BP печели 8,5 милиарда долара с покачването на цените по време на руско-украинската война

Коментирайте

ЛОНДОН – Във вторник BP отчете печалба от 8,5 милиарда долара за второто тримесечие, което е най-големият й спад от 14 години, превръщайки се в поредната петролна компания, която плаща за по-високи цени на суровия петрол, докато войната на Русия в Украйна разтърсва световните енергийни пазари.

Преди няколко дни двете най-големи петролни компании в САЩ – ExxonMobil и Chevron – обявиха, че печалбите им са се увеличили приблизително три пъти през второто тримесечие, докато базираната в Лондон Shell и френската TotalEnergies отчетоха хитови резултати. Печалбите за второто тримесечие на тези пет компании вече са над 55 милиарда долара, отбелязвайки зашеметяващ обрат от първите месеци на пандемията от коронавирус.

Идва като неочаквана печалба Потребителите по целия свят изпитват болката от десетилетия на висока инфлация и криза на разходите за живот, което е особено болезнено при бензиновата помпа. Цените на суровия петрол се повишиха над 120 долара за барел през март и се понижиха през юни и са с 34% по-високи от преди година. Средната национална цена на бензина в Съединените щати е над 5 долара за галон за първи път, AAA докладваниВъпреки че сега цените паднаха.

Президентът Байдън предупреди индустрията, че ако цените на газа се покачат, той ще обмисли всички възможности за ограничаване на печалбите ѝ. Президентът и други демократи продължават да се противопоставят на приходите от петролната индустрия във време, когато шофьорите се борят да покрият разходите за зареждане.

Докато инструментите на Байдън са ограничени – той няма достатъчно подкрепа от Конгреса, за да прокара предложения от него данък върху печалбите – администрацията каза, че това е възможно, ако той обяви „климатична извънредна ситуация“. Енергийните анализатори прогнозират, че ако цените на газа започнат да се покачват отново, Байдън може да използва своите президентски правомощия, за да осигури по-голям правителствен контрол върху местните производители на петрол и газ.

READ  Уил Смит пусна видео на Крис Рок, който се извинява за Оскарите

Ръководителите на петрола се противопоставиха на критиките към администрацията на Байдън, заявявайки, че единственият начин да се коригира дисбалансът между търсенето и предлагането на световните петролни пазари е да се изпомпва повече петрол.

„Искам да бъда ясен, че Chevron споделя вашите опасения относно високите цени, които американците изпитват“, каза главният изпълнителен директор на Chevron Майк Вирт на Байдън. Отворено писмо. „Мога да ви уверя, че Chevron изпълнява своята роля, за да се справи с тези предизвикателства, като увеличи капиталовите разходи до 18 милиарда долара до 2022 г., което е 50% увеличение спрямо миналата година.“

Анализаторите също отбелязват, че петролният пазар е силно цикличен. Индустрията пострада по време на финансовата криза от 2008-2009 г., отново между 2014 и 2016 г. и последно през първите две години на пандемията от коронавирус, каза Павел Молчанов от инвестиционната банка Raymond James.

„В момента индустрията се радва на рекордни печалби, но спадът на свързаните с Covid стоки преди две години беше епичен провал“, каза Молчанов в имейл.

Шок в помпата: Защо цените на бензина са високи

Резултатите на BP за второто тримесечие, нараснали от 6,2 милиарда долара през първото тримесечие, се дължат на силните маржове на рафинирането, „продължаващото изключително представяне на търговията с петрол“ и по-високите цени на горивата, казаха от компанията. Докладвай. Ръстът на световното търсене и войната в Украйна са ключови за скока на цените, което директно увеличава печалбите на компанията.

„Днешните резултати показват, че BP продължава да работи във време на промяна“, каза главният изпълнителен директор Бърнард Луни в изявление. „Ние правим това, като осигуряваме петрола и газа, от които светът се нуждае днес – като в същото време инвестираме за ускоряване на енергийния преход.“

READ  Владимир Кара-Мурса е арестуван в Москва след интервю за CNN с Путин

В резултат на по-високата печалба, компанията заяви, че ще повиши плащанията на дивиденти с 10 процента, до 6,006 цента на обикновена акция, по-високо от очакваното преди. „Това увеличение отразява основното представяне и генерирането на парични средства от бизнеса“, казаха от компанията.

BP, бивша British Petroleum, очаква цените на петрола и газа да останат по-високи през третото тримесечие поради „продължаващи прекъсвания на руските доставки“ и „намаляващ свободен капацитет“. Геополитическата перспектива доведе до недостиг на европейски газови доставки, които са „силно зависими от руските тръбопроводи“, което се очаква да поддържа цените „високи“.

Германия запалва стари въглищни централи, подхранвайки страховете, че климатичните цели ще изчезнат

Shell обяви още по-големи обратно изкупуване на акции от 6 милиарда долара, докато Exxon обяви, че е разпределила 7,6 милиарда долара на акционерите, като включи и дивидентите.

Патрик Де Хаан, ръководител на петролния анализ в GasBuddy, казва, че големите петролни компании изглежда инвестират в увеличаване на доставките си. Но напоследък техният фокус изглежда е върху стойността на акционерите, каза той.

Exxon, Chevron след хитова печалба от ралито на цените на петрола

Байдън обвини американските петролни компании, че се възползват от затруднената ситуация. ще говори Той каза на пристанището на Лос Анджелис през юни: „Exxon направи повече пари от Бог тази година“. Компанията е отблъсната, Съветване Администрацията му се опитва да „критикува и понякога очерня нашата индустрия“. Петролните компании отричат ​​обвиненията, че политиката им изкуствено повишава цените.

През май британското правителство обяви 25 процента внезапен данък В печалбите на петролни и газови компании – приходи, използвани за подпомагане на семейства с ниски доходи Рязко поскъпване на живота. за нас Законодатели Обмислян е подобен данък, но е малко вероятно да бъде приет в равномерно разделен Сенат.

READ  Уличните боеве ескалират, тъй като Киев се стреми да запази печалбите на Сиверодонецк

Британският депутат и опозиционен финансов министър Рейчъл Рийвс разкритикува печалбите на BP, Туитване: „Хората се притесняват, че цените на енергията ще се повишат отново през есента, но отново виждаме впечатляващи печалби за производителите на петрол и газ.“

Леви политици и групи за застъпничество както в САЩ, така и във Великобритания призоваха за допълнителни данъци върху неочакваните печалби на петролните компании.

Грийнпийс Великобритания Tweeted„Има нещо особено неприлично и жестоко в това газови компании като Shell и BP да правят рекордни печалби, докато потребителите се борят да се стоплят тази зима.“

Представител Rosa DeLauro (D-Conn.) Той написа в Twitter: „Корпоративните монополи злоупотребяват с пазарната си мощ, наранявайки семействата на помпата и подклаждайки инфлацията. … Американците не заслужават по-високи цени на помпата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.