Дете живее с ново сърце по bTV – и е тотално променено!

„Денят е прекрасен” показа Мартин детето с трансплантирано сърце, което вече печели състезания по надбягване

За първи път, година след операцията, 11-годишният Мартин и семейството му бяха гости на Ива и Мавриков в понеделнишкото предаване по bTV – „Денят е прекрасен”.

Марти е момчето, което миналата година получи сърцето на шестгодишния Дилян, който падна в крепостта Царевец във Велико Търново.

„За нас това е чудо. Синът ни не само живее втори живот, но и се промени след трансплантацията. Вече обича да хапва лютиво, характерът му е по-различен и дори започна да спортува.” – разказа бащата на Мартин, Мишо Настев.

През сълзи на очи и майка му Весела сподели с Ива спомените си за 13 август миналата година, когато им се обадили, че има шанс детето им да оцелее. Мартин е страдал от остра сърдечна недостатъчност и му оставало малко:

„Едва след трансплантацията разбрахме истината за неговото състояние, защото преди това лекарите са ни предпазвали от ужасната прогноза. Оставаше му много малко, а сега целият живот е пред него.”  Наскоро момчето е спечелило състезание по надбягване с други деца, преживели трансплантации, а преди операцията не е можел да става от леглото.

Мартин е второто дете с трансплантирано сърце в България след първата изобщо трансплантация у нас на малкия Иван, извършена от проф. Чирков през 80-те.

Сега, 30-години по-късно, един от неговите ученици  – доц. Боян Баев от болница Св. Екатерина се осмелява да оперира отново дете и да му даде ново сърце.

Кардиохирургът с огромно вълнение прегърна малкия си пациент в студиото на „Денят е прекрасен”. Според него може още много да бъде направено по отношение на организацията на трансплантациите у нас, за да има по-добра координация по места и повече хора да могат да бъдат спасени. Над 800 българи са в списъка с чакащи за подходящ донор за различни заболявания.

Семейството на донора и Мартин скоро ще се срещнат, а засега се познават само по интернет и от снимки. Този случай показва как хората, дори и в най-тежките моменти могат да си помагат и заедно да се справят с проблемите, затова „Денят е прекрасен” ще продължи да разказва на зрителите още невероятни истории.

„Денят е прекрасен” се излъчва всеки делничен ден от 10.00 часа по bTV

Коментари (0)

Публикувано в на 12 октомври 2010 г.