

На въпрос на Георги Коритаров за какво всъщност е вотът, Джафер отговори лаконично, че ДПС и БСП искат корекции в част от политиките в здравеопазването и повдигане на сериозен дебат по темата.

В „Свободна зона” по ТВ+ тя разкри, че ДПС е предоставило на бившия здравен министър Божидар Нанев концепцията за демонополизация на здравната каса, но изобщо не се знаело дали той я е видял. Въпреки това, от ДПС били готови ако някой е заинтересован, да представят идеите си.

Във втората част на „Свободна зона” гост бе кметът на Кюстендил Петър Паунов.  Кметът познава лично новия министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който е родом от поверения на Паунов град.

За новият министър, Паунов бе категоричен, че  в Кюстендил няма човек, който да не го подкрепя. Д-р Константинов не бил от корпоративното лоби в здравеопазването и това гарантирало обективността му.

Коментари (0)

Публикувано в на 5 октомври 2010 г.