Бареков става шеф на ББТ, интернет не одобрява

Всичко започна на 26 юли 2012 г., със съобщение в сайта bbt.tv:

bbt с нов изпълнителен директор

Николай Бареков е новият изпълнителен директор на частна национална телевизия „Балкан Българска Телевизия“ ЕАД, считано от 19.07.2012г. Той ще поеме и функциите на председател на Съвета на директорите на дружеството, в чийто състав освен него влизат Евелина Колева и Емил Кошлуков. „Краун Медия“ ЕАД е придобила собствеността върху „Балкан Българска Телевизия“ ЕАД.

„Знам, че се захващам с един много амбициозен и предизвикателен проект, но аз винаги възприемам работата си като изключителна възможност за доказване на целия екип. Продължавам да отговарям за новините и актуалните предавания на TV7. Следващата една година ще бъде много интересна и динамична за ББТ, за да може заслужено