Дечица страдат в сърдечна болница – „Денят е прекрасен“

Защо не достига персонал в Националната кардиологична болница стана ясно във вторник в „Денят е прекрасен”

„Няма достатъчно сестри според медицинските нормативи, които да се грижат качествено за болните дечица.”

Това стана ясно в предаването „Денят е прекрасен” по bTV.  Според официалното становище на Агенцията за закрила на детето, която извърши проверка по сигнал на Ива Дойчинова и Васко Мавриков, в клиниката по детски болести в Националната кардиологична болница не достига персонал.

В предаването майките, които алармираха за пренебрежителното отношение на част от персонала и лекарите, които управляват отделението, се опитаха с помощта на водещите на „Денят е прекрасен” да стигнат до най-доброто решение за децата. Доброволци, които да помагат в отделението, студенти по медицина или гледачки – бяха част от предложенията, които се обсъдиха в ефир.

„Имаме свободни места за сестри, които никой не иска да заеме. В същото време няма оправдание за онази част от персонала, която пренебрегва децата, които са без придружител в отделението. За съжаление тук става дума за чисто човешко отношение, което е въпрос на отделната личност. Ще потърсим начин да има повече варианти майките да могат да остават до децата си по време на престоя им в болницата.” –  каза доц. Маргарита Цонзорова, шеф на клиниката по детски болести в бившата трета градска болница в София.

Йоана Кирова, депутат от ГЕРБ лично се ангажира и обеща в „Денят е прекрасен”, че ще обсъди с колегите си от здравната комисия как може да се помогне на лекарите и сестрите от въпросното отделение, за да не се допуска повече подобно кошмарно поведение.

„Едно от най-добрите решения е да се изгради специализирана детска болница, където да има всички условия за лечението на децата. На този етап, обаче, това е инвестиция, която България не може да си позволи.” – коментира още Йоана Кирова.

Денят е прекрасен” ще продължи да следи темата и зрителите ще видят още в следващите предавания.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 октомври 2010 г.