Бойко Борисов и Реджеб Ердоган на живо от Истанбул – църква Св. Стефан

Обществената телевизия предава пряко тържествата по откриването на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул

Българската национална телевизия ще направи зрителите у нас и в чужбина свидетели на тържествения молебен от обновената желязна църква „Св. Стефан“ в Истанбул, който ще бъде излъчен пряко на 7 януари (неделя) по БНТ1 и БНТ Свят. Богослужението ще бъде отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей в молитвеното присъствие на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, а малко по-късно зрителите ще видят тържествената церемония, на която се очаква слова да произнесат министър-председателят на Република България Бойко Борисов, президентът на Република Турция Реджеб Тайп Ердоган, както и председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Извънредното студийно предаване на БНТ започва в 8:30 часа. Водещите Горан Благоев и Георги Любенов ще коментират със своите гости религиозните и светските аспекти на събитието. С кадри ще бъде припомнена историята и важното значение на храма за българската църква и народ. БНТ ще покаже основните етапи от ремонта на църквата „Св. Стефан“ – една от малкото, изцяло съградени от метал, запазена до наши дни, паметник на културата със световно значение.

Гости в студиото ще бъдат богословът Вeнцислав Каравълчев, историците проф. Христо Темелски и проф. Лизбет Любенова, както и изкуствоведът Благовеста Иванова.

Ремонтът на храма, продължил 6 години, е по проект на архитект Фикрие Булунмаз. Реставрационните дейности са извършени по съвременни технологии, а новите зидове в основата на църквата са изработени от материали, близки до тези на оригиналните.

В архитектурно отношение църквата „Св. Стефан“ е единствена по рода си в света. Проектът е на арменския архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението – на австрийската фирма „Рудолф фон Вагнер“. Състои се от сглобяеми железни елементи с тежина 500 тона, превозени с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. Желязната конструкция на църквата е сглобена на принципа на Айфеловата кула.

Храмът е построен в имот, дарен през 1849 година за българските черковни нужди от княз Стефан Богориди – българин от Цариград и влиятелен османски чиновник. Основният камък на храма е положен на 27 април 1892 година, а две години по-късно е осветен от екзарх Йосиф.

В двора на българската църква „Св. Стефан“ в Истанбул са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.
Връщането на храма „Св. Стефан“ в Истанбул към нов живот става на фона на нов етап в добросъседските отношения между България и Турция и в контекста на стратегическата роля на страната ни в региона на Югоизточна Европа.

През август 2016 г. премиерът Бойко Борисов беше първият държавен лидер, който посети Турция след опита за преврат в южната ни съседка. През лятото на следващата година, заедно със своя колега Бинали Йълдъръм и турския президент Ердоган, българският премиер дискутира ключовите за региона въпроси – бежанския проблем и сигурността на южните граници на ЕС. Месец по-късно, в рамките на 22. Световен петролен форум, българският министър-председател и турското правителство постигнаха разбиране по въпросите за бъдещото развитие на газопреносна инфраструктура на Балканите и в Европа, както и енергийната сигурност.

Политическите измерения на поредната официална среща на високо ниво ще коментират за зрителите на БНТ бившият външен министър Ивайло Калфин, политическият анализатор Весела Чернева и евродепутатът Андрей Ковачев.

Специалното предаване на БНТ, с преки включвания от Истанбул, ще продължи до 11:00 часа.

Коментари (0)

Публикувано в на 5 януари 2018 г.