БНР се договори с виетнамските си колеги

АЗИЯ АПЛОДИРА БЪЛГАРСКИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ

Аплодисменти за България спечелиха изпълнители от Оркестъра за народна музика на Българското национално радио на фестивала „Златни мелодии 2008” във Виетнам. Конкурсът се организира от Радио Гласът на Виетнам в град Хо Ши Мин.

В голямото музикално събитие традиционно участват певци и инструменталисти от страните-членки на АСЕАН: Виетнам, Лаос, Камбоджа, Мианмар, Сингапур, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Филипините и Бруней. Специални гости на това издание на фестивала бяха изпълнители от Южна Корея, Китай и България.

Пред многомилионната телевизионна и радиоаудитория не само във Виетнам, а и в съседните страни, прозвуча на живо българска народна музика. Росен Генков – гъдулка и Ангел Димитров – тамбура изпълниха мелодии от различни региони на България, песните „Девойко, мари хубава” и „Пусни ме, майчинко”.

Представянето ни във Виетнам бе част от програмата на посещението на делегация на Българското национално радио, водена от генералния директор Валерий Тодоров в Радио Гласът на Виетнам – медия с 63-годишна история.

В Ханой Валерий Тодоров и виетнамският му колега професор Ву Ван Хиен подписаха нов договор за сътрудничество. Документът е израз на взаимното желание за по-динамичен обмен на програми, обогатяване на музикалните фондове на двете медии и разширяване на професионалното сътрудничество между журналисти и експерти.

Договорът предвижда още копродукции и предоставяне на правото за безвъзмездно ползване на материали от интернет страниците на БНР и Радио Гласът на Виетнам.

Коментари (0)

Публикувано в на 21 октомври 2008 г.