Девствена пчела се чифтосва с търтей в движение – Da Vinci Learning

Da Vinci Learning – очаквайте през юни

“Недели на документалните филми” – ПРЕМИЕРИ НА DA VINCI LEARNING

Живот, посветен на пчелите
Неделя, 2ри юни 2013 година, от 21:00 часа

Филмът представлява документален разказ за живота на едно пчелно семейство в продължение на година. Част от семейството емигрира и основава „диво“ семейство. Друг рояк се скита из градчетата и провинциалната част на региона, докато накрая се установява да живее в кухите корени на едно горско дърво. Документалният филм ни запознава отблизо със сложното устройство на пчелния кошер и интелигентната организация на социалния живот на пчелите: разделение на труда, събиране на нектар и отблъскване на враговете.

Отличителната особеност на този филм е естественият ефект на кадрите, заснети отблизо, които създават у зрителя усещането, че е част от семейството дори при редки събития. Как иначе бихте си представили, без да го видите, „сватбения полет“ на царицата, по време на който девствената повелителка на семейството се чифтосва с мъжката пчела – търтея. И това се осъществява по време на летене с висока скорост! Друг интересен момент е борбата за трона между две съперничещи си царици – битка на живот и смърт. Освен това, зрителят ще стане свидетел на смъртоносния разгром на стършел-крадец на входа на кошера.

Снимачният екип е изпробвал уникални макро лещи, някои от които – създадени специално за целта. Основният проблем, стоящ пред екипа, е бил как да се доближат на минимално разстояние до пчелите. Много от сцените са могли да бъдат заснети в естествени условия на открито, но за реалните макро сцени на едно празно място във Виена във вътрешността на кошера е било изградено пчелно студио. На моменти заселените в него шест пчелни семейства са предлагали неочаквани снимачни попадения. Във филма участва и един човек, макар и като второстепенен изпълнител. Това е пчеларят, показан в неговите взаимоотношения с един от най-старите животински видове с търговско значение в историята на човека.

В началото беше частицата – ЦЕРН и въпросът „Има ли Бог?“
Неделя, 9ти юни 2013 година, от 21:00 часа

Това е най-голямото съоръжение в света и то консумира електрическа енергия колкото среден по големина град. Ускорителят на частици, построен от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) недалече от Женева, е голям във всяко отношение. Целта на провежданите с него изследвания е ни повече, ни по-малко от произхода на Вселената. Поставяйки си като отправна точка такива всеобхватни въпроси, документалният филм поражда спор между физиците и теолозите относно ролята на шанса и индивидуалната човешка отговорност; дали сред тези въпроси и отговори има място за Бог; и дали съвременната физика ще признае отново ролята на Бога в днешния ни свят.

Изследователите и учените се обединяват около теорията за съществуването на Големия взрив. Но, резултатите от най-новите изследвания могат да сложат точка на опитите той да бъде описан като началото на всичко. Досега въпросът за това какво е имало преди Големия взрив е стигал до пределите на човешкото разбиране за пространство и време. Но, на теория, поне някои изследователи се опитват да надникнат отвъд пределите на нашата Вселена, връщайки се назад до предполагаемите светове преди Големия взрив. Какво точно могат да докажат новите открития по отношение на Големия взрив и до каква степен – трябва ли да го отричаме или да го погледнем в нова светлина? И дали е възможно да се каже какво е съществувало преди него или всичко това е една спекулация?

Полетът на щъркела
Неделя, 16ти юни 2013 година, от 21:00 часа

В много култури той носи късмет. В Древен Китай той е бил символ на дълголетие, а в Древен Египет белият щъркел е бил символ на красотата. Дори в Америка, за която белите щъркели не са характерни, всяко дете знае, че бебетата се носят от щъркелите, а много фермери в Европа и досега вярват, че щъркеловото гнездо на комина пази от мълнии.

Всяка пролет едно от най-големите европейски семейства на гнездящи по дърветата щъркели се събира в тучните мочурища на няколко километра извън Виена. Като се има предвид големият брой на местата, унищожени от човека, и раздробените на малки изолирани участъци местообитания, мочурливите места по протежението на река Дунав и други реки представляват безценно убежище за щъркелите.

В щъркеловите поселища в Австрия и Хърватия двойките щъркели гнездят редовно върху старинните дървени къщи. Тук традиционното земеделие е в хармония с дивата природа. В местата, където традиционните домашни животни, като прасета и коне, редовно разравят земята, щъркелите винаги намират обилна храна.

За разлика от отдалеченото провинциално съществуване на щъркелите в Централна и Източна Европа, техните испански братовчеди са се погражданили. Те гнездят както върху старинни, така и върху модерни сгради. При това положение не е изненадващо, че в последните години популациите на щъркелите в Испания отново се увеличиха. Градските сметища се превърнаха в същински магнит за щъркелите, привличайки хилядни ята от търсещи отпадъци птици.

Документалният филм показва щъркелите в малко известните им зимни поселища в Африка, придружава ги в полета им обратно на север и ги следва до различните им обиталища в Европа. Иновативните снимачни техники ни дават възможност да получим удивителна представа за размножителното им поведение, за мътенето на яйцата и за миграцията, поставяйки зрителя в центъра на техния живот.

