„Доказване на противното“ по Нова – една съпруга ще бъде убита


„Доказване на противното” – истински истории за българското правосъдие

неделя, 24 октомври, 23:40 ч.
събота, 30 октомври, 17:30 ч. (повторение)
автор – Петко Георгиев

Обвиняемият се смята за невинен до доказване на противното. В Конституцията пише дословно „до установяване на противното с влязла в сила присъда”. На тези няколко думи в конституцията се крепи свободата ни. Те ни пазят от преследване и тормоз. Но те носят и подозрението, че около нас е пълно с виновни, за които противното просто не е установено.

Особено с българската съдебна система…

Денят е 3 септември 2000 г., неделя. В ранните сутрешни часове в стара кооперация в центъра на София, на гърба на Витошка, на пет минути от НДК се разиграва драма, в която повечето от участниците още не могат да повярват, да проумеят и да приемат. Без всякаква логика, без видима причина в едно семейство идва смъртта.

М. и В. са женени от 40 години. Имат двама големи сина, единият дори още живее при тях. Във фаталната сутрин, сигурно като всеки друг нормален ден години наред, тримата стават да закусват рано, преди да заминат на работа.  Той е охранител, тя – чистачка. Синът им, също бодигард, трябва да тръгва на работа. Нищо не предвещава трагедията… Малко след като В. излиза от апартамента съпругата му е разстреляна с четири куршума, 3 от тях смъртоносни – в областта на сърцето. Стреляно е шест пъти, все от законно притежавания пистолет на В…

Коментари (0)

Публикувано в на 23 октомври 2010 г.