БНР иска да излъчва на турски

СЕМ прие отчета на БНР

Планираме да се излъчват новини и информация на турски език за региона на Кърджали“, твърди генералният директор

Съветът за електронни медии прие единодушно отчета  на Българското национално радио за програмната, технологична и финансова дейност за периода 1 декември 2011 – 31 май 2012година.

Във встъплението си генералният директор на БНР Валери Тодоров отбеляза, че основните цели, набелязани в  мениджърската концепция на втория управленски мандат,  са постигнати.

„През изтеклия период БНР се утвърди като  програмен, технологичен и информационен лидер на пазара  и като авторитетна европейска медия. Успешният опит на мениджмънта е признат от експертите на Европейския съюз за радио и телевизия като добра практика и е препоръчано тя да бъде анализирана и предложена като модел в медийното законодателство сред страните – членки, заради  гаранцията й  за  стабилност в управлението на обществените медии”, посочи Валери Тодоров.

БНР е преизпълнил плана за приходите си за 2011г. с 11%, отчете генералният директор на БНР пред членовете на СЕМ. „Въпреки значително намалената бюджетна субсидия  през последните  две години – с общо 17 млн.лв., БНР успя да запази нивото на приходите си. Въпреки резкия срив в пряката реклама, медията успя да преструктурира приходите си, като заложи на нови подходи. посочи Валери Тодоров.

От своя страна председателят на СЕМ  Георги Лозанов  даде висока оценка за работата на БНР като обществена медия,  с високо качество на съдържанието  и  лидерски позиции по отношение на налагането на професионалните стандарти и плурализма в националната медийна среда.  „Държавното финансиране, спрямо всички останали форми на финансиране, като че ли дава най-голяма гаранция за професионалната  стабилност и спазване на определени стандарти”, констатира  Георги Лозанов.  „Искам да отправя комплимент към БНР за баланса на програмите”, обобщи председателят на регулаторния орган.

Безспорно след големите постижения за отчетния  период е стартът на Радио Бургас, осмата регионална програма  на БНР и трета за последните четири години. Предстои и стартът на най-новата програма – Интернет радио Бинар.  Завършва и програмата за покритие на граничните и труднодостъпни райони в страната с програми на БНР. В експлоатация вече са 79 нови УКВ предаватели, като предстои да бъде завършен монтажът на още 18. Програмите на обществено радио се чуват от двете страни на границата. Тази мисия е изпълнена, въпреки че и досега държавата не изгради стратегия срещу силното нахлуване на чужди гласове в нашия ефир, посочи генералният директор на БНР.

Сред технологичните и технически постижения Валери Тодоров открои още пуска на финансовия он-лайн портал на БНР, както и качването на програмите „Хоризонт” и „Христо Ботев”  на мобилната платформа на МТЕЛ „Лайв” – първото безплатно медийно приложение. БНР направи и успешен старт в продажбите на българска продукция в четири от световните  музикални портали, като така общественото радио увеличи и присъствието си в социалните медии.

През  периода завърши и преходът към цифровизация на ефирните студийни комплекси. Регионалните радиостанции се превърнаха във водещи технологични, технически и продуцентски центрове, равностойни съперници на националните програми. БНР стартира дигитализация на фондовете си, като се разработва едновременно електронна фонотека на музикалните фондове.

За периода до май 2012г. сред програмите, „Хоризонт” се наложи като безспорен  категоричен медиен програмен лидер на нашия пазар с обхвата на аудиторията, с разнообразната си дейност, с всички свои прояви. Програмата бе призната за „Лидер на десетилетието”  от изследователски екипи от учени на БАН. Програма „Хоризонт” зае първите четири позиции от общо петте показатели, измерващи поведението на аудиторията.

Програма „Христо Ботев” стартира два нови шестчасови блока – „Нашият ден” и „На светло” с идеята аудиторията да формира част от програмната и музикални линии. Асоциацията на европейските журналисти награди културната програма на БНР  за високите й медийни стандарти.

По отношение на планираното изграждане на регионална радиостанция  в Кърджали Валери Тодоров коментира: „Считам, че това трябва да бъде регионален и национален приоритет. Убедени сме в необходимостта от такава радиостанция, на фона на мощното нахлуване на чужди радио гласове в този район. Готови сме да реализираме тази идея, ако тя ни бъде възложена”, подчерта генералният директор  на БНР. По думите му, излъчването от Кърджали има  особености, свързани с нагласите на смесеното население. „Планираме да се излъчват новини и информация на турски език за региона. Идеята е да се направи радио, което да излъчва и музика от региона, събрана от фолклорните традиции и фондове”, обобщи генералният директор на БНР.

Генералният директор на БНР Валери Тодоров предаде на председателя на СЕМ Георги Лозанов  Декларацията за основните ценности на обществените медии „Ние правим обществото по-силно”,  приета единодушно по време на Генералната асамблея на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) в Страсбург на 22 юни 2012г.

Коментари (1)

Публикувано в на 19 юли 2012 г.