Да раздвижим България в 16 града, с 300 спортни събития!

Национална седмица на движението „Да раздвижим България” стартира едновременно в 16 български града

България е част от Европейска инициатива “Move Week”, в която се включваме заедно с още 30 европейски държави

Националната седмица на движението „Да раздвижим България 2013” стартира на седми октомври, сряда, едновременно в 16 български града и ще продължи до 13-ти октомври. България е част от Европейската инициатива “Move Week”, в която се включваме заедно с още 30 европейски държави. Над 300 спортни събития и 500 часа активни физически занимания ще раздвижат България.

В последните европейски проучвания на физическата активност в Европа България е поставена на последно място. Само 13% от българите са редовно физически активни.

Събитията ще се проведат едновременно в Пловдив, София, Варна, Чепеларе, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Силистра, Монтана, Русе, Хасково, Пазарджик, Мездра, Кърджали, Пазарджик, Тетевен. Предвидени са разнообразни забавни спортни инициативи с физически движения, насочени към всеки гражданин. Идеята е всеки да може да се включи, независимо от физическото си състояние и подготовка.

„Доказано е, че липсата на физическа активност е по-голяма заплаха за общественото здраве от тютюнопушенето – споделя Ласка Ненова, регионален координатор за България и Източна Европа, Кипър, Малта и Португалия. Това е и причината да подготвим подобни масови събития, които от една страна включват малки и големи в спортни активности, а от друга – повишават информираността на българите за това колко е важно движението”.

Подготвените над 300 събития включват надиграване с народни танци между Пловдив и Варна; уличен фитнес; масова зумба; класическа хата-йога и повлияните от Изтока фит-йога и зен-фукционална тренировка; демонстрации на паневритмия; бразилска капоейра и различни китайски, японски и европейски бойни изкуства като Таекуон-до, Айкидо, Карате, Френски бокс, Винг-чун кунг Фу. Предвидени са отворени фитнес тренировки, комбинирани гимнастики, уъркшопове по регетон и модерни танци. Децата ще се забавляват със специално организирана симулация на планинско колоездене, състезание с ролери и много игри.

Ще бъдат проведени градски маратони, в които ще участват и хора в неравностойно положение, като предвижването им ще се извършва чрез инвалидни колички или специални триколесни велосипеди.

По време на Седмицата на движението от 7-ми до 13-ти октомври ще бъдат представени над 150 различни спортни и младежки организации от цялата страна, като клубовете са основно от градовете Пловдив, Варна, Кюстендил, София, Враца, Монтана, Велико Търново, Русе, Кърджали, Пазарджик, Сливен, Мездра, Тетвен, Силистра.

Събитията ще бъдат основно в Пловдив – Цар Симеоновата градина, Центъра, парк Лаута; София –  Южен парк и пред НДК; Варна – Морската градина, Центъра, МОЛ Варна. В седмицата на движението може да се включи всеки, а как проверете на www.moveweekbg.info.

Предварителен флашмоб бе проведен на 29-ти септември едновременно в София, Варна, Пловдив, Пазарджик. Флашмобът бе част от вълната флашмобове, провеждащи се едновременно в 20 европейски държави.

Основен координатор на седмицата „Да раздвижим България 2013” е Ласка Ненова от спортно сдружение „WOW SPORT” Пловдив, а партньори са Асоциация за развитие на българския спорт, FUN CITY – варненски младежки фестивал, Младежки парламент Кюстендил, Национален алианс за работа с доброволци, Министерство на младежта и спорта, Национален център европейски и младежки програми.

Европейската седмица на движението – “MOVE week” е кампания подкрепена от Европейския съвет, Евроспорт и Европейската федерация на колоездачите (ECF). MOVE WEEK е част от NowWeMove – платформата за инициативи на Международна асоциация за Спорт и култура (ISCA) и нейните партньори. Голямата цел на движението е до 2020 година 100 милиона европейци да бъдат физически активни.

НЯКОИ ОСНОВНИ СЪБИТИЯ НА СЕДМИЦА НА ДВИЖЕНИЕТО „ДА РАЗДВИЖИМ БЪЛГАРИЯ”

Основни събития – Пловдив

Надиграване с народни танци между Пловдив и Варна

На 11.10.2013 петък от 18:00 сме организирали надиграване в градовете Пловдив и Варна. В инициативата ще се включат всички клубове по народни танци в двата града, като изненадат своите членове и ги приканят да се включат.  Варна – Площад Независимост. Пловдив – пред община Пловдив

STREET FITNESS демонстрация пред общината (пл. Стефан Стамболов)12.10 (16:30) – Пловдивският клуб ATF ще представи красотата на Streetfitness. За първи път в Пловдив подобна демонстрация ще се случи в центъра на града.