Задача „Нулева емисия“ – фабриката на бъдещето
Неделя, 23ти юни 2013 година, от 21:00 часа

Първата парна машина е усъвършенства от изобретателя Джеймс Ват само преди 250 години. Захранвани с въглища, новите машини скоро започват да се произвеждат масово в големите фабрики. Фермерите стават фабрични работници. Земеделското общество се превръща в индустриално. Хората се струпват в разрастващите се градове. Индустриалната революция донася със себе си бърз напредък на производителността и технологиите.

Но, до днес производството се осъществява за сметка на околната среда. Само Европа използва два и половина пъти повече ресурси, отколкото нашата планета може да възпроизведе. Освен това, с превръщането на все по-голям брой продукти в отпадъци една трета от световните емисии се дължат на индустрията. Дошло е времето на фабриката на бъдещето. Изследователите по света вече имат задача – по-висока ефективност, технологии с фактор 10, възобновяеми енергийни източници, биопроизводства и нулеви емисии.

Филмът ни показва историята на възникването на иновативните производствени процеси, осведомява ни за напредъка и неуспехите в изследванията и ни дава примери за това как фабриката на бъдещето вече работи в днешно време. Как възобновяемите източници могат да заменят изкопаемите горива в бъдеще? Как би изглеждала една устойчива индустриална и работна среда след около 50 години? Как биха изглеждали екоинтелигентните продукти, произведени и използвани по щадящ околната среда начин и въпреки това – конкурентоспособни?

Музей на живота – природонаучният музей във Виена
Неделя, 30ти юни 2013 година, от 21:00 часа

Разположен в замък в сърцето на Европа, където вниманието е привлечено от Царя на животните, музеят се посещава всяка година от 400 000 души, които се удивяват на неговите забележителности, потапяйки се във фантастичния свят на редки екземпляри и чудеса, обградени от архитектурни шедьоври. Това е място, на което са събрани както животни от нашето съвремие, така и отдавна изчезнали видове, предизвикващи размисъл за древните тайни на природата. Уникални обекти, странни същества и приключенски експедиции – тук всичко е трайно запазено. Това е дом на забележителни учени от много области на науката, в който представената в орехова черупка Вселена се радва на същото внимание, като необятният Космос.

Английски екип от музейни специалисти определи за световноизвестния вестник „Сънди таймс“ десетте най-добри музеи в света – австрийският природонаучен музей във Виена е в челната десетка. Без съмнение, той заема уникално положение сред музеите в света.

Природонаучният музей във Виена притежава колекция от природни съкровища – от метеорити до артефакти от Каменната ера, от кости на динозаври до фосили, вградени в кехлибар. Но, как тези съкровища са попаднали в тази “катедрала на знанието”? Всеки експонат има своята история, която ни води извън музея до най-отдалечените кътчета на Земята. За първи път документален филм разкрива историята на класическия природонаучен музей във Виена и изследва приноса му към световната наука.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА ДЕТСКИЯ ТРУД

Имало едно време … Планетата Земя – Детският труд
Сряда, 12ти юни 2013 година, от 19:30 часа

Нашите герои-природозащитници се събират в нюзрума, за да разберат, че половината от децата, живеещи в Азия, работят, често от четиригодишна възраст, а Африка и Латинска Америка са изправени през същия проблем. По приблизителни оценки по света има около 250 милиона деца-работници. Преди не повече от век, преди образованието да стане безплатно и задължително, децата в Европа са работели в мините и фабриките, често до 16 часа на ден. Детският труд вече е рядкост в развитите страни, но в бедните страни е все още широко разпространен. Всяка година се провежда Световен конгрес на децата, който се бори срещу експлоатацията на детския труд, и нашите герои нямат търпение да се присъединят към усилията да се намерят решения за прекратяването на тази практика. Тяхната цел е да изготвят доклад, който да представят на Конгреса.

Изследването започва в един индустриален град в Северен Пакистан. По пода на пренаселени работилници са наклякали деца, които шият на ръка футболни топки. Производствените разходи са по-малки, когато се използва детски труд. Заплащането на децата е два до четири пъти по-малко от това на възрастните, което означава повече пари за собственика на работилницата, за подизпълнителя и на последно място – за търговците на дребно. Нашите герои бързо разбират, че могат да накарат големите корпорации да променят отношението си, ако имиджът на марката им бъде застрашен. Ако хората разберат, че футболните им топки са направени от деца, това ще се отрази на продажбите. Големите заинтересовани компании могат да използват мнението си по отношение на правата на децата като търговски аргумент. Макар и да не са безкористни, мотивите им може да помогнат за установяването на по-голяма справедливост в света. Същността на честната търговия е в отговорното пазаруване и следенето за произхода на продуктите, които купуваме.

ИЗЛЕЗ НАВЪН! СПЕЦИАЛНО

Разходки във времето – Игри и забавления
Събота, 15ти юни 2013 година, от 10:30 часа

Днес игрите ни заобикалят отвсякъде. Накъдето и да се озърнете, ще видите телевизионни шоупрограми, спортни или компютърни игри. Сам и Джен решават да накарат Алекс да си представи с какви игри са се забавлявали децата в миналото.

