Да изчистим България заедно 2015 – дати и зони

През 2015 г. инициативата „Да изчистим България” ще се състои на пет различни дати

Разширяването на мащаба на кампанията променя и нейното име – „Да изчистим България заедно!”

Най-голямата доброволческа кампания в България и социална активност на bTV разширява мащаба си. През 2015 г. едноименната кампания се преименова в „Да изчистим България заедно”. За първи път от началото на кампанията, датите за почистване тази година ще бъдат не една, а пет. Петото издание на инициативата включва организиране на 5 еднодневни акции за почистване на най-уязвимите населени и водни зони, областни администрации, общини и регионални институции, отговорни за опазване на природните богатства на страната.

Гражданите могат да започнат участието си в кампанията, като почистят около домовете си, междублокови пространства или на специално оказани места от съответните общински институции.

Тази година акциите за почистване ще стартират на 10 май  – Европейски ден за почистване. Акцент в този ден ще бъде почистването на зони в населените места, които са останали извън обсега на традиционите пролетни почиствания, организирани от общините – междублокови пространства, замърсени улици и градини.

Петте акции са организирани в синхрон с различни тематични поводи:

10 май – замърсени зони в рамките на населените места  – Европейски ден за почистване

17 май – места за отдих и спорт в близост до населените места – Ден на българския спорт

31 май – детски площадки в населените места –  (1 юни Международен ден на детето)

7 юни – защитени територии, национални и природни паркове – (8 юни Национален ден на природните паркове)

27 юни – река Дунав, както и речни корита и водоеми в цялата страна –  (29 юни-Международен ден на река Дунав)

Основен партньор на проекта е Министерството на околната среда и водите (МОСВ),  чрез Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда, което подкрепя усилията на всички общински и областни администрации за участие в кампанията.

За пръв път през 2015 г. кампанията подкрепя две международни инициативи – Let’s do it и Lets Clean up Europe. Новост в „Да изчистим България заедно” ще бъде и интерактивната карта на кампанията, достъпна чрез новото мобилно приложение, на която ще бъдат отбелязвани почистените от доброволците зони.

Партньори на кампанията са и ЕСРИ България, които ще предоставят възможност на  доброволците тази година да използват мобилно приложение, за да отбележат местата, които са почистили.

Хората, които желаят да следят развитието на кампанията или да станат част от нея ще могат да се информират от официалната страница на инициативата daizchistim.bg , както и от рубриките и темите в различните телевизионни и радио предавания от семейството на bTV Media Group.

Слоган на кампанията тази година е „Спри порочния кръг”, като комуникационната кампания ще визуализира по любопитен начин най-разпространените порочни и безотговорни дейности, свързани със замърсяване на населените места и природата. Цялата е да провокираме обществена нетърпимост към замърсители. За да се засили образователния елемент на инициативата, ще бъдат включени и комуникация на полезни съвети и практики.

Облик на кампанията –

Коментари (0)

Публикувано в на 4 май 2015 г.