БНР подрежда изложба портрети на български музиканти

„Лицата на музиката” – във фоайето пред Първо студио на БНР

В навечерието на Деня на народните будители програма „Христо Ботев“ на БНР е домакин и инициатор на проекта „Лицата на музиката”. Тази изложба няма амбиция да бъде цялостен преглед на музикантите, с които България с основание се гордее. На първо място – залата няма да е достатъчна.

Музиката е термин от гръцки, който означава „изкуство на музите”.

В този смисъл, изложбата отваря врата към любопитни взаимовръзки, не само между „музите” и „творците”, а по-скоро към взаимно човешко проникване, опознаване и възхищение към творческите постижения, които са се случвали, случват се и ще се случват и в бъдещето.

„Лицата на музиката” е галерия от ярки образи на музикалния небосклон и какво по-хубаво от това – музиката да ни води към Деня на будителите!”, казва един от кураторите на изложбата – Олимпия Николова.

Сред художниците, автори на портрети, които ще бъдат представени са  Йоан Левиев, Светлин Русев, Димитър Киров, Андрей Даниел, Мария Столарова, Марио Лишевски, Георги Кьосеилиев, Борис Георгиев, Руска Маринова.

Не по-малко известни са и музикантите, започвайки от Паша Христова, братята Любен и Панчо Владигерови, минавайки през незабравимите Катя Попова, Мими Балканска, Асен Русков, Илка Попова, Борис Христов, Гена Димитрова, Иван Цибулка и Едмонд Демерджиян и завършвайки списъка с Методи Недялков, Кирил Дончев, Димо Димов, Стоян Попов и Анелия Шуманова. Специален акцент е автопортретът на Никола Гюзелев.

„Да направиш портрет на музикант е любопитна задача. Съвсем естествено в съзнанието на художника се получава един сложен, съставен образ от физически черти, усещания за конкретна музика, асоциации с историята и на музиката, и на живописта. Въобще – една сложна амалгама от реални и иреални наблюдения и самоанализи, която е възможна само чрез живописта.

Имам щастието да познавам доста музиканти и наистина е удивително, как музиката подрежда личността им до молекулярно ниво, и те нерядко заприличват на нея!”, казва Андрей Даниел и обобщава всичко, което ще видите в петък от 17.00 ч. в  Салона за култура на програма „Христо Ботев” на БНР, разбира се в компанията на някои от авторите и моделите.

Изложбата се организира със съдействието на НХГ, СГХГ, Софийска опера, Ателие-колекция на Светлин Русев, музикален център „Борис Христов”, къща-музей „Панчо Владигеров”. Много от картините са предоставени лично от техните собственици.

Вижте секцията на програма „Христо Ботев“ в Slusham.com, гласувайте и слушайте на живо.

Коментари (0)

Публикувано в на 29 октомври 2010 г.