Дървото на живота по Нова вбеси Бареков

Нов скандал се разраства между евродепутата и бивш изпълнителен директор на ТВ7 Николай Бареков и Нова телевизия. Припомняме, че през есента на миналата година Бареков даде на прокурор водещите на сутрешния блок на медията Ани Цолова и Виктор Николаев. Според евродепутата двамата са забогатели внезапно и са се сдобили с имоти за стотици хиляди левове.

Този път в центъра на скандала се оказа сериалът „Дървото на живота“. В профила си в социалната мрежа Фейсбук Николай Бареков алармира, че Нова телевизия представя прожекцията като своя, а тя всъщност е изцяло финансирана от вече фалиралата ТВ7, съобщава ПИК.

Ето какво каза евродепутатът Николай Бареков:

Сериалът „Дървото на живота“ е поръчан от ТВ7. Аз, като изпълнителен директор, подписах договор за поръчката. Сериалът е изключително скъп. Той беше реализиран благодарение на добрите връзки тогава на г-н Евтим Милошев с консултанта на телевизията Цветан Василев, както и с хора от висшите политически етажи.

Имаше голям натиск този сериал да бъде реализиран. Аз имах огромни съмнения не към художествената стойност на сериала, а по-скоро към неговата цена. Той е изключително скъп. Говорим за над половин милион лева за една серия. Това е сериал в епоха, с първокласни актьори, някои от които холивудски звезди.

Имах известни съмнения и около самата фабула на сериала. Притеснявах се дали той ще бъде достатъчно атрактивен за зрителите. За съжаление, в България зрителският вкус много изпадна през последните години заради евтините турски сапунки. Бях привлякъл тогава един художествен съвет, в който членуваше изтъкнатият кинокритик Люба Кулезич. Те се произнесоха нееднозначно и въпреки всичко този сериал беше реализиран. Аз го подписах, получих дори благодарствена грамота от г-н Милошев.

Сериалът струва около 10 млн. лева. Вчера търсих финансовият министър Владислав Горанов, който има голямо желание да върне парите от патримониума на КТБ и фалиралата ТВ7 в държавата. Предстои ми среща с него. Документите са в мен. Сериалът е платен от ТВ7. В момента тази фалирала телевизия дължи огромни пари на хората си за заплати. Много хора се свързаха с мен, които през последните месеци на тази телевизия, когато тя се управляваше еднолично от Цветан Василев и неговият мениджмънт, не са взимали заплати. Самата ТВ7 дължи на компанията „No Frame“, която се управляваше от хора, назначени от мен, над 7 млн. лева. Всички тези сметки стоят неразплатени. Пари не получават нито работниците в телевизията, нито кредиторите. Аз като управител на „No Frame“също съм кредитор и очаквам да получа над 7 млн. лева, които трябва да разплатим на служителите за заплати

На целия този фон сериалът „Дървото на живота“ цъфва в Нова телевизия с логото на медията: „Ние подкрепяме българското кино“. Кое кино подкрепят, след като този сериал е платен от нас – от ТВ7 и от мен, като изпълнителен директор.

Има два варианта този сериал да попадне при Нова телевизия. Затова и търсих Владислав Горанов, за да се консултирам с него. Получих уверение, че ще разговаряме през следващите дни. Финансовият министър винаги е бил коректен и винаги е бил на страната на държавата. Първата версия, която е и позитивна, е, че Нова телевизия е заплатила на ТВ7. Тези пари в момента са в телевизията и хората, които си чакат парите, сега трябва да си ги получат.

Защото този сериал не се е обезценил. Неговата обезценка е много малка. Той беше излъчен само веднъж по ТВ7, при това телевизията беше под сериозна обществена атака. Тогава този сериал не постигна очакваните рейтинги, те не бяха добри и за мен това беше голямо разочарование. Така или иначе сериалът струва 10 млн. лв. и се надявам да е платен от Нова телевизия, за да може сега всички служители да си получат заплатите.

Втората версия, която е доста притеснителна, е, че синдикът на ТВ7 или самият продуцент на сериал е взел под масата продукцията и я е продал на Нова телевизия срещу пари на ръка, които не са влезнали в патримониума на телевизията. Възможно е да са направили и така, че Нова телевизия да е платила символична сума, вместо 10 млн. лева е платила 20 или 30 пъти по-малко на ТВ7. Това е лошата версия.

Съвсем случайно разбрах, че синдикът на ТВ7 се казва Росен Милошев. Не казвам, че Росен Милошев е братовчед на продуцента на сериала Евтим Милошев. Просто има едно странно съвпадение в имената и задавам въпроса как този сериал е излязъл от ТВ7 и се е появил в Нова телевизия. Посредникът бил ли е г-н Милошев. Възможно е той да е излъгал, защото той като продуцент няма правата върху този сериал. Те са на ТВ7, но на него не му е все тая къде ще бъде излъчен сериалът и как ще бъде представен.

В случая Евтим Милошев взе парите от ТВ7 и КТБ и той не трябва да се срамува, че ги е взел. Сега обаче не е редно да отива в Нова телевизия и да казва, че тя подкрепя българското кино.

Задължително ще сезирам прокуратурата, както направих с имотите на Ани Цолова и Виктор Николаев.

Тук става въпрос за засегнати интереси на служители, които очакват своите заплати. Те не са си взели своите възнаграждения след моето излизане от телевизията.

Специално за агенция ПИК ще припомня, че аз напуснах телевизията в края на 2013 година. Тя фалира една година по-късно. Говорим за заплати на хората, които не са си взели парите след моето напускане. Това, което знаем, е, че те не са си взели възнагражденията за последните 7-8 месеца.

И сега тези хора трябва да си търсят заплатите от Нова телевизия. Това е най-скъпата продукция. Никога не е имало такава продукция в историята на българското кино. Никога не е имало и толкова скъпа продукция в ТВ7. Тя беше реализирана до някаква степен от предишния мениджмънт, аз само трябваше да узаконя излъчването на сериала и неговото довършване. През 2012 година, когато аз поех поста в ТВ7, сериалът беше заснет наполовина. Сериалът се излъчи от 3 март до 8 декември 2013 година.

Коментари (1)

Публикувано в на 12 януари 2018 г.