БНТ бе най-гледаната телевизия в изборния ден

Предизборното студио на БНТ в най-високата си точка достигна над 900 000 зрителска аудитория, 12,4 % рейтинг и 35,2 % паразен дял

По предварителни данни, в изборния ден 5 юли БНТ за пореден път беше медията, която събра най-много зрители и се ползва с най-висока степен на доверие.

Зрителите избраха програмата на БНТ още от сутринта в 8.00 ч., когато националната телевизия предаваше пряко от Япония срещата от Световна лига по волейбол за мъже Япония – България.

От 9:45 часа в специалното сутрешно студио, с водещ Евгения Атанасова, зрителите на БНТ проследиха началото на изборния ден с преки включвания от Централната избирателна комисия (ЦИК) и страната.

В пиковата си точка от сутрешната програма рейтингът на БНТ достига около 3,8%, зрителска аудитория от 280 000 зрители, 30% паразен дял.

Мотото на новините и предизборното студиото бе „Бъдете с БНТ, за да сте навсякъде”.

Зрителите предпочетоха да проследят и да се информират за хода на изборния ден и всичко случващо се от новинарските емисии „По света и у нас” по БНТ. Новини от страната и света, съпътстващи парламентарните избори имаше в 12.00, 14:00, 16.00, 18.00 и 20:00ч.

Обедната емисия „По света и у нас” събра над 500 000 зрители, 6,6 % рейтинг и 41.4 % пазарен дял. Високият рейтинг на новините и предизборното студио на БНТ продължи през целия ден и нощ, за да достигне най-високата си точка в 22.00 ч., когато БНТ категорично печели над 900 000 зрители аудитория, 12,4 % рейтинг и 35,2 % паразен дял.

Доверието на зрителите спечели голямото изборно студио на БНТ, което стартира в 17:45часа с водещ Бойко Василев. Новини и коментари, бързина и класа, неочаквани събеседници от неочаквани места – репортерите на БНТ бяха на всички горещи точки в НДК, ЦИК и политическите щабове. Зрителите видяха първи интервютата с победителите, коментарите им за резултатите и бъдещите им планове.

След като през 2001 г. БНТ първа създаде свое виртуално студио и тази година отново много интересен момент в изборната нощ беше тази реализация, с водещ Добрина Чешмеджиева. Единствено на екрана на БНТ не една, а две социологически агенции – Алфа Рисърч и Сова Харис, прогнозираха и кометнираха изборните резултатите.

Коментари (0)

Публикувано в на 6 юли 2009 г.