Беновска взе две интервюта от Уорлик за половин година (СТЕНОГРАМА)

Интервю на Джеймс Уорлик за Илиана Беновска, дадено в „На шестия ден” по Радио К2 и препечатано във вестник „Стандарт”

Запис от интервюто – ftp://87.120.222.22/10.2010/23.10.10%20Iliana/James%20Uorlik%2023.10.10.mp3

– Ваше превъзходителство, навършват се 9 месеца, откакто сте посланик на САЩ в София. Какво успяхте да научите за България?
– За мен е изключително приятно времето, което съм прекарал тук. Пътувам из страната, срещам се с възможно най-голям брой хора. България е красива страна с много добри хора. И се надявам колкото може повече американци да я открият, защото това ще е полезно за двете държави.
– Преди 5 месеца гостувахте в ефира на К2 и ви попитах дали виждате в премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов личности, които могат да извършат прелом в отношението на българина към законността. Пет месеца по-късно каква е преценката ви?
– Преценката ми не се променя отпреди пет месеца. Наистина смятам, че това правителство предприе много смели крачки, за да се бори с организираната престъпност и корупцията. Това не е лесно и няма как да се постигнат успехи за една нощ. Особено що се отнася до комплексните въпроси, свързани с върховенството на закона. Така че усилията трябва да са продължителни. Разбира се, в определени етапи може да има и отстъпление, но знам, че правителството наистина е ангажирано за постигане на върховенство на закона.
– Цитирам ваше изказване: Едно е да се залавят престъпниците, съвсем друго е да се прави реформа в съдебната система. Разкодирайте го от днешна гледна точка?
– Когато говоря за върховенство на закона, нямам предвид само арестите. Трябва да има успешни действия от страна на прокуратурата, трябват наистина талантливи и способни съдии за да се гарантира възтържествуването на правосъдието. Но трябва да се гарантират и правата на гражданите.
– Намеквате ли, че превес в момента вземат зрелищните акции, но не и съдопроизводството в действие?
-Трудно е да коментирам индивидуални случаи, трябва да се знаят фактите. Правителството трябва не само да работи с ясното съзнание, че прави арести, но също така трябва и да е сигурно, че гарантира всички права на гражданите. Трябва да постигне този баланс. Да, стават и грешки, при това навсякъде, случват се и в САЩ. Но смятам, че когато има проблеми, те трябва да бъдат напълно разследвани, а не потулвани. И това е част от утвърждаването върховенството на закона във всяка една държава.
– Според „Амнести интернешънъл“ Гърция заедно с България и Румъния са най-корумпираните страни в Евросъюза. През миналата седмица по повод решението на Апелативния съд да смени мярката за неотклонение с домашен арест на Алексей Петров категорично заявихте, че сте изненадан и че за вас Петров е опасен човек. Тази седмица се доразвива една история около вътрешния министър Цветанов за евентуално придобиване на имущество с недекларирани доходи. Случаят с МВР шефа трябва ли да бъде разгледан от комисия, която да каже ясно „да“ или „не“ – замесен ли е той в незаконно придобиване на имущество или не.
– Изключително съм окуражен от откритостта, с която подхожда към въпроса г-н Цветанов. Той предоставя необходимата информация за неговите банкови сметки, данъчни декларации и т.н. Вижда се, че не иска да крие нищо. България трябва да вземе решението как ще проведе разследването. Но що се отнася до министъра, струва ми се, че той цели максимална прозрачност.
– Ройтерс излезе с една оценка, че ГЕРБ рискува да отблъсне избирателите, като отстъпва от обещаните реформи и може да бъде наказан за бездействието си със спадане на подкрепата. 14 месеца след изборния успех на ГЕРБ от 40% тя вече е 28 на сто. Временните данни показател ли са за резултатите в края на мандата?
– Премиерът и правителството трябва да са смели. Бойко Борисов трябва да вземе някои много трудни решения за реформите, които са изключително важни за България. Тук става въпрос за здравеопазване, пенсионна реформа, образование, енергетика. Някои от тези решения няма да са популярни сред обществото, но те са необходими за бъдещето на България. Премиерът трябва да бъде лидерът, който взима трудните решения. Той не може да направи всички в страната щастливи. Негово задължение е да се справи смело с предизвикателствата.
– Казахте, че в енергетиката не трябва да се взимат политически решения, а само с оглед на икономическите интереси. Вече е факт ,че по „Южен поток“ между България и Русия има договореност.
– Не съм запознат с детайлите, важно е обществеността да знае какви договорености е постигнало правителството по отношение на енергетиката. Русия е надежден енергиен партньор за България и трябва да има такова сътрудничество. По отношение на АЕЦ „Козлодуй“ на първо място стои безопасността. България подкрепя и проекта „Набуко“, както и САЩ продължават действията по разработването на южния коридор.
За „Белене“ България трябва да вземе своето решение на базата на два критерия. Първо дали това е икономически обоснован проект, или дали е разумна инвестиция. Второ дали осигурява енергийна сигурност, и то не само за България, а и за целия регион. И аз бих направил така, че да съм сигурен, че тези два въпроса имат отговор.

Впечатлението ми е, че предстои България да наеме международен консултант по отношение на „Белене“, и това е много добра идея. Надявам се той да е независим и да предостави възможно най-добрите съвети по отношение на проекта „Белене“.

Също така смятам, че българските граждани трябва да са наясно, че тук става дума за инвестиция на стойност милиарди долари, което ще се отрази на енергийната сфера за десетилетия напред.

Това е изключително важно решение и не бива да се взима с лека ръка. В крайна сметка България трябва да реши има ли смисъл да се строи „Белене“ или пък да се строят VII и VIII реактор в „Козлодуй“.

България не трябва да е подложена на натиск нито от САЩ, нито от която и да било друга държава по отношение на енергетиката. Това е решение, което трябва да се вземе в интерес на българския народ. Борисов да не се бои от трудни решения.
– Вие общувате много активно и с институции. Имахте знакова среща с председателя на ДАНС Светлин Йовчев, срещахте се с директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Виждате се със съдии, кметове, една от първите ви срещи беше с президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев.
– Силата на демокрацията е в това, че не става дума само за фигурата на премиера или за Министерския съвет. Винаги трябва да се имат предвид всички представители на обществото. Ние говорим за гражданско общество, което е нещо повече от ефективно правителство. Смятам, че е изключително здравословно, че в България има много активни синдикалисти, които открито изказват своите позиции. Окуражен съм от срещите си с неправителствените организации, защото смятам, че те наистина трябва да са силен глас на обществото. Също така трябва да има взаимен контрол.
– Какво ще кажете за течащия спор по повод пенсионната реформа?
– Имаме сходни проблеми и в САЩ, където осигурителната система също трябва да бъде реформирана и това е много труден политически въпрос. Когато говорим за пенсии и пенсионни реформи, това провокира много противоречия. Въпросът не е дали има нужда от реформа, а по какъв начин тя да се реализира. Наистина ще са необходими смели политици, които да вземат сложни решения, за да се постигнат промените, които са потребни на България.
– Вече ще ви гледаме и като актьор в „Стъклен дом“? Какво ви мотивира да се снимате в този сериал? Ваши думи са, че представлявате американския народ пред българския.
– Много сте права. Тук наистина става дума за надграждане именно на тези междучовешки отношения. Искам българите да видят човешката страна на американския посланик и участието ми в този сериал е именно това. За мен е изключителна привилегия да участвам във филма. Но също така беше и изключително забавно.

Коментари (1)

Публикувано в на 25 октомври 2010 г.