БНТ надмина себе си: виж програмата за 24 май!

Празнична програма на БНТ за 24 май

1) 5 часа празничен сутрешен блок „Денят започва” за 24 май по БНТ

Точно в 06:45 ч. започва празничният блок на „Денят започва”

Големи личности на българската култура ще четат пред камерата на БНТ любими текстове. Какво ще изберат писателите Валери Петров и Любомир Левчев, Теодора Димова и Георги Господинов, Недялко Йорданов, певицата Богдана Карадочева, художниците Светлин Русев и Ивайло Мирчев, режисьорът Маргарита Младенова, учените Георги Бакалов и Валери Стефанов, монсеньор Пройков и русенският митрополит  Неофит – всички те са подготвили и четат откъси от своите предпочитани автори специално за зрителите на празничното предаване на БНТ.

На 24 май ще чуем и историите от конкурса за “Най-добрият учител, когото познавам” и ще бъдат наградени най-хубавите детски стихчета и рисунки от конкурса „За буквите”. Всички те вече се публикуват на сайта на БНТ. Срокът за изпращане е до 20 май, когато две журита ще определят най-добрите. Леда Милева и младата Мария Донева от Стара Загора ще изберат стиховете, а художничките Десислава Минчева и Тоня Горанова ще избират рисунки. Наградите ще бъдат раздадени в ефир на края на предаването, малко преди 12.00 ч. – DVD с български приказки “made in BNT Sat” и книги от издателство “Егмонт – България”.

По време на цялото предаване младите музиканти от ДМУ “Любомир Пипков”, ще свирят и пеят на живо.

На 24 май зрителите ще видят още как репортери станаха столичният кмет Йорданка Фандъкова и ексминистърът на просветата  Даниел Вълчев. Ще има и  специално интервю на министър Вежди Рашидов. Министър Сергей Игнатов, актьорът Христо Мутафчиев и медийният експерт Георги Лозанов приеха предизвикателството да бъдат водещи в студиото на “Денят започва” и да разговарят на живо с млади студенти и актьори по горещи теми на българската култура и образование.

Водещи на целия 5-часов празничен маратон ще бъдат Александра Гюзелева, Аделина Радева, Андрей Захариев и Марин Маринов, а Добрина Чешмеджиева ще се включи със специално организиран дебат “млади учени v.s. млади кандидат-политици”. Участниците в дебата ще бъдат от “Големият избор” и “Лаборатория за слава” – двата формата за млади хора, които БНТ поддържа в програмата си.

БНТ ще излъчи и пряко националното честване в София пред паметника на “Св.Св. Кирил и Методий”. Ще има преки включвания и репортажи от цялата страна, ще бъдат показани и гледните точки на специалните пратеници в Рим, където премиерът Борисов ще отведе българска делегация на среща с Папата и ще открие паметник на Иван Вазов и от Микулчице в Чехия, където се счита, че е погребан Методий и всяка година българската общност почита неговата памет.

2) 120 минути голям смях със Стоянка Мутафова17:35 ч.


Среща със Стоянка Мутафова – една от основателките на Сатиричен театър – по повод неговата 50-годишнина. Разговор с актрисата за изминатия път, за любимите й роли, за работата с колегите, за турнетата у нас и в чужбина, интересни и забавни моменти от живота й. Включени са фрагменти от спектакли и филми с нейно участие. Тя говори за младите артисти и техния талант, за живите предавания на БНТ и тяхното очарование, за критичните и комичните ситуации при тях.

3) ИЗТОЧНИ ПИЕСИ

От 20:35 ч. БНТ представя филма „Източни пиеси”

България-Швеция, 2009, 89 мин

Режисьор: Камен Калев

Сценарий: Камен Калев

Оператор: Юлиян Атанасов

Музика: Жан-Пол Уол

В ролите: Христо Христов, Ованес Торосян, Саадет Исил Аксой, Николина Янчева, Хатидже Аслан, Иван Налбантов

Продуценти: Стефан Пирьов, Камен Калев, Фредрик Зандер

Продукция: Waterfront Film

Двама братя, изгубили връзката помежду си, внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги, отскоро член на неонацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство. От Георги се очаква активно участие в по-големи акции и той поставя под съмнение сериозната си ангажираност в групировката, докато Ицо си задава въпроса дали красивото турско момиче, спасено от него, не би моглo да го спаси от тъжния му живот в София. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си е да открият отново път към себе си и към другия

4)„Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама” в рубриката „В кадър” по БНТ

В 22:20 ч. БНТ ще излъчи извънредно празнично издание на публицистичната рубрика на БНТ „В кадър”. Ще бъде представен документалният филм „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама“.

Журналистката от БНТ Евгения Атанасова се върна от Ню Йорк където присъства на възпоменателната среща в памет на Жан-Клод – съпруга и артистичен партньор на Кристо Явашев. Събитието се състоя в музея Метрополитън на 26 април и в него участваха кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, директорът на музея Филипе де Монтебело, ръководители на проекти на Кристо и Жан-Клод, автори на книги за тях, документалисти. Беше представен и филмът „Номад на изкуството“, посветен на Жан-Клод. Бяха поканени и гости от цял свят, хора увлечени и омагьосани от енергията и размаха на артистичната двойка, участвали в реализацията на мащабните им проекти. Присъстваха галеристи, колекционери, приятели, членове на семейството.

За журналистката Евгения Атанасова интересът към творчестовто на Кристо и Жан-Клод е част от професионалната биография, тя е автор на филма „Пътят към Портите“ от 2005 година, посветен на проекта в Централ Парк, Ню Йорк. Сега Евгения Атанасова реализира една мечта за мнозина световни журналисти, а именно – да се срещне и разговаря с Кристо в рамките на специално интервю. Това се случва в дома и в студио на артиста в Манхатън, където Кристо разказва за своя творчески и личен път с Жан-Клод, за особеностите на характерите им, концепцията за изкуство, битките със статуквото и отношението към границите и бариерите. Евгения му подарява книгата „Кристо и свободната любов“ на Георги Тенев, в която е превърнат в художествен персонаж, а той отвръща на жеста й, подарявайки й наскоро излязлата тяхна биографична книга.

Интервюто ще бъде част от документален филм, който ще разкаже за една от големите любовни истории на 20 век, чиито деца са незабравими проекти като „Опакованият Райхстаг” в Берлин и „Опакованият Пон Ньоф” в Париж, „Обградените острови” във Фларида, „Чадърите” в САЩ и Япония, „Завесата в долината”, „Бягащата ограда”…

Евгения Атанасова снима и специални интервюта с близки приятели и сътрудници на артистичната двойка, също споделят своите мнения за това каква е тайната на връзката между двамата – една творческо съжителство, просъществувало пет десетилетия, кое им дава сили да преследват упорито своите начинания от идеята до реализирането. Оператор на филма е българският тв-кинематографист Калин Иванов, работещ в САЩ, който през настоящата година беше номиниран за престижната награда Еми. Режисьор на филма е Милан Кузов, автор и режисьор на едни от най-популярните проекти на БНТ през последните години („БНТ такси” и др.). Оригинална музика – Калин Николов („Дзифт”).

Коментари (0)

Публикувано в на 21 май 2010 г.