БНТ не ще да върти клип на БСП – а там е арестът на Цонев!!

Във връзка със заявен за излъчване клип от „Коалиция за България“ БНТ изразява следното становище:

Императивната разпоредба на чл. 9 от ЗРТ гласи: „Доставчиците на медийни услуги разпространяват програми и предавания само с предварително уредени авторски и сродни на тях права. “

В заявения от Коалиция за България клип се съдържат кадри, за които недвусмислено може да се прави извод, че авторските права принадлежат на Пресцентъра на МВР, тъй като съдържат неговото лого.

Вече имаше аналогичен случай при отразяването на предизборната кампания за народни представители на коалицията и на БНТ беше издадено наказателно постановление № 56/ 20.10.2009 г. от СЕМ.

БНТ е задължена по закон да изисква доказателства за уредени авторски права за всеки предоставен за излъчване в телевизията материал, вкл. и рекламните клипове, независимо кой ги предоставя.

С оглед избягване на незаконосъобразно поведение БНТ изиска доказателства за уредени авторски права от страна на Коалиция за България по отношение  на използваните кадри в предоставения за излъчване рекламен клип.

А ето го поводът за това писмо:

Социалисти се оплакаха, че държавните телевизия и радио са отказали да излъчат клип на БСП по случай 1 май. Представители на партията заявиха в сряда пред Mediapool, че само БНТ мотивирали отказа – във видеото имало кадри от ареста на бившия военен министър Николай Цонев, които бяха пуснати на сайта на МВР в началото на месеца и предизвикаха остра обществена реакция.

„От телевизията ни казаха, че трябва да попитаме изрично вътрешното министерство дали можем да излъчим клипа“, обясни депутат от БСП.

По думите му нямало „нищо нередно“ в клипа, подготвен за Деня на труда, и от БНТ „просто се застраховали“. „Нали си плащаме, все едно да откажат на кандидат на ГЕРБ да си пусне предизборен клип“, посочи той.

Според друг представител на БСП пък от БНР изобщо не мотивирали отказа си да излъчат клипа, въпреки че в него липсвал момента с ареста на Цонев.

От пресцентъра на нацоналното радио обясниха за Mediapool, че не са запознати със случая, но подчертаха, че всички клипове минават през рекламно-издателската къща на БНР, независимо по коя програма ще се излъчва. От рекламната къща не бе открит никой за коментар.

От БСП обещаха в четвъртък да дадат специална пресконференция, в която да има повече информация около „медийното затъмнение“ за празничния им клип.

Преди ден лидерът на партията Сергей Станишев обяви, че за 1 май готвят в София „голям протестен митинг“ срещу антикризисната политика на управляващите.

Неофициално се говори, че имало „нареждане“ всички народни представители и социалисти от провинцията да не се прибират, за да участват в шествието.

Използвано е инфо на Mediapool.bg

Коментари (0)

Публикувано в на 29 април 2010 г.