Добро кино по „Евроком“ – филмите от 5-и до 11-и октомври

5 и 6 октомври (понеделник и вторник) от 20:30 часа
ЕДА, ДЪЩЕРЯТА НА МУСОЛИНИ
Edda Ciano Mussolini
Историческа драма, Италия, 2005, 2 х 100 мин.
Режсьор : Джорджо Капитани
В гл. роли : Алесандра Мартинес, Масимо Гини, Клод Брасьор

Италия, 20-те години на 19 век. Еда е не само първородното дете на Мусолини – волева, буйна и своенравна, тя е негова любимка.

Срещата й с Галеацо Чано е любов от пръв поглед и за двамата.

Въпреки щастливия брак и трите деца, лекомисленият Галеацо често изневерява на съпругата си. Ако Еда не го напуска, то е за да не наскърби баща си, който харесва зет си и го назначава за министър на Външните работи.

Постепенно между Мусолини и Галеацо назряват противоречия. Еда обаче е очарована от Хитлер, тя сляпо вярва в идеите на баща си и заминава с Червения кръст като медицинска сестра.

В Сицилия тя се среща с мизерията и отчаянието на италианците, и очите й се отварят. Еда напразно се опитва да се свърже с Галеано: мъжът й е арестуван за конспирация срещу Мусолини.

Еда се връща в Рим с единствената мисъл : да спаси мъжа, когото обича …

8 и 9 октомври (четвъртък и петък) от 20:30 часа
ОТВЪД ГРАНИЦИТЕ
Историческа драма, Италия, 2004, 2 х 100 мин.
Режсьор : Маурицио Загаро
В гл. роли : Сабрина Ферили, Алесандра Монти, Франк Бенке и др.

Една истинска, невероятна и необяснима любовна история, която се ражда по времето на втората Световна война, между едно момиче обвързано с партизанското движение и немски офицер който е предан на войнишкия пагон и в същото време ненавижда ужасите на войната.

Анджела Гинино е младо момиче от градчето Пиетра Лигуре, което по време на фашистката окупацията случайно се запознава с офицера от Вермахта, Ханс Вайдеман. Двамата са много различни един от друг : Анджела мрази фашизма и е съратник в партизанското движение в Лигурия, а той е офицер от неприятелската войска, която е окупирала родината й, но между двамата пламва невероятна любовна история.

Ханс е образован и интелигентен мъж, произхождащ от буржоазно семейство на интелектуалци от Франкфурт. Верен на офицерските идеали и в същото време критичен към една трагична и напълно безсмислена война. В начално той спасява Анджела и сестра й от разстрел. Между двама пламва искрата на любовта, на която обаче семейството Гинино и приятелите на Аджела не гледат с добро око, а самата тя се страхува да не бъде обвинена в предателство.Тя заминава за фронта, изоставяйки семейството си и рискувайки живота си.

Възможност за мирен пакт между партизани и немци, ще промени живота им завинаги.

10 октомври (събота), 00:10 часа
ЛЮБОВНИЦИ И ЛЪЖЦИ
Комедия, Англия, 1985 г.
В гл. роли : Голди Хоун, Джанкарло Джанини
Режисьор : Марио Моничели

Американска актриса пристига в Рим, за да прекара там дългоочакваната ваканция. Анита /Голди Хоун/ отсяда при своята приятелка Дженифър.

Любовникът на Дженифър, Гуидо /Джанкарло Джанини/, се появява в дома й след 4 –месечно отсъствие, убеден, че тя мечтае да замине на пътешествие с него.

Оказва се, че Дженифър отдавна го е отписала, и еднистванета, която мечтае да пътува из Италия, е американката Анита. Но тя държи да вземе със себе си и намерената предишния ден котка.

Двама непознати и една котка тръгват заедно на изпълнено с перипетии пътуване. Но преди това ще трябва да поспрат “съвсем за малко”, защото Анита има участие в един рекламен клип …

Ала целта на обещаното пътуване из Италия съвсем не се свежда до оглед на забележителностите – защото някъде там, в дълбоката провинция, живее умиращият баща на Гуидо….

11 октомври (неделя), 20:30 часа
МИНАЛО ВРЕМЕ
PAST TENSE
Трилър, САЩ, 2006 г.
Режисьор : Пенелъпи Бютениъс
В гл. роли : Алексия Фаст, Пола Трики, Майкъл Роджърс
Филмът е носител на международната награда “ЛЕО”, Канада

Ким Шей е загубила съпруга си Крисчън – полицай, убит при неизяснени обстоятелства по време на разследване, преди повече от 12 години. Дъщеря й, 10-годишната Сара, напоследък се буди от един и същ кошмар – един мъж се опитва да я убие. Сара е убедена, че арестуваният за убийството на баща й и на младата Пени Ромиг, е невинен, а убиецът е на свобода. Сара продължава да има видения – този път те се отнасят не до нея, а до убитата преди 12 години Пени Ромиг!

И когато някой се опитва да отвлече Сара от училище, Ким е принудена да потърси бившия партьнор на Крисчън, но той бива ранен по време на акция. Нещата се объркват още повече, след като Ким се обръща за помощ към д-р Маркет – съдебния лекар, разследвал смъртта на мъжа й….

11 октомври (неделя), 22:15 часа
ВСИЧКИ МЪЖЕ СА ЛЪЖЦИ
Комедия, Австралия, 1997 г.
В гл.роли : Тони Пиарън, Дейвид Прайс, Джон Джарет, Кармен Танти и др.
Режисьор : Джерард Лий

Малко, затънтено градче в Северен Кунсланд, Австралия.

Бари и двамата му сина : големият – Мик , и малкият – Том, всяка вечер пеят в местната кръчма и мечтаят за музикална кариера. Бари е градският бръснар и имитатор на Елвис. Когато Бари решава да продаде пианото от къщи, съпругата му Айрин го напуска : пианото е семейната ценност, и Айрин си тръгва заедно с него.

Новопристигналият в града дамски оркестър има нужда от китаристка.

За да свири в оркестъра, Мик е готов да облече женски дрехи и да се превърне в Мишел. Тръгвайки на път с оркестъра, Мик/Мишел не си е представял проблемите, който ще повлече след себе си невинното му превъплъщение. Солистката на групата, Анджела, не само се сприятелява с Мишел, но и като че ли се влюбва в нея. Дали не се превръщам в “обратна”, пита се младата певица? И как да се измъкне от това положение Мик, който също се влюбва в Анджела?

Филмът е носител на две международни награди.

Коментари (0)

Публикувано в на 28 септември 2009 г.