bTV става на 10 години – хронология на един невиждан успех с онлайн видео и снимки

bTV става на 10 години – хронология на един невиждан успех

bTV отбелязва своята десетгодишнина

Кампанията за юбилея ще мине под мотото „Растем заедно и ставаме повече”

Днес bTV празнува своя десети рожден ден. От създаването си до днес телевизията се утвърди като най-любимата медийна марка, като безспорен пазарен лидер, с най-качествените и предпочитани новини и програми, спечелили най-много награди през годините.

bTV се наложи и като новатор в новините, програмирането, маркетинга и промоцията, като наложи тенденции, следвани от конкурентните медии. През тези 10 години зрителите разпознаха bTV и като най-социално отговорната медия и я приеха като свой приятел, като част от семейството си.

По повод годишнината генералният директор на bTV Вики Политова сподели: „Изключително се вълнувам от факта, че отбелязваме този юбилей в момент на най-голям възход за bTV. Той беше възможен благодарение на професионалния екип на телевизията, който през годините доказа, че предизвикателството и успехите върват ръка за ръка.

Искам и специално да благодаря на зрителите, които през всички тези години бяха нашия единствен критерий за решенията, които взимахме за всеки един аспект от програмата си. Щастлива съм да поздравя целия екип на групата, както и нашите  много милионни зрители.“

Ето и най-значимите моменти от историята на bTV през изминалите десет години:

–       Първата емисия на bTV Новините стартира на 18 ноември 2000 г. Оттогава досега bTV излъчи над десет хиляди новинарски емисии, чрез които направи съпричастни своите зрители с най-горещите теми от света и България. Благодарение на професионализма си екипът на „Новини и актуални предавания” превърна bTV в най-предпочитания информационен канал в България.

–       Септември 2001 г., bTV направи първата по рода си в страната информационна кампания, свързана с терористичните атентати в Ню Йорк. В продължение на няколко денонощия bTV без прекъсване предаваше новините, свързани с атентата.

–       През 2001 г. стартира рубриката за журналистически разследвания и филми bTV Репортерите.

–       През 2003 година bTV заедно с едно от най-емблематичните си предавания „Шоуто на Слави” и Президента на република България осъществи първата мащабна благотворителната инициатива – Българската Коледа, реализирана в навечерието на Коледа. Инициативата събра 1 334 953.75 лв.

–       През лятото на 2005 г., когато над 2 милиона пострадаха от наводненията в България, bTV отново успя да помогне на българските граждани чрез дарителската кампанията “Твоята помощ”. Чрез инициативата бяха събрани над 1 млн. лева, с които беше оказана помощ на пострадали от близо 30 населени места.

–       На 15 септември 2006 г. bTV за първи път обнови визуалната си опаковка.

–       На 20 септември 2006 г. bTV навлезе в риалити форматите с първия сезон на Survivor – най-успешният риалити формат у нас и до днес. Тогава bTV за първи път използва шапка Реклама за автопромоция на участниците в предаването, с което създаде нова тенденция в областта на промоцията, последвана скоро след това от всички останали телевизии в страната.

–       През януари 2007 г. bTV стартира рубриката за телевизионна документалистика bTV Документите. Само година по-късно филмът на Венелин Петков „Пътуване в Афганистан: Опиум и рози” стана носител на една от най-престижните журналистически награди в света – Peabody.

–       През 2007 г. bTV реализира първия сезон на най-успешното музикално шоу Music Idol, а както и супер успешното комедийно шоу с новаторския за българския ефир жанр „стенд-ъп комедия” – „Комиците”. През същата година bTV заедно с вестник Стандарт и Дарик Радио реализира кампанията “Не сте сами” в подкрепа на осъдените на смърт български медици в Либия. През юли същата година bTV спечели годишната награда “Заедно” за медия с най-голям принос в отразяването на благотворителни кампании и инициативи.

–       2008 е годината, в която bTV заедно с УНИЦЕФ създаде изцяло нов модел на благотворителна кампания със старта на шоуто „Великолепната шесторка”. Само за месец и половина кампанията успя да набере средства в размер на 1 869 788.74 лева, с които се изгражда специализирана среда, близка до семейната, за децата от дома в с. Могилино. Изграденият от УНИЦЕФ модел на „Малка къща за деца” беше възприет от правителството и инициативата за извеждане на всички деца от домовете в страната в момента продължава и със средства, осигурени от държавния бюджет. В началото на 2008 г. bTV пуска и изцяло обновен интернет портал със стрийминг, богат видеоархив и възможности за обратна връзка със зрителите, който за няколко месеца зае челна позиция в класациите за най-посещавани сайтове. През 2008 г. bTV стартира и програма за екологична отговорност.

–       През 2009 г. bTV и Столична община реализираха кампанията „Да помогнем на децата в будна кома!” През януари 2009 г. инициативата „Великолепната шесторка“ беше удостоена с награда „Достоен българин“ на в. 24 часа. През март bTV спечели наградата „Любима марка на българите за 2008-ма година“ в категорията Медии. През април bTV беше отличена и за приноса си в закрилата на интелектуалната собственост, а месеци по-късно телевизията за трети път беше отличена като супер марка от международната организация Superbrands. През 2009 г. bTV стартира разработването на мултиканалната си платформа, като в края на годината семейството на bTV се разшири с още два тематични канала – bTV Comedy и bTV Cinema. В края на 2009 г. bTV беше отличена и с наградата „Най-голям корпоративен дарител” за 2008 г. в конкурса на Български дарителски форум. През декември миналата година bTV изцяло обнови опаковката си за втори път, като за пореден път демонстрира иновативен подход в реализацията й.

–       През пролетта на 2010 г. в ефира на bTV стартира един от най-мащабните проекти на телевизията от създаването й – българският сериал „Стъклен дом”. Тази година bTV отново спечели наградата „Любима марка на българите за 2009-а година“ в категорията медии, като стана и втората най-любима марка във всички категории.

През целия десетгодишен период bTV се съобразяваше изцяло с непрекъснато нарастващите изисквания и очаквания на зрителите. За да отчете огромната им заслуга за постиженията си, bTV дава възможност на всеки един от тях да се включи в кампанията „Растем заедно и ставаме повече”, част от която е играта в сайта на bTV.

Всеки може да участва, като отговаря на различни въпроси, свързани с историята на телевизията, в периода от 1 до 30 юни. Печелившите ще се определят чрез жребий всеки ден, а през юли, отново чрез жребий измежду зрителите, отговорили вярно на всички въпроси, ще се определи щастливецът, който ще получи голямата награда – роля на статист в „Стъклен дом”.

Потребителите на сайта могат да изпращат отговорите си на адрес game@btv.bg, като освен голямата награда ще могат да спечелят и участия в публиката на любимите си предавания, среща с любим водещ, колекция от авторски филми на bTV, посещение в нюзрума на bTV Новините, хороскоп от Алена, и още много подаръци.

По повод празника телевизията реши да потърси свои връстници – деца, родени на 1 юни 2000 г.Ако детето на нашите зрители или те самите отговарят на това изискване, могат да изпратят снимка с имената и контакти за обратна връзка на 10godini@btv.bg. bTV ще разкаже как сме пораснали и растем заедно.

Коментари (2)

Публикувано в на 1 юни 2010 г.