Документални филми за Милош Форман и още именити режисьори с онлайн видео и снимки

Документални филми за Милош Форман и още именити режисьори

„Гении от света на киното”

Предстои поредната вечер на наградите „Оскар”! В очакване на раздаването на наградите на Филмовата академия за 2012 г. през този февруари ще почетем живота и творчеството на петима легендарни филмови режисьора – Жак Тати, Стенли Донън, Милош Форман и Жан-Люк Годар.

Изумителният Тати
Ексклузивна премиера на 4 февруари по Viasat History

Оригинално заглавие: The Magnificent Tati
Държава: Великобритания
Година: 2009

Този получил международно признание документален филм представя живота и творчеството на емблематичния френски комик и режисьор Жак Тати. Това е разказ за възхода и падението на Тати в света на киното, от първоначалната му работа като мим на сцените на парижките мюзикхолове до неговия получил „Оскар” филм „Моят чичо”. Почитателите на Тати задължително трябва да видят тази документална лента, която е и чудесно въведение в неговото творчество за все още непознаващите гения му.

Стенли Донън: просто го направи
Ексклузивна европейска премиера на 11 февруари по Viasat History

Оригинално заглавие: Stanley Donen – You Just Do It
Държава: Франция
Година: 2010

Разказ за дългия живот и кариера на режисьора Станли Донън – водеща фигура през златната епоха на холивудските мюзикъли. По онова време той режисира и нерядко участва в редица филми – класика като „Да пееш под дъжда”, „Клоунско лице” и „Пижамено парти” и „В града”. В този документален филм Донън си припомня за участието си в студийната система и сътрудничеството си с Джин Кели, Фред Астер, Одри Хепбърн, Франк Синатра, Джуди Гарланд и много други. „Режисирането за мен е като секса: когато е хубаво, е много хубаво; когато е зле, пак е хубаво” (Станли Донън).

Милош Форман
Ексклузивна европейска премиера на 18 февруари по Viasat History

Оригинално заглавие: Milos Forman
Държава: Франция
Година: 2010

Преди да пристигне като беглец имигрант в Холивуд през 1968 г., Милош Форман режисира независими и бунтарски филми по време на тоталитарния режим в Чехословакия. Кинорежисьорът си припомня този период от 60-те години и ни запознава с лични архивни материали. Ще чуем и коментарите на двама от най-близките му колеги от филмовата индустрия, Иван Пасер и Жан-Клод Кариер.

Годар: произведено в САЩ
Ексклузивна европейска премиера на 25 февруари по Viasat History

Оригинално заглавие: Godard, Made in USA
Държава: Франция
Година: 2009

Каква е била връзката между Жан-Люк Годар и САЩ? Какво влияние е оказало американското кино върху собственото му творчество? Какви са били личните му преживявания в Щатите и как е повлиял той върху американските кинотворци?

Коментари (0)

Публикувано в на 22 януари 2012 г.