Буруджиева и Октай анализира Ирдоган при Коритаров (+видео)

Татяна Буруджиева и Осман Октай: Посещението на Ердоган в България бе странно и остави много въпроси

„Интересно е защо Ердоган не даде коктейл при посещението си”, отбеляза Октай в студиото на „Свободна зона” по ТВ+

Понеделник в „Свободна зона” по ТВ+ политологът Татяна Буруджиева и бившият заместник-председател на ДПС Осман Октай опитаха да направят анализ на посещението на турския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган в България. Това бе топ новина за всички медии в понеделник. В своето предаване Георги Коритаров се опита да намери скрити послания във визитата на турския премиер.

Според политолога Буруджиева премиерът Ердоган идвал сравнително често в страната и това било оправдано – турската държава търсела подкрепата на България за членството й в ЕС.

Не знам доколко България би могла да бъде своеобразен мост за членството на Турция в ЕС.  Вътрешнотополитическо положение в България не е много благоприятно, за да заеме каквато и да било позиция по външнополитически въпрос”, допълни тя.

По-динамична дискусия между политолога и бившия ДПС-член Осман Октай се разрази по отношение на непровелата се среща между лидера на ДПС Ахмед Доган и турския премиер.

По мнение на Осман Октай  Ердоган и посолството на Турция са нарушили протокола, уговаряйки среща с лидера на ДПС. Не било допустимо само лидерът на една партия да провежда подобни срещи.

В случай че премиерът на Турция имал намерения да се среща с ДПС, той трябвало да го направи с цялата партия. Междувременно стана ясно, че заместник-председателят на ДПС Касим Дал се е срещнал с Ердоган, отказвайки подробни коментари за медиите след това.

„Антидоганизмът, като явление, тревожи Анкара. Управляващите се тревожат, че то може да се превърне в масови антитурски настроения.  Напрежение, което може да повлияе на отношението на България към членството на Турция в ЕС. Може би искат да сменят Доган с по-млади лидери, за да могат да  преобърнат антидоганизма”, допълни Октай.

От своя страна Буруджиева заяви, че ако се докаже истиността на твърденията на Октай, то това би било повод за дипломатически скандал.  Тя бе категорична, че ДПС не е в изолация, а Доган винаги е държал да не бъде пряко свързван с Турция.

В крайна сметка и Буруджиева, и Октай постигнаха консенсус по въпроса, че визитата на Ердоган е поставила много въпроси.

„Много странно посещение на Ердоган, ако трябва да бъда честна” завърши гостуването си в „Свободна зона” по ТВ+ Буруджиева.

В края на разговора Октай добави, че бил изключително странен фактът, че турският премиер не дал коктейл при посещението си, както го изисква протоколът.

Най-интересното от предаването:

Коментари (0)

Публикувано в на 6 октомври 2010 г.