Big Ten предлага нова телевизионна мегасделка с Fox, NBC и CBS – но не и ESPN

Коментирайте

Конференцията Big Ten разкри сделки за медийни права в четвъртък, които се очаква да бъдат на стойност над 1 милиард долара годишно, монументална неочаквана печалба, която идва на фона на бързо променящия се пейзаж от училищни конференции и спортисти, които спорят за по-голям дял от нарастващото богатство, преминаващо през атлетически отдели. Договорите с Fox, CBS и NBC са сред най-големите в историята на колежанския спорт.

Голямата десетка, някога синоним на Средния Запад, скоро ще има 16 отбора от Ню Джърси до Калифорния, новосъздадена национална конференция в спортен регион, някога възхваляван за регионалната си привлекателност. Конференцията наскоро обяви планирани допълнения USC и UCLAТова ще даде на конвенцията опора на доходоносния медиен пазар в Лос Анджелис и ще повиши стойността на сделките.

Кевин Уорън, комисар на конференцията от 2020 г., каза това лято, че е мислил за разширяване на Big Ten, откакто е на интервю за работа. Ако не конкретни училища, Уорън разработи идеята за разширяване в ранни документи, обсъдени с мрежи, каза той.

„Какво направи експанзията за нас и нашите фенове, тя наистина съкрати Америка, съкрати нашата страна“, каза Уорън в интервю, „така че хората да могат да разпознаят нашите отбори, които се състезават, и техните училища, които се състезават сутрин, следобед и вечер и в уникално време на годината, Черен петък и крайбрежие.“ до.“

Всичките 16 члена на Голямата десетка, включително предишните попълнения Мериленд и Рътгерс, ще понесат финансов удар, защото телевизионните пари са най-печелившите в колежанския спорт. Главният съперник на конференцията, SEC, направи свои собствени ходове, обявявайки миналата година. Добавете Тексас и Оклахома.

READ  SpaceX представя още един исторически космически полет

Резултатите от анкетата показват, че NIL няма никакво значение за удоволствието на повечето хора от студентските спортове

„Големите десет и способността на SEC да генерира телевизионни приходи привлече известни марки като USC и Texas към тези конференции, които биха били безсмислени без тези телевизионни пари“, каза икономистът по ангажименти Анди Шварц. Сред няколко съдебни дела срещу NCAA. „Също така става ясно, че те управляват футболен отбор като бизнес и се отнасят към своите играчи така, както се отнасят към играчи от NFL.“

Разрушаващите традициите ходове и настъплението на телевизионните пари идват, когато NCAA е изправена пред съдебни дела и съдебни дела в цялата страна, оспорващи нейните дългогодишни аматьорски правила. Миналата година Асоциацията разхлаби някои от тези ограничения За да се позволи на спортистите да печелят пари чрез одобрения и своите акаунти в социалните медии, но на масивните телевизионни сделки липсва модел за споделяне на приходите. Уорън каза, че е готов да говори с играчите за това.

„Мисля, че всички тези очевидни въпроси трябва да бъдат поставени на масата, за да бъдат обсъдени правно“, каза той.

Новите договори, които ще бъдат валидни за седем години, считано от 2023 г., илюстрират зашеметяващата сума пари, която пълни хазната на колежански спортни програми, която може да бъде проследена до Голямата десетка. През 1996 г. конференцията сключи рекордна сделка: 10-годишна сделка за 100 милиона долара с ESPN, която постави всички свои конферентни игри в мрежата. През 2007 г. конференцията си партнира с Fox за стартиране на Big Ten Network, която генерира 2,8 милиарда долара за 20 години. Pac-12, ACC и SEC последваха Голямата десетка и стартираха собствени маркови мрежи с различна степен на успех.

READ  Южноафриканският президент Байдън ще се срещне със семействата на американци, задържани в Русия

Голямата десетка и SEC са далеч пред конкурентните конференции по приходи. SEC подписва сделка с ESPN на стойност 3 милиарда долара за 10 години Според Sports Business JournalПървият му съботен мач ще започне през 2024 г. (Други части от тази сделка довеждат стойността на медийните права на SEC до около 700 милиона долара всяка година.) Но Голямата десетка сега отново е на върха.

Новите сделки ще осигурят на конференцията график, подобен на NFL, в три излъчващи мрежи в съботите за колежански футбол, с определени прозорци за всяка – обяд по Fox; 15:30 ч. по CBS; и най-гледаното време на NBC. Забележително остана извън сделката ESPN, партньор на Big Ten от четири десетилетия. Дори в силно фрагментирана медийна среда, ESPN остава доминиращата спортна мрежа в нацията. Ежедневното му токшоу стимулира ежедневните спортни разговори и запазва франчайза за колежански футболни плейофи. От десетилетия ESPN играе важна роля в пускането на Голямата десетка по телевизията в цялата страна.

„Ние сме важна част от колежанската атлетика, особено колежанския футбол“, каза Уорън. „Мисля, че всички признават, че е важно всички да работим заедно и всички да имаме глас за сътрудничество. Убеден съм, че като сме в Голямата десетка, можем да имаме глас при оформянето на бъдещето на колежанската атлетика във и извън него областта.“

Силата и опасността да бъдеш Адам Шефтър, върховният вътрешен човек на NFL

Big Ten е скорошна спортна собственост. Подписано от NFL Сделка с четири излъчващи мрежи и Amazon Миналата година щеше да плати около 100 милиарда долара за десетилетие. Новата сделка на Мейджър лийг бейзбол с Fox Sports е на стойност над 5 милиарда долара годишно. Миналата година Висшата лига на Англия удвои годишната си такса за права в САЩ, когато преподписа с NBC за 2,7 милиарда долара за шест години. Спортът на живо продължава да играе важна роля в поддържането на клиентите на кабелната телевизия, докато стрийминг платформите ги използват, за да добавят нови абонати. (Големите десет също разговаряха с Amazon.)

READ  Ръководството на Байдън анулира студентски заем от 5,8 милиарда долара за Коринтианските колежи

Други спортове от Голямата десетка, включително мъжки и женски баскетбол, се излъчват във Fox (и FS1), CBS и NBC, с Big Ten Network, в която Fox притежава 61 процента дял, и услугата за стрийминг на NBC Peacock. Fox и FS1 ще покажат голяма част от футболните мачове на конференцията.

През 2023 г. CBS ще излъчи седем футболни мача. Мрежата все още има договор с SEC, който изисква CBS да излъчва най-популярната игра на конференцията ексклузивно в 15:30 ч. От 2024 г. Голямата десетка ще заема този следобеден прозорец през целия сезон.

NBC ще излъчва 14 до 16 футболни мача всеки сезон, въвеждайки програмиране, описано като „Големите десет съботна вечер“, опит да повтори успеха на мрежата с „Футбол в неделната вечер“. Fox ще сподели правата за излъчване на футболната игра Big Ten през 2023, 2025, 2027 и 2029 г., а CBS (2024, 2028) и NBC (2026) ще излъчат основното събитие през другата. години.

CBS ще излъчи по телевизията мача на конференцията по баскетбол за мъже и жени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.