Блусарката Kellie Rucker се завръща в София – видео от миналия път!

Sofia Blues Meeting – Гай Дейвис и Кели Рукър

След завладяващото шоу на виртуозния китарист ЕРИК САРДИНАС през пролетта, второто издание на SOFIA BLUES MEETING отново обещава много позитивни емоции за любителите на „дяволската музика” и рокендрола.

Специален гост е Гай Дейвис – един от най-стойностните блусари на последното десетилетие, водещо име в акустик-блуса. Гай поразява публиката от цял свят с невероятно атрактивните си изпълнения и с искреността, с която не просто свири, а и чувствено пресъздава и „разказва” блус-истории (подобно на легендата от ‘30-те години Blind Willie McTell).

Въпреки, че е роден и израсъл далеч от Юга, в космополитния Ню Йорк, Дейвис още от малък е запленен от магията на блуса. Също като легендарния Taj Mahal, той намира свой собствен стил в блуса и по уникален начин представя на публиката магията и дълбочината на “дяволската музика”.

Огромно влияние за това оказват световно признати имена в блуса като Blind Willie McTell, Mississippi John Hurt, Buddy Guy, Scip James,  Zora Neale Hurston. С последната Гай Дейвис дебютира през 1991 г. на Бродуей в шоу с песни на Taj Mahal. През 1993 г. той печели  престижната награда “Keeping the Blues Alive” на най-популярната блус-организация – фондацията “W.C.Handy”. След този обещаващ старт, логично следват трите номинации за блус-изпълнител на годината и деветте албума с виртуозен блус.

Участието на Гай Дейвис на SOFIA BLUES MEETING ще бъде неговото първо представяне пред българска публика.

Гвоздеят на вечерта – Кели Рукър!

Kellie Rucker in Sofia

Блус-дивата от Калифорния отново ще пее в София. С неповторимия саунд на своята “Lee Oscar” хармоника и завладяващия си дрезгав “блуси” глас, през последните 25 години тя е делила световните блус-сцени с такива знаменитости като Дизи Гилеспи, Алберт Колинс, Джеймс Котон, ZZ Top и B.B. King.

Кели е родена в Тексас и започва да свири на хармоника на 12-годишна възраст. Още като тийнейджърка посещава блус-клубовете, за да гледа на живо изпълненията на американския блус-рок герой Джони Уинтър, “Mr. Superharp” – Джеймс Котън и на култовата група “Roomful of Blues”.

На 17 години Кели Рукър създава първата си блус група – “Blues for Breakfast”. През 1985-а година певицата е вече в Лос Анджелис, Калифорния и свири в една група с Деби Дейвис, китаристка на Албърт Колинс. Следват интензивни турнета по Западното крайбрежие и Скандинавия и 5 години съвместна работа с B.B.Chung King, и номинирания за Grammy виртуоз – китариста Joe Butcher. Заедно записват 3 албума със собствени песни и композиции.

В изявата си на  SOFIA BLUES MEETING, Кели Рукър ще бъде подпомогната от Васко Кръпката и Кръпка Блус бенд.

Участват още:

The Swing Kings(De Laat Blues Band) от Белгия. Групата е създадена от тримата братя De Laat – Пол, Йохан и Андре и е формирана като бенд за “traditional Chicago-blues”. За кратко време се утвърждават като една от водещите блус-банди в Белгия и силно впечатляват със своите изяви. Въпреки че е само на 19, Пол притежава невероятен и мощен саунд на хармониката си. Йохан е китарист с перфектна техника, а Андре (наречен Dr. Dre от Ian Siegal), е много желан саксофонист по световните блус сцени.

Младите музиканти от Антверпен, макар и с кратка музикална биография, са желани гости по блус-фестивалите в двете най-блусарски държави в Европа – Белгия и Норвегия. Имат съвместни участия със знаменитости като Ian Siegal, Solomon Burke, Guy Forsyth, Gene Taylor и Gino Vannelli.

“5XL от България. Групата е основана през 1996-а година от китариста Борислав Димитров като своеобразно продължение на предишната му банда Ревълърс (Revelers) с идеята да се съберат опитни музиканти, които изпитват доказана любов към блуса във всички негови форми. Записват авторски заглавия с автентично звучене и интерпретират уникално класическите блус парчета, които публиката знае и обича. Всички музиканти в 5XL работят активно и в други формации, като това дори обогатява арсенала от изразни средства на групата.

Коментари (0)

Публикувано в на 14 октомври 2010 г.