Белонога прославя България със Sunbeams – MP3 и видео

Българският етно-хаус проект SUNBEAMS покори Ибиса

Гледай видеоклипа онлайн

Линк в YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=oFKsKaLqKEk

Потърси MP3

Вече е факт видеото към нашумелия етно-хаус проект „Sunbeams“, зад който стоят народната певица Гергана Димитрова a.k.a Белонога, позна от „Мистерията на българските гласове “ и „Ева квартет“ и тандемът диджеи и продуценти Фабрицио Паризи и Мирослав Янев – MiYan. Клипът направи своята премиера на 15 ноември в платформата за видео споделяне Youtube.

Четириминутното видео, което събира най-красивите кътчета на България е дело на младата режисьорка Красимира Дамянова, която е и продуцент на парчето. Още преди излизането му обаче клубовете в Ибиса и Истанбул завъртяха с голям успех Sunbeams. От аудио премиерата на песента на 1 ноември тя е слушана близо 14 000 пъти само в музикалната платформа soundcloud, главно от потребители в САЩ, Канада и Западна Европа.  Вече е в плайлистите на най-слушаните радиостанции за хаус музика като испанското Радио Марбела, както и в музикални класации във Франция.

Идеята за целия проект е на Красимира Дамянова, която в момента е студент трети курс по режисура в НАТФИЗ. Всъщност видеото на “Sunbeams” е нейна курсова работа, която прераства в много повече. В желанието си да поднесе традицията и фолклора по нетрадиционен начин пред целия свят тя се запознава с Белонога и получава подкрепата и песента ѝ „Полет“, част от втория самостоятелен албум на изпълнителката – „През очите на земята“. Не след дълго Красимира открива Фабрицио и свързва двете половини на един уникален проект и изцяло нова песен. А в последствие създава и продуцентската компания KMaD Production, за да издаде парчето.

„Аз и партньорът ми MiYan (Мирослав Янев) решихме да създадем изцяло нова песен използвайки само един вокално изпят куплет от „Полет“. Затова и името се промени на „Sunbeams“, вдъхновено от текста, написан от Белонога: Слънце грее малеле/ На небо мале ле/ Като ми грее малеле/ Двори ми огрява“, разказва DJ Фабрицио Паризи.

Това не е първото залитане за Белонога извън канона на фолклора. След десетки успехи и признания по цял свят с „Ева Квартет“ и „Мистерията на българските гласове“ Гергана Димитрова се преобразява в Белонога – псевдоним, с който подписва самостоятелните си проекти. В тях музиката излиза от фолклора, но засяга различни интонации на примитивни народи и източни мотиви.

Клипът на „Sunbeams“  е заснет на десетки от най-красивите кътчета в България. „Няколко снимачни дни, много километри – от Рилски манастир, Асеновградската крепост, Руската църква, Царевец, Крушунските водопади, Белоградчишките скали, Пловдив, Червената църква, с. Бростовица, Етрополе, София. С помощта на моя оператор Димитър Розов първоначално избрахме около 40 локации, които след това редуцирах според бюджета“, разказва режисьорът Красимира Дамянова. Екипът ѝ е от млади и амбициозни хора, също като нея. „Това за мен е и първи професионален проект като продуцент и режисьор, може би и за това реших да дам шанс и на други, които имат желание да се развиват в тази сфера да направят заедно с мен своя дебют с този проект“, допълва Красимира.

 

SUNBEAMS

Музика – Фабрицио Паризи, MiYan и Белонога

Текст – Белонога (Гергана Димитрова)

Аранжимент – Фабрицио Паризи и MiYan

Режисьор – Красимира Дамянова

Продуцент – KMaD Productions

 

КРАСИМИРА ДАМЯНОВА

Красимира Дамянова е студент по режисура НАТФИЗ. Фотосесиите, които е правила като модел, провокират в нея страстта към снимането. Опитва за малко и като актриса, като има реализирани няколко роли, но това не се оказва нейното поприще. Занимава се с благотворителност. В момента успоредно с клипа към Sunbeams снима документален филм.

ГЕРГАНА ДИМИТРОВА – БЕЛОНОГА

Гергана Димитрова е родена на 27.02.1975г в Плевен. Започва да учи музика на 9 години с инструмент гъдулка. Завършва своето средно музикално образование през 1994г и в същата година след конкурс е приета в световно известния женски народен хор-„Мистерията на българските гласове” с диригент проф. Дора Христова. Основаването, заедно с Милен Иванов, „ЕВА квартет” през 1996г. В периода между 2009 -2012 Гергана започва работа по свой музикален проект заедно с Алекс Нушев, който подписва като Белонога. С този псевдоним излиза първият ѝ албум „През очите на слънцето“ и в момента се подготвя вторият – „През очите на земята“. Участва в няколко музикални проекта заедно със съпругът си Костадин Генчев – композитор и инструменталист в БНР- „Дива река“,“Булгара“ “Balkan Scientist”. Участва в музиката на Петър Дундаков в театралните постановки „Евридика“ – режисьор Стойко Мурджев , „Фантомна болка“ – режисьор Възкресия Вихърова и в игралния филм „Пощальонът“-режисьор Тонислав Христов.

ФАБРИЦИО ПАРИЗИ

Италианецът с български корени Фабрицио Паризи е един от първите диджеи у нас, които използват грамофоните като музикален инструмент. ДиЕмСи Шампион на България за 1995 година. Пускал е в култовите клубове Ялта, Юлита, Спартакус, Мистър Пънч, Лас Вегас. Преди повече от десетилетие избира Западна Европа за свое професионално поприще, но наскоро се завърна в България и заедно с един от основателите на Метрополис – DJ Ради, и Микси Майк, стартираха супер успешната поредица клубни партита Dance machine. В началото на лятото, заедно със звездата от X Factor Стивън Ачикор, издадоха хита “Shaking it up”, който се завъртя в най-голямата платформа за музика в Източна Европа и обиколи клубовете на Стария континент при огромен успех.

МИРОСЛАВ ЯНЕВ а.к.а MiYan 

Любовта му към музиката започва още от дете, когато не спира да чупи иглите на бащиния грамофон. Завършва спортно училище, но музиката върви паралелно с уроци по барабани и китара. DJ Steven го кани да работят заедно и едва на 16 Мирослав започва да пуска в култовия клуб „Орбилукс“. От пет години създава своя авторска музика, а цели две години е част от екипа на предаването Nocturnal на световноизвестния продуцент и ди-джей Matt Darey.

Коментари (1)

Публикувано в на 15 ноември 2017 г.