БНТ показва как се „пазаруват“ 600 роми за изборите

Репортер „под прикритие” показва дилърите на изборната търговия във филма „Победа” на БНТ

Кои са дилърите на гласове, как изглеждат те и как се печелят избори срещу пари – това ще покажат в детайли журналистът на БНТ Росен Цветков и операторът Недялко Данов във филма „Победа” на 20 май от 21:50ч.

За първи път националната телевизия ще покаже лицата на ромските изборни дилъри от квартал „Победа“ в Бургас и техните признания пред скрити камери. Как се изготвя план за купуване на изборите в цялата страна под кодовото име „СТАНОВИЩЕ“? Как се учат ромите да гласуват правилно, кои партии „пазаруват” и какви са хонорарите на организаторите на изборната търговия? Какви хитрини използват те, за да не ги хване полицията и да избегнат присъди?

Журналистическото разследване на Росен Цветков, в което той бе „под прикритие”, продължи повече от два месеца. Представяйки се за агент на несъществуваща партия с името „Движение за демократични гласове в България“, Цветков се свърза с брокерите на гласове в района. С цел да вкара в парламента фалшиви кандидат-депутати, той получи обещания за съдействие и гласове от ромски тартори в цялата страна.

В деня на вота, след сигнал на БНТ, полицията арестува двама от показаните в разследването – мешерето на „Победа“ Михаил Хасърджиев и Жеко Шишков, чийто параван за изборни измами е неправителствената организация „Съюз на социално слабите цигани „Надежда“. Двамата бяха задържани в момент, в който дадоха на репортера Росен Цветков списък със 120 имена и ЕГН-та. За гласовете те поискаха 6000 лева.

Цялото разследване на Росен Цветков и оператора Недялко Данов – само по БНТ, този понеделник, 20 май в 21.50 часа.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 май 2013 г.