Dow пада с 400 пункта, пробива под 30 000 поради опасения, че Фед прекалява с борбата си с инфлацията

Акциите се понижиха в петък и се появи нова загуба за седмицата, тъй като инвеститорите се опасяваха, че агресивната кампания на Федералния резерв за борба с инфлацията може да доведе до икономически спад.

Индустриалният индекс Dow Jones падна с 408 пункта, или 1,36%, докато S&P 500 падна с 1,7%. Nasdaq composite загуби 2%.

Петък отбеляза четвъртата поредна отрицателна сесия за основните средни стойности, като Dow падна под дъното си през юни и достигна границата от 30 000. Централната банка осъществи още едно свръхголямо увеличение на лихвите от 75 базисни пункта в сряда и посочи, че ще направи още едно на заседанието си през ноември.

Доходността на облигациите се повиши тази седмица след действията на Фед, като лихвените проценти по 2-годишните и 10-годишните държавни облигации достигнаха върхове от почти десетилетие.

Goldman Sachs Той намали целта си за S&P 500 в края на годината Той прогнозира спад от поне 4% от тук, тъй като лихвите продължават да се покачват.

Акциите, които са най-уязвими към рецесия, накараха потребителския сектор на S&P 500 да загуби 7% тази седмица. Енергията падна с повече от 8% поради падащите цени на петрола. Акциите с растеж паднаха в петък, включително големите технологични имена Apple, Amazon, Microsoft и MetaPlatforms.

„Въз основа на нашите дискусии с клиенти, по-голямата част от инвеститорите в акции приемат мнението, че сценарият за твърдо приземяване е неизбежен и фокусът им е върху времето, размера и продължителността на рецесията и инвестиционните стратегии за тази перспектива“, пише Goldman Sachs. В бележка до клиентите на Дейвид Костин.

READ  SpaceX Dragon се пръска с научен товар за анализ

Основните средни стойности са в крак за петия си спад през последните шест седмици и са на път да завършат седмицата със загуби. Dow се повиши с около 3,5% тази седмица, докато S&P и Nasdaq се понижиха съответно с 4,4% и 4,6%.

Други новини: Паундът достигна ново дъно от повече от три десетилетия спрямо щатския долар, след като нов икономически план на Обединеното кралство, включително намаляване на данъците, разтърси пазарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.