Документален филм за Веселин Пантелеев – Ешкенази

Премиера на документалния филм „Цигулката е моят глас“

В сряда (14 март) в рубриката „В кадър“ БНТ1 ще излъчи документалния филм „Цигулката е моят глас“. Документалната лента, която зрителите ще могат да гледат от 22:30 часа, разказва за пътя към престижните музикални сцени на един от най-авторитетните съвременни музиканти с български корен – Веселин Пантелеев – Ешкенази.

„Заслушани в красивата мелодия на цигулката, понякога забравяме, че освен талантлив музикант Веско Ешкенази е и голяма личност“ – споделя авторът на филма Айше Сали. „Неговите възгледи за живота и света край нас са не по-малко впечатляващи от изпълненията му, а да слушаш разказите на интелигентен артист, който умее да общува с публиката, винаги е истинско удоволствие“ – продължава журналистката. Някои от личните истории, разказани във филма, Веско Ешкенази споделя за първи път във филма на БНТ.
Трите сюжетни линии изграждат цялостния образ на артиста – професионалист от световна класа, грижовен баща и съпруг и активна обществена фигура. Екипът на БНТ има възможността да чуе гласа на цигулката на Веско Ешкенази както в голямата зала на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам, така и в камерната атмосфера на дома му. Пред зрителите на обществената телевизия музикантът споделя за своята отдавнашна мечта да свири в холандския оркестър с уникално звучене и разказва за пътя, който го отвежда на мястото концертмайстор. За таланта и способностите му говорят още главният диригент на Даниеле Гати, който го определя като изключителен музикант, а директорът Ян Раас споделя изненадата си от популярността на Веско Ешкенази в България.

В документалния филм на БНТ известният цигулар разказва за особената връзка между музиканта и неговия инструмент, а зрителите ще имат възможността да чуят едно и също произведение, изпълнено на 3 цигулки – оригиналната „Гуарнери дел Джезу“, с която маестрото работи в момента, на нейното копие и на инструмента, с който 16-годишният Веско започва да печели първите си награди с българския младежки оркестър „Пионер“.

Във филма „Цигулката е моят глас“ са използвани архивни кадри от фонда на Българската национална телевизия, който пази спомени за младежките години и първите стъпки на сцената на Веселин Пантелеев-Ешкенази. В края на юни той отново ще се завърне в България. София е част от световното турне на „Концертгебау оркестър“, а спектакълът в НДК е част от културната програма на българското председателство на Съвета на ЕС.

Продуцент на документалната линия на БНТ „В кадър“ е Петя Тетевенска, редактор – Весела Смилец, оператор на филма е Станислав Ангелов, режисьор – Станислав Терзиев, а режисьор по монтажа е Филип Петков.

Гледайте филма „Цигулката е моят глас“ в сряда (14 март) от 22:30 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1!

Гледай видео запис онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 14 март 2018 г.