Играта на гоненица вероятно води началото си от времето, когато пещерните хора са се предупреждавали за потенциална опасност. А играта на дама е измислена като тренировъчно упражнение за римската армия. Това не са били просто игри, а средства за оцеляване. Древните маи от Централна Америка са създали игра с топка, наречена улама, считана от мнозина за една от най-трудните игри на всички времена. Но, когато Сам спечелва играта, той разбира че щастливците-победители са имали и „късмета“ да бъдат принесени в жертва на боговете!

През 1922 година египтологът Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон. Във вътрешността й са намерени комплект от плочки за домино и игра на дъска, наречена сенет, за която мнозина смятат, че е предшественик на таблата. При изследването на друга египетска гробница сър Флиндърс Петри намира няколко удивителни находки, сред които топчета за игра и каменна топка с девет малки мраморни пръчки, наподобяващи твърде много кегли за боулинг. Излиза, че боулингът има богата история по света.

Играта, която днес наричаме „морски шах“, е световноизвестна под много различни наименования. Тя датира от хиляди години и вероятно е една от универсалните игри на всички времена.

Артзука – Невероятни топки за жонглиране
Събота, 15ти юни 2013 година, от 11:00 часа

Сръчни пръсти – Жонглиране
Събота, 15ти юни 2013 година, от 11:30 часа

РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА КОНРАД ЦУЗЕ (22 ЮНИ 1910 ГОДИНА)

Какво, как, къде – Компютри и роботи
Събота, 22ри юни 2013 година, от 17:30 часа

Първият компютър в света, управляван от програма, е Z3. Той представлява ключов етап в историята на компютрите. Създаден е от немския инженер Конрад Цузе през 1941 година, с цел да го облекчи в извършването на тежки изчисления. Този първи компютър е бил с размерите на гардероб и е можел да извършва само прости изчисления.

Пет години по-късно американските учени конструират далеч по-голям компютър. ENIAC е заемал цяла стая и е можел да решава сложни задачи. Първите компютри са били толкова сложни, че с тях са можели да работят само специалисти. Освен това, те са били много скъпи. По онова време производителите на компютри са смятали, че 25 компютри ще бъдат достатъчни, за да задоволят световните нужди. Но, те са били в голяма заблуда.

Изобретяването на микрочипа революционизира компютърната технология. Тези тънки пластинки проправиха пътя към по-малките и по-мощни компютри. Съществуващите дотогава компютри бяха огромни и малко компании можеха да си ги позволят. Но, микрочиповете дадоха на Стийв Джобс и Стивън Вожняк идеята да конструират компютър, който да бъде достъпен за всекиго – собствен персонален компютър.

Как е изглеждал първият персонален компютър? Как функционират хардуерът и софтуерът? Как чиповете съхраняват информацията и изпълняват командите? От какъв материал се произвеждат чиповете? Каква е разликата между робота и компютъра? Как роботите са помогнали на човечеството да надскочи ограниченията си? Дали някога роботите ще станат равностойни на хората?

Космосът – Животът в Космоса – ПРЕМИЕРА НА DA VINCI LEARNING
Четвъртък, 27ми юни 2013 година, от 21:00 часа

Човешката изобретателност ни доближава все повече до разгадаването на Космоса, но от всички въпроси има един, може би най-големият от всички, който все още не е получил своя отговор – дали сме сами във Вселената, тоест дали има живот извън Земята? Системата от телескопи „Алън“ или накратко ATA, революционизира търсенето на извънземен живот; след завършването й, тя ще включва 350 чинии, наблъскани на площ по-малка от един квадратен километър, а на дневен ред са и по-амбициозни планове – като международния проект на стойност един милиард долара за построяването на най-големия телескоп в света, състоящ се от хиляди чинии с централна колекторна площ с диаметър 5 километра. Предвижда се той да бъде завършен и пуснат в действие през 2020 година, като възможностите му ще бъдат толкова големи, че с него ще може да се проследи образуването на галактики на самия предел на Вселената.

Изграждането на ATA е дело на института SETI. Съкращението SETI означава „търсене на извънземен разум“. Само в нашата галактика има 100 милиарда звезди, много от които снабдени с планети. Наличието на разумен живот на една от планетите означава, че е възможно да има такъв и навсякъде другаде. Ако там има извънземни същества, те може би се опитват да ни изпратят съобщения, и вече повече от 40 години SETI се занимава със задачата да следи за това.

Вселената притежава огромен потенциал за подслон на извънземни, но не всички извънземни са разумни и имат способност да общуват. Затова, освен развити същества, ние търсим и най-прости форми на живот. Но, въпросът е къде да ги търсим. В едно крайбрежно градче в Девън съществува форма на живот, която бихме очаквали да намерим в извънземни светове. С помощна на Европейската космическа агенция е съставен план тези същества да бъдат изследвани докрай, след което да бъдат изпратени на пътешествие в Космоса.

Коментари (0)

Публикувано в на 27 май 2013 г.