Dow нараства с повече от 200 пункта, тъй като трейдърите се радват по-силно от прогнозираните данни за икономическия растеж на САЩ

Индустриалната средна стойност на Dow Jones се повиши в четвъртък, след като нови данни показват, че икономиката расте по-бързо от очакваното и инфлацията намалява.

Dow се покачи с 257 пункта, или 0,8%, задържайки малка част от ранното си увеличение от 559 пункта. S&P 500 падна с 0,4%, докато Nasdaq падна с 1,4%, и двата след положителна търговия по-рано през деня.

БВП на САЩ се увеличи нараства с годишен темп от 2,6% През този период Dow Jones нарасна с 2,3% спрямо прогнозата. Докладът облекчи притесненията на инвеститорите относно забавяне през първото тримесечие на положителния растеж за 2022 г.

В допълнение към показването на по-силен от очаквания растеж, докладът за БВП поне предостави някои добри новини за инфлацията. Индексът на разходите за живот, коригиран, за да отрази променящото се поведение на потребителите, се е повишил с 4,1% през тримесечието спрямо прогнозите за 5,3%. Освен това общата инфлация, мярка, използвана от Федералния резерв, се повиши с 4,2%, рязко спадайки от 7,3%.

Това даде надежда на наблюдателите на пазара, които търсят данни, показващи забавяне на инфлацията, което може да доведе до облекчаване на повишенията на лихвите от Федералния резерв след срещата му през ноември, каза Клиф Ходж, главен инвестиционен директор в Cornerstone Wealth. Доходността на облигациите също изостана от данните.

„Тази сутрин съобщението за БВП беше число на Златокоска за рискови активи“, каза Ходж, като се позоваваше конкретно на данните за ценовия индекс. „Това е още един знак, сочещ възможността лошата инфлация да е зад гърба ни.“

Технологичният сектор продължи скорошните си проблеми – и на свой ред акциите на Nasdaq Компанията майка на Facebook се срина 24% върху a Слаба прогноза за четвъртото тримесечие Печалбите за третото тримесечие ще разочароват в сряда. Компанията също така каза, че ще загуби още повече пари за разработването на Metaverse през следващата година. Докладът накара много анализатори да понижат рейтинга на акциите.

READ  Рейтингът на одобрението на Байдън падна на фона на страховете от война и инфлация при нов референдум

Търговците също разгледаха отчетите за печалбите на други компании, някои от които надминаха технологичните тази седмица. Акциите на гиганта за бързо хранене McDonald’s се търгуват с ръст от 3,4%. Но цигареният гигант Altria Group падна с 0,4%, тъй като не оправда очакванията за печалби и приходи на акция.

„Акциите в САЩ се борят за посока след смесен набор от печалби с икономически данни, подкрепящи мнението, че икономиката отслабва“, каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA. „Икономиката все още изглежда, че се е насочила към рецесия, но това може да засили призивите за обръщане на Фед, което влага малко повече кредит в акциите.“

Големите технологични печалби продължават в четвъртък с резултатите от Amazon и Apple.

Акциите се повишиха след смесена сесия в сряда, като S&P 500 и Nasdaq Composite паднаха за първи път от четири дни, докато Dow беше незначително по-висок през деня.

За седмицата всички основни средни стойности са в положителна територия, като Dow и S&P се повишиха с повече от 2%, а Nasdaq с приблизително 1% по-високо. Dow е в крак за четвъртата си поредна положителна седмица, откакто петседмичната му поредица приключи през ноември 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.