„bTV Документите“ с Гена и Венелин се завръща

Нов сезон на bTV Документите стартира през февруари по bTV

За първи път поредицата включва и филми на външни и чуждестранни автори, носители на престижни международни награди

През месец февруари bTV ще започне излъчването на нова поредица документални филми в предаването „bTV Документите” с продуценти Венелин Петков и Гена Трайкова. Новите проекти ще засегнат интересни, важни и често болезнени теми и знакови събития, свързани с българската история, ключови обществени процеси и съвременната реалност или българският ъгъл в събитие, което се е случило далеч от нас, но касае историята ни и нас самите.

Новият сезон на единственото в ефира предаване за документални филми bTV Документите” има за цел не просто да разкаже интересни истории, но и да затвърди телевизионната документалистика като жанр в национален ефир. Филмите в новия сезон ще впечатлят зрителите не само с дълбочината на анализите и проучванията, но и с използването на изразни средства, специални ефекти и графичен дизайн, съответстващи на техническото развитие на съвременната телевизия и телевизионна документалистика.

Сред заглавията, които ще направят своята премиера в ефира на bTV Документите” са поредицата на Иван Георгиев „Македония – последният проект на Коминтерна”,  посветена на едно от най-тежките национални предателства в най-новата ни история, филмите на Канна Рачева „Следите на парите”, посветени на банковите обири в България през 20-и век, както и филмът на Гена Трайкова за „Излел е Делю Хайдутин”, посветен на епизод в културната ни история, който носи гордост за всеки българин – включването на песента в златните плочи на борда на космическите сонди „Вояджър”. Във филма Гена Трайкова разказва как песента на Валя Балканска прехвърля Желязната завеса и попада в проекта на НАСА в пика на Студената война и космическата надпревара между Изтока и Запада.

За първи път тази година в предаването продуцентите Венелин Петков и Гена Трайкова ще включат и документални филми на външни автори. Направената от тях селекция включва както български, така и  чуждестранни заглавия, които са образец на световното документално кино, които са на болезнени теми, пряко касаещи нас българите. Един от първите филми, който ще се излъчи като част от предаването, е носителят на „Оскар” за документално кино от 2011 г. Inside Job”, който анализира корените на световната финансова криза. Друг световен шедьовър с номинация за „Оскар” от 2010 г. – “Food, Inc.” , показващ кошмарите при производството на някои от най-масовите храни, както и заглавия като Chevolution и „Freedom’s Fury“, също ще станат част от поредицата на bTV.

Коментари (0)

Публикувано в на 9 януари 2014 г.