Борис Ковач и Давид Йенгибарян с концерт на живо по БНР

Борис Ковач & Давид Йенгибарян на „Аларма Пънк Джаз 2012”! Концертът се посвещава на 77-годишнината на БНР

27 януари 2012, петък – 20:30ч. – Sofia Live Club

Най-амбициозното събитие в календара на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз” досега е програмирано за последния петък на януари – 27.01.2012 от 20:30ч. То е ексклузивна колаборация между легендарния новосадски композитор и саксофонист Борис Ковач и живеещия в Будапеща арменски акордеонист Давид Йенгибарян. Концертът ще мине под свойственото за музиката и на двамата артисти мото The Last EasternTango и е международна премиера на проекта.

Борис Ковач е роден в Нови Сад, центъра на мултиетническата провинция Войводина в Сърбия през 1955г. Композитор на нова камерна музика, саксофонист, мултиинструменталист, музикален философ и експериментатор в сценичните изкуства, „войводжанският Майкъл Наймън”, както обича да го нарича световната преса, излиза за пръв път на голяма сцена в далечната 1977г. с първата си формация – джаз групата Meta Sekcija. През 1982г. създава легендарния „инкубатор” за млади авангардни артисти от Войводина RitualNova Ensemble. Работата му е пряко свързана и с театъра и киното – основател е на музикалния театър „Огледало”, както и автор на музиката на редица съвременни спектакли и филми като Nahod Simeon на Томи Янежич (2006), „Бели, бели свет” на Олег Новкович (2010) и др. Влиянията в творчеството му варират от танго, европейска импровизирана музика и стара градска музика от Австро-унгарско време до кабовердиански мелодични структури. По широкия свят е известен главно с апокалиптично-хедонистичните си формации LaDaABa Orchest: с албумите The Last Balkan Tango (2001) и Ballads At The End Of Time (2003) и LaCampanella: с World After History (2005). Дуото с акордеониста Давид Йенгибарян е най-новият му проект, продуциран от фестивала за нова музика Interzone.

Давид Йенгибарян (1976) е арменски акордеонист, живеещ от 15-години в Будапеща. В албумите му TangoPassion (2001)Pandoukht (2003) и No Compromise (2010) свирят цяла плеяда от легендарни уърлд и джаз музиканти – Франк Лондон и Мат Дерио от Klezmatics, Габор Юхас, канадският тромбонист Том Уолш  и др. Музиката му е уникална комбинация от Tango Nuevo, арменски фолклор и лирично-агресивен фрий джаз. Най-търсеният за колаборации акордеонист в джаз средите в Будапеща, който същевременно съумява да запази статута и репутацията си на ъндърграунд-артист.

„Ние, хората на изкуството, един ден трябва да обявим края на историята, защото историята злоупотребява с човека и изяжда всичките му  шансове да промени обществото към по-добро. Разбира се, не можем да спрем историята, но поне в произведенията си можем да кажем, че най-после е свършила и да заживеем извън нея” (Борис Ковач пред „Аларма”пр. „Христо Ботев”)

„Аз не свиря на акордеон, а използвам акордеона, за да свиря музика. А ако се престорим, че сега ме питате каква музика обичам, ще отговоря: вкусната музика. Тя може да е много сладка, но не и сладникава, много тъжна, но не и песимистична… Може да има различни вкусове, но най-важното за мен е винаги да има свой силен и въздействащ вкус” (Давид Йенгибарян пред сп. ЛИК)

*Концертът ще се предава пряко по БНР на 92,9 FM и на честотите на програма „Христо Ботев” в цялата страна от 21:00ч. на 27 януари.

*Билети в мрежите на Eventim и Ticketplus и на място в „Дюкян Меломан” и Sofia Live Club25 лв (предварителна продажба) / 30 лв (в деня на събитието)

Коментари (0)

Публикувано в на 24 януари 2012 г.