БНТ раздава награди на 24 май – празнична програма

Празничен сутрешен  блок на БНТ1 по случай Деня на славянската писменост и култура – 24 май

По случай Деня на славянската писменост, просвета и култура програмата на БНТ1 на 24 май ще започне с празничния сутрешен блок от „От А до Я” от 8:00ч. до 12:00ч. Пред Народния театър „Иван Вазов” в София водещият на предаването „Денят започва в библиотеката” Андрей Захариев ще посреща будители от всяка възраст с любимите им книги на „малкия” голям стол от предаването „Малкото голямо четене”, който ще очаква любителите на книгата през целия ден в Пловдив, Варна, Благоевград и Русе.

Водещи на студиото ще бъдат Александра Гюзелева-Шани и Георги Ангелов и като на празник за начало ще прозвучи химна „Върви, народе възродени” в изпълнение на хора на Националното музикално училище „Любомир Пипков”.

По повод 125-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски” гост ще бъде ректорът проф. Иван Илчев. Заедно с посланика на Република Чехия в България Павел Вацек водещите ще дискутират темата за 1150-ата годишнина от Великоморавската мисия на Кирил и Методий.

В 10:30ч. националната телевизия ще предаде пряко празничното общоградско шествие от Археологическия музей до Националната библиотека, в което ще се включи и Президента на Република България Росен Плевнелиев.

В четиричасовия празничен блок националната телевизия ще раздаде на зрителите много награди под формата на книги, билети за кино и театър, ако те се включат с отговори на въпроси от страницата на предаването във фейсбук.

Тържествата в цялата страна БНТ ще проследи чрез преките включвания от София, Пловдив, Варна, Русе, Благоевград, както и специален репортаж от Берлин. „От А до Я” потърси министъра на културата Владимир Пенев, Валери Стефанов, Владимир Левчев, Иван Лечев, акад. Светлин Русев, Снежина Петрова, Койна Русева, Веско Ешкенази, Михайл Йосифов, Явор Гърдев и други известни личности, за да чуе техните послания по повод празника.

На гости на националната телевизия ще бъдат и отличените с АСКЕЕР актьори от официалната церемония.

Флашмоб с БНТ2 на 24–ти май

Празничната програма на БНТ 2 на 24 май ще започне в 9:00 ч., със сутрешния блок „Добро утро с БНТ 2“. Екипът на предаването ще покаже какъв е пътят на една книга от раждането на идеята до рафтовете в книжарницата. Специални гости в студиото в Русе ще бъдат улични артисти, които  ще разкажат как се създава изкуство в градска среда и какви компромиси им се налага да правят.

            В 10:00 ч. от площад  „Св. св. Кирил и Методий“ във Варна ще започне традиционното шествие по улиците на града, което БНТ 2 ще излъчи на живо. В празничната програма ще вземат участие ученици, студенти, дейци на образованието, науката и културата.

Гости на следобедния блок „България днес“ от 16:00 ч. ще бъдат председателят на Международно дружество „Елиас Канети“ – проф. д-р Пенка Ангелова, както и част от носителите на ежегодната награда „Русе“.  Те ще коментират готовността на дунавския град да бъде избран за културна столица на Европа през 2019-а.

Специални участници в програмата на БНТ 2 през празничния ден ще бъдат писателите Георги Господинов, Петър Делчев и Димитър Шумналиев, които ще коментират темата -лукс ли е да си професионален писател в България. Има ли място за качествена литература на масовия пазар и как си взаимодействат писатели, издатели и разпространители, за да стигне тя до българския читател – на тези  въпроси ще се опита да отговори предаването „Местно време“ от 18:50ч.

Кулминация на празничната програма на БНТ 2 на 24 май ще бъде превърналият се в нейна запазена марка телевизионен флашмоб. Участие в нетрадиционното забавление ще вземат ансамбъл „Пирин“, Биг Бенд „Благоевград“, танцова формация „Астра“ и танцьорите от клуб “Влахов“. Четвъртият по рода си флашмоб, който остава без аналог в родния ефир, започва в 22:10ч.само по БНТ2!

Коментари (0)

Публикувано в на 22 май 2013 г.