bTV и Бареков вадят висок изборен рейтинг!

Зрителите отново се довериха на bTV в изборния ден

Новините и извънредните студия на bTV традиционно бяха предпочитаният източник на информация в деня на най-важното събитие за българските граждани – парламентарните избори. Най-много зрители проследиха отразяването на вота в ефира на телевизията.

Удълженото заради изборите предаване „Тази неделя” от 8.00 до 11.00 часа привлече над 250 000 зрители – над два пъти повече от следващите по гледаемост канали в слота (All4+).

Изборното студио с Ани Цолова и Виктор Николаев „Промяната май”, което започна в 17.30 и приключи в малките часове на 13 май, събра двойно повече зрители – 572 795 – в сравнение с втория по гледаемост канал. Още по-голяма е разликата между bTV (29,63% дял) и втория по гледаемост канал (12,6%) за аудитория 18-49.

Пикът в зрителския интерес е между 21.00 и 22.00 часа, когато bTV привлича близо 887 000 зрители – повече от зрителите на останалите национални телевизии взети заедно.

В изборния ден посетителите на новинарския сайт btvnews.bg са се покачили с 32% спрямо предходната неделя, като достигат 79 093 посетители (с  cookies). Разглежданите страници са се покачили с 110% и достигат до 363 821.

Рийтинг данни разпространени от bTV – кликни на всяка графика за голям размер.

Ето каква е гледната точка за гледаемостта в изборния ефир, представена от ТВ7:

Николай Бареков и TV7 – лидери по обществено доверие

Ексклузивното разкритие на TV7 за отпечатването на фалшиви бюлетини взриви обществото и ефира

Два пъти повече зрители предпочетоха TV7 пред bTV и NOVA, взети заедно, за да проследят разкритията на Николай Бареков и неговия екип, свръзани с фалшивите бюлетини. 3-часовият ефир в събота следобед привлече повече от 22% от цялата аудитория. Още по-висока гледаемост – 28% пазарен дял (18-49) постигна „Предаването на Карбовски” в изборния ден по време на участието на Николай Бареков, когато отново предизборният скандал прикова зрителския интерес. Отново зрителите на TV7 бяха повече от тези на bTV и NOVA, взети заедно.

Николай Бареков се ползва с 47% доверие от страна на зрителите, 58% му дават отлична оценка като водещ, а TV7 изпреварва NOVA и БНТ в зрителските предпочитания, свързани с изборите. Тази категорична лидерска позиция TV7 и NEWS7 постигнаха чрез амбициозния проект на Николай Бареков „България избира”. В рамките на по-малко от два месеца за кампанията работиха над 500 души репортери и технически екипи. Пътува безпрецедентно количество най-модерна телевизионна техника, бяха изминати над 70 000 км и бяха произведени близо 100 часа ефирно време. Хилядите часове извънреден труд и усилия на екипите са оценени отлично от близо 60% от зрителите, идеята на кампанията е оценена много добре от 84% от хората, а 16% от анкетираните признават, че кампанията им е помогнала в избора на политическа сила, която да подкрепят.

В чужбина също цитираха TV7 и NEWS7 при отразяването на изборния ден в България. Диана Радева предава пряко от София за световния новинарски лидер CNN, а Ралица Василева направи специален репортаж, посветен на изборите, за TV7 и NEWS7, директно от нюзрума на CNN.

Броени дни след изборите кампанията на Николай Бареков, TV7 и NEWS7 продължава обиколката из България под надслов „България без цензура”. В продължение на добрата практика, създадена по време на „България избира”, с телевизионния екип пътуват и висококвалифицирани юристи, които да предоставят безплатна правна консултация на гражданите.

Цитирани са пийпълметрични данни на GARB и проучване на обществените нагласи на Сова Харис, представени от ТВ7.

Коментари (0)

Публикувано в на 13 май 2013 г.