„Без багаж“ по Диема – остров Санторини + видео

Пътешествениците от предаването „Без багаж“ са подготвили за уикенда кратко бягство до един от най-популярните Цикладски острови – Санторини тази събота от 13.00 ч. по Diema.

Цикладските острови са най-популярният островен архипелаг в Гърция. Намират се близо до Атина и до тях може да се стигне лесно с ферибот или самолет. Всички тези гръцки острови предоставят невероятни ваканционни дестинации. Санторини и Миконос са най-популярните острови на Цикладите и най-предпочитаните места в Гърция като цяло. Други известни острови в групата са Парос, Наксос, Иос и Сифнос. Останалата част от островите са по-малко популярни, но също така невероятно красиви. Тази островна група е известна с невероятните си плажове и уникална архитектура, с варосани, сякаш захарни къщи, сини прозорци и вятърни мелници.

Името на Цикладите идва от гръцката дума cyclos, която означава кръг, като всички острови образуват кръг около Делос, свещения остров Аполо в древността. Красивите цикладските села се отличават със специфичната си архитектура, историческите църкви и традиционна атмосфера. В Средновековието повечето къщи са построени по склоновете на хълмовете от съображения за сигурност. Добрият изглед към морето предупреждавал навреме за пиратски нападения. Едно от най-красивите села в Гърция е санторинското Ия, построена точно на върха на внушителната вулканичната калдера. От тук се разкрива спираща дъха гледка към Егейско море.

„Без багаж” ще ви отведе до остров Санторини и най-романтичния залез тази събота от 13.00 ч. по Diema.

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 13 юни 2015 г.