bTV Новините на запис, Златен скункс за Венелин Петков + видео

Репортерът на „Господари на ефира“ Боби Ваклинов отиде със Златен скункс при шефа на bTV Новините Венелин Петков. В нощта на атентатите в Париж БНТ и Нова телевизия съобщиха за тях, но bTV пропусна, защото новинарските емисии са на запис.

Венелин Петков признава грешката, извинява се, но твърди, че не дължи обяснение на Боби Ваклинов и зрителите на Господари на ефира. Накрая взима Златния скункс и го хвърля в кофата…

Съветът за електронни медии (СЕМ) излезе със становище относо новините на запис на bTV. Заради това, че вечерната емисия новини на bTV е на запис, зрителителите не успяха в петък вечерта да разберат за атентатите в Париж.

Ето и цялата позиция на СЕМ:

„След проведен от СЕМ мониторинг на медийното съдържание във връзка с атентатите в Париж, надзорниците припомнят още веднъж позицията си за спешна необходимост от дежурни журналистически екипи, които да реагират своевременно и адекватно на екстремни ситуации. Това най-вече се очаква от обществените оператори.

В нашето съвремие трескавият бизнес с информацията създава основа за несъответствия, които понякога са неизбежни.

Като потребител на медийни услуги, слушателят и зрителят имат право да бъдат информирани и за допуснати волни или неволни пропуски.

Въз основа на наблюдението, извършено от експертите на СЕМ, се създаде съмнение, че някои доставчици разпространяват предварително записани новинарски емисии. Такива прецеденти, ако действително съществуват, могат чувствително да разклатят доверието на аудиторията. Такъв риск съществува и когато се излъчват повторения, без публиката да е уведомена за това, включително в случаите, когато предварително записани материали се представят за ефир на живо.

Членовете на СЕМ призовават настойчиво доставчиците на медийни услуги да обърнат внимание на обвързаните с информационния продукт екипи върху етичните и професионални стандарти на журналистическата професия. Самоцелното подсилване на предполагаема автентичност в публицистиката, а както и използването на трикове от прекомерна амбициозност, поставят достоверността на медиите в опасност. Само професионалното поведение на медиите пред аудиторията ще получи нейното доверие“.

Коментари (0)

Публикувано в на 17 ноември 2015 г.