Бъркаме под чаршафите на римляните с Viasat History с онлайн видео и снимки

Бъркаме под чаршафите на римляните с Viasat History

Непознатите римляни – ЕКСКЛУЗИВНА ЕВРОПЕЙСКА ПРЕМИЕРА в понеделник, 13 август, от 20 ч.

„Историята е нещо забавно! Римляните може и да са мъртви и погребани, но някои от тях са били адски смешни, а и доста секси!” Ето така се изразява проф. Мери Биърд, когато ни представя Древния Рим, от най-ниските стъпала в обществото до най-висшите му кръгове в „Непознатите римляни” – и наистина ни забавлява!

Световноизвестната и с изключителни познания британска експертка по класическа история Мери Биърд е водеща на тази любопитна поредица, анализираща подробно древноримското общество и най-характерното за живота на Древен Рим. Като пренебрегва историите на императори и битки, Мери – с помощта на най-скорошни археологически находки и исторически анализ, ни представя живота на обикновените римляни. Какво е било ежедневието на средностатистическия жител на града? Какви са били различията между богати и бедни? Как са се държали римляните зад затворените врати на домовете си и на улицата? С какво са се хранели? Къде са спели? С кого са спели? Какво ги е развеселявало?

Биърд, която преподава Класически науки в колежа „Нюнам” в „Кеймбридж”, се занимава с живота на обикновените древни римляни със заразителен ентусиазъм. Тя минава по Виа Апия, изкачва се до най-горния ред места в Колизея, плава с лодка до римското пристанище Остия и ни развежда из подземията на Монте Тестачио. Попада и на някои забележителни личности: Еврисак – ексцентричен пекар, постигнал несметно богатство от търговия със зърно и издигнал гробница за себе си във формата на гигантска пещ за хляб; Барича, Забда и Ачиба – трима военнопленници, станали впоследствие римски граждани; Пупий Амиций – продавач на пурпурна боя и производител на тази окраска за императорските наметала, извличана от черупките на внасяни от Тунис раци. Това е Древен Рим – от най-ниските стъпала в обществото до най-висшите му кръгове.

Биърд държи да подчертае, че въпреки насилието и политическите брожения, ставали в града, Рим е бил първият истински мултикултурен град, в който хора от Азия, Африка и Европа можели да съжителстват като поданици на една и съща държава, сред омайващо разнообразие от езици, религии и култури.

Ние все още живеем в сянката на Древен Рим – град в сърцето на огромна империя, простирала се от Шотландия до Афганистан и господствала над Запада в продължение на повече от 700 години. Ще се запознаем с истинските римляни, живели в центъра на империята, с помощта на проф. Мери Биърд. Не пропускайте тази поредица! Тя представя историята от уникална гледна точка!

Понеделник, 13 август, от 20 ч. – по Viasat History!

Коментари (0)

Публикувано в на 21 юли 2012 г.