Панаир на спортните клубове

В периода 12 – 13.10.2013 (от 11 до 16 часа) Община Пловдив предоставя безплатно площите около „Пеещите фонтани“ в Цар Симеоновата градина за организиране на панаир на спортните организации и клубове.

Фестивал на клубовете по бойни изкуства

12.10 (10:00) – Център и Цар Симеоновата градина

Спортно сдружение WOW SPORT организира представяне чрез открити тренировки и демонстрации на различните пловдивски клубове за бойни изкуства в своеобразен фестивал на Бойните изкуства. Ще присъстват изкуства като Кудо, Таекон-до, Айкидо, Карате, Френски бокс, Винг-чун кунг Фу.

Маратон –Plovdiv City Run

13.10 (10:00) – могат да се включат всички желаещи, стига да са на възраст над 12 години. Маратонът е организиран в следните дисциплини:

– бягане на 5 и 12 км

– каране на ролери или кънки.

В надпреварата ще могат да участват и хора в неравностойно положение, като придвижването им ще се извършва чрез инвалидни колички или специални триколесни велосипеди. Дистанциите са две – 12км. и 5км. Пробегът ще се проведе в самия център на Пловдив, като за целта ще бъдат затворени за движение от автомобили някои от най-големите булеварди. Регистрациятаза участие става на: http://runandroll.org/, както и на фейсбук страницата: https://www.facebook.com/runandrollbg

Основни събития София:

10.10.2013 от 10:00 Актуални предизвикателства за активна България, НСА „Васил Левски”

12 и 13.10.2013 Национална Спортна Панорама пред НДК

Южен Парк

09. 10. 2013 г. – Щафетни игри за деца- бягане, хвърляне на топка в кош, скачане, хвърляне на топка в цел

10. 10. 2013 г. – Игри на шах, с участието на деца и младежи със зрителни проблеми

11. 10. 2013 г. – Игри на мини-тенис – треньор ще показва на децата и младежите как се играе мини-тенис и ще обясни ползите от редовните спортни занимания.

12.10.2013г. – Игри без играчки- на децата и младежите ще бъдат показани игрите, с които са се забавлявали техните родители.

13.10.2013г. – Игра на петанк- специалисти ще запознават децата с правилата на популярната френската игра и ще организират мини-турнир с награди.

Във всяка една от игрите ще се включат между 50-70 деца.

Някои съпътстващи събития

09.10. – Дебат, организиран от „Асоциация Дебати“ на тема „Държавно финансиране за масов спорт – За и Против“

Университет за Национално и Световно Стопанство – 09. 10. 2013, 19:30ч.

Основни събития Варна:

8 октомври

14:00 – Кампания по безопасност “Знам как” – демонстрации и съревнования по безопасно колоездене, каране на ролери и скейтборд, съвместна инициатива на MallVarna, МВР-Варна и Община Варна, място на провеждане – паркингът на MallVarna

9 октомври

10:00 – Интензивно ходене по маршрута от входа на Морска градина до Дневен център “Ривиера”, Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения “Дневен център Ривиера”

10 октомври

18:00 – 21:00 – демонстрации и открити уроци по акробатичен рокендрол във фоайето на MallVarna

11 октомври

18:00 – 22:00 – Голямото Варненско Хоро, Суинг и Аржентинско танго, Площад “Независимост”

12 октомври

8:30 – 10:00 – Демонстрация на открито по Паневритмия, Привърженици на паневритмията, Морска градина – полянката между Пантеона и Параклиса

16:00 – 18:00 – Тренировки по екстремни спортове – скейт, лонгборд, ВМХ, ролери и слаклайн, DEMO, SkateClubVarna&ExtremeLifestyle, Морска градина – пространството между Морско Казино и сцена “Раковина”

13 октомври

9:00 – Вело-излет, Велоклуб “Устрем”, от площадката на светофара срещу Икономически университет (малкият вход на Морска градина) до панорамата над Аладжа Манастир

12:30 – „Игри от близо и далеч” – колекция от спортно-състезателни игри от България, Индия, Китай, игра на ескимосите енуити и игра на северноамериканските индианци, Детски център “Игралницазанималница”, Слънчевата площадка под Пантеона

Коментари (0)

Публикувано в на 1 октомври 2013 г.