DOJ се противопоставя на специалния prima facie иск

Курортът Mar-a-Lago на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се вижда на 8 февруари 2021 г. в Палм Бийч, Флорида.

Марко Бело | Ройтерс

Министерството на правосъдието разкри късно във вторник, че ФБР е иззело повече от 100 секретни документа от бившия президент Доналд ТръмпДомът на Флорида по-рано този месец поиска специален майстор да прегледа тези и други записи, след като отделът убеди съдия да отхвърли искането на Тръмп.

Министерството на правосъдието твърди в съда, че Тръмп не е имал законови правомощия да назначи специален майстор. Агенцията предупреди, че назначаването на пазач ще навреди на националната сигурност.

Департаментът заяви, че има доказателства, че правителствените записи са били скрити и премахнати от складово помещение в дома на Тръмп в клуба му Мар-а-Лаго в Палм Бийч и че „може да са били направени опити да се попречи на разследването на правителството“.

Тръмп имаше Той заведе дело за възпрепятстване на съдебната система От допълнителен разпит на предметите, взети при обиска, до анализирането им от назначен от съда специален майстор. Това действие обикновено се предприема, когато има възможност някои доказателства да бъдат укрити от прокуратурата поради различни законови привилегии.

„Като предварителен въпрос, бившият президент няма съдебно облекчение или легитимация да наблюдава президентските досиета, тъй като тези досиета не му принадлежат“, написа DOJ на съдия Айлийн Кенън в Окръжния съд на САЩ в Южна Флорида.

Кенън, назначен от Тръмп, насрочи изслушване за четвъртък в 13:00 ET в съда в Уест Палм Бийч. Правният екип на Тръмп има срок до сряда вечерта да отговори на последното подаване на DOJ.

READ  Класация на British Open за 2022 г.: предаване на живо, резултат на Тайгър Уудс, резултати за голф от днешния кръг 2 в St Andrews

В документите си във вторник прокурорите пишат, че назначаването на специален майстор е „ненужно“, но това би „навредило значително на важни правителствени интереси, включително интереси на националната сигурност“.

Тази вреда включваше намеса в „непрекъснатия преглед на риска за националната сигурност“ от страна на разузнавателната общност, който би могъл да бъде причинен от „неправилно съхранение на тези изключително чувствителни материали“, твърди DOJ.

Документи, иззети от ФБР от Мар-а-Лаго

Източник: Министерство на правосъдието

Отговорът дойде ден след като DOJ разкри на Кенън Огледът на иззетите вещи е приключил.

Министерството на правосъдието каза на съда в понеделник, че правоприлагащият панел е идентифицирал „ограничени“ материали, които могат да бъдат защитени от привилегията адвокат-клиент. Тази привилегия често се отнася до правна доктрина, която защитава поверителността на комуникацията между адвокат и техния клиент.

Така нареченият панел за преглед на привилегиите – отделно от разследването, което накара ФБР да претърси дома на Тръмп по-рано този месец – следва процес за „разрешаване на потенциални спорове за привилегии, ако има такива“, пише DOJ.

Службата на директора на националното разузнаване, или ODNI, „също така провежда оценка на разузнавателната общност на потенциалния риск за националната сигурност, породен от пускането на тези материали“, според документацията.

Министерството на правосъдието провежда криминално разследване на премахването и доставянето на документи от Белия дом в дома на Тръмп в клуба му Мар-а-Лаго в Палм Бийч, когато той напусна поста.

По закон президентските архиви трябва да бъдат прехвърлени на Националната администрация за архиви и архиви, когато президентът напусне поста.

Националната администрация за архиви и документи извади 15 кутии с записи от Мар-а-Лаго през януари. Следващия месец NARA изпрати препоръка до DOJ, че записите съдържат „строго класифицирани документи, комбинирани с други записи“, според клетвена декларация от 8 август, използвана за получаване на заповед за претърсване на дома на Тръмп.

READ  Горещ доклад за инфлацията, по-ястребов Фед, акциите падат рязко, тъй като Nasdaq пада с близо 3%

Министерството на правосъдието заяви във вторник вечерта, че ФБР „е открило съществени доказателства, показващи, че тези секретни документи са останали“ в Мар-а-Лаго.

„Правителството също представи доказателства, че правителствените записи може да са били скрити и премахнати от складово помещение и че може да са положени усилия за възпрепятстване на разследването на правителството“, пише DOJ.

Това доказателство противоречи на клетвено сертификационно писмо от 3 юни от пазителя на архивите на Тръмп, пише Министерството на правосъдието, заявявайки, че е предало „всички“ документи в отговор на призовка на голямото жури.

Според документацията на Министерството на правосъдието претърсването през август „хвърли сериозно съмнение върху твърдението в клетвената декларация… че е имало „утвърдително търсене“ на записи в отговор на призовка от голямо жури.“

Министерството на правосъдието написа, че сред доказателствата, иззети при този набег, „повече от сто индивидуални документа с класификационни маркировки – повече от два пъти количеството, представено в отговор на призовката на голямото жури от 3 юни 2022 г. – бяха иззети.“

„ФБР извлече два пъти повече документи за броени часове, отколкото съветниците на бившия президент и други представители имаха седмици, за да поставят под сериозно съмнение твърденията, направени в показанията от 3 юни, за броени часове“, пише DOJ.

Прокурорите постановиха, че Canon трябва да отхвърли исканията на Тръмп „и да изиска връщането на иззетите материали, допълнителен преглед на иззетите материали или назначаването на специален майстор“.

Преди Министерството на правосъдието да публикува среднощния си отговор, група бивши правителствени служители поискаха от съдията да разреши подаването на „amici curiae“ – латински за „приятели на съда“ – аргументиращи се срещу твърденията на Тръмп.

READ  Ричард Сиймор, Дик Вермейл и Тони Бочели са погребани в Кантон

Групата включва шестима бивши федерални прокурори, които са служили в републиканските администрации и бившия републикански губернатор на Ню Джърси Кристин Тод Уитман. Джо Байдън отколкото Тръмп през 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.