Беновска с договор за 15 000 лева с „България търси талант“!

Напуснах „България търси талант“ по свое собствено убеждение и желание, каза Илиана Беновска пред „24 часа“.

Часове преди това стана ясно, че Слави Трифонов, чиято компания „Седем осми“ продуцира шоуто, сменя журналистката в журито с певицата Десислава Добрева още тази неделя.

Ето обяснението на Беновска за тръгването й от шоуто:

„Разминахме се в отговорността и морала. Влязох в шоуто, защото вярвах, че то ще излъчи „не“ на рязането на старци с резачки, кражбите, изнасилванията на деца, убийствата за пари. „България търси талант“, акумулирайки много милиони, манипулира ценностната система на българите. Не мога да си позволя да съм съучастник в това.

Не пуснах съобщение за напускането ми, защото в България в момента се провежда пенсионна, съдебна, здравна реформи и до нас в Македония тлее етнически конфликт. За мен това са най-важните проблеми. Дали русата и къдрава Беновска или русата и къдрава Деси Добрева ще се усмихват лъскаво в шоуто, не е проблем на държавата.“

Близки до екипа на шоуто разказват, че Беновска се е променила в последните няколко предавания и е започнала да говори прекалено дълго в ефира. „Все едно е на пресконференция“, казаха оттам. Това вероятно е започнало да отегчава зрителите и е довело до решението на Слави Трифонов, подозират хора от екипа. Те отрекоха категорично, че причината за смяната са острите реплики, които Беновска и Дарина Павлова си размениха преди седмица. „Напротив, подобни скандали дори вдигат рейтинга на шоуто“, казаха от телевизията.

Самата журналистка разказа по-подробно за ефирната интрига пред колежката й от К2 – Клара Маринова.

Илиана Беновска, политически журналист, създател и мениджър на „Радио К2″, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″, заяви позиции по следните теми:

Причините за напускането й на шоуто „България търси талант“.

„Каза, че вече крачиш с лека крачка, защо?“, попита водещата Клара Маринова. Илиана Беновска отговори, че от февруари досега е смятала, че шоуто „България търси талант“ е с идеалистични цели, дори и някой да я смята за наивна или глупава. Вярвала е, че се заражда една нова генерация от млади хора, които са носители на талант и позитивизъм и се опитват да създадат една по-смислена среда. „Питам се каква беше дефиницията на „талант“ в договора, който аз сключих, от името на радиото, нека да отбележа, на стойност 15 000 лева за 4 месеца. Талантът е нещо уникално и индивидуално, то не е групово и да се опитват да ми шепнат на мен в ухото кого трябва да класирам, без да са ми дали ясна информация, нарочно даже не са ми я дали, какво са избрали зрителите. И аз действам по свой критерий и казвам – „Този е талантлив“, и после възниква конфликт – защо ти не номинира едикой си?“, обясни журналистката.

Тя продължи, че е съобщила в понеделник вечерта, че напуска шоуто, защото и е дошло в повече, и попита защо Ники Илиев, който е гласувал винаги както нея без да са се уговаряли, не го отстраняват. Журналистката попита също така колко пари остават в телевизията и за продуцентите, след като стойността на шоуто е приблизително няколко милиона, а тя е взела 15 000.

„Въпросът е много голям, дали ние имаме право, аз, в лично качество, Илиана Беновска в жури, и институциите БТВ, „Седем-осми“, фирмата на Слави Трифонов, продуцент, да манипулираме духа, духовността на хората?“, продължи с въпросите си Илиана Беновска и добави: „Допуснаха леля Мария да продължи чрез втори шанс, която пее силно цинични и кръвосмесителни песни. Аз какво да правя там, да се усмихвам със силно начервени устни, със силно накъдрена косичка, с хубави дрешки? Ти ме познаваш, хората ме познават, не ми е това функцията! Мога, да, да съм с цикламена рокля до Бойко Борисов или той да е до мен с тъмен костюм, незнайно защо до мен или аз незнайно защо съм до него, всички журналисти, които ни заснеха и писаха, че аз съм влязла с Бойко Борисов, понеже бяха до един кордон, а аз бях отвъд кордона, ме помолиха със сълзи на очи да го доведа. Аз го помолих, ние тръгваме срещу тях и те щракат, щракат и после публикуват – „Беновска влезе с Борисов, Беновска е дамата на Борисов“ или не знам какви си глупости!“, разказа още мениджърът на „Радио К2″.

Тя попита защо радиото трябва да става съучастник на лъжите, които дезинформират хората. „Знаеш, че ние се опитваме да даваме информация на хората от първа ръка, от източника, за да изберат. Няма да ставам участник на манипулации, на лъжи, на дезинформация на никого, срещу каквито и да било пари! Аз се разделих с „България търси талант“, защото не бях съгласна да съм съучастник в търговията на таланти в името на шоуто, на зрелището, а може би и на продажбата и покупката!“, още веднъж категорично подчерта тя и добави, че преди време е отказала и на предложението да участва във „Вип брадър“.

Водещата Клара Маринова на свой ред изрази учудване как може в ухото да се диктува на журито какво да прави и подчерта, че в „Радио К2″ не е имала случай някой да й шепне в ухото какво да говори. Тя добави, че смята за невъзможно участието на сериозен политически журналист в развлекателния бизнес. Това е така, защото журналистиката има определени критерии, норми и правила, които се спазват в „Радио К2″, но очевидно в развлекателния бизнес действат други правила.

На свой ред Илиана Беновска обясни, че е искрено разсмяна от темата за това кой ще я наследи в шоуто, защото от „Седем-осми“ не са успели да намерят човек, който да не е свързан с тях, а може би и зависим от тях. Илиана Беновска обясни, че все пак има и неща, за които не съжалява, едно от тях е, че е наложила едно сакато момче – Пламен, което танцува по един уникален начин и което, според нея, ще спечели шоуто. „Когато бяхме на кастингите аз му казах – Пламене, срамувам се, че има крака и че познавам политици, които имат крака!“, сподели тя.

Имало ли е конфликт между нея и Дарина Павлова.

Илиана Беновска беше категорична, че не се е карала с Дарина Павлова и въобще не се кара с никой. „Напоследък на няколко пъти ми се наложи да повторя, че ако има война, аз прилагам дипломацията, ако не спечеля с дипломация – печеля войната! Аз не се карам с никой, който не ми е на нивото!“, обясни тя. Журналистката продължи, че днес са и се обадили от вестник „Всеки ден“, за да я питат защо е напуснала шоуто, в този момент обаче тя си е миела ръцете и не е отговорила веднага, попитали са я защо не отговаря и тя е казала, че си мие ръцете, в този момент й е хрумнала метафората и е добавила: „Напуснах „България търси талант“, защото си измих лицето и ръцете!“.

Мисията на „Радио К2″.

Илиана Беновска заяви, че може да прозвучи твърде романтично на някои хора, но смята, че в ситуацията, в която се намира България, радиото има за задача да даде яснота на хора за какво живеят, за какво да дадат своя глас. „Нека да мислим по този въпрос, нека да действаме по тези въпроси, не можем за бъдем безучастни, може би съм много развълнувана днес, но говя искрено, както говори „Радио К2!“, завърши Илиана Беновска своя разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2″. На свой ред екипът на радиото я поздрави с песента „Назад, назад, моме Калино“ в изпълнение на Слави Трифонов и Деси Добрева.

Инфо: Вестник 24 часа и Радио К2

Коментари (0)

Публикувано в на 15 май 2015 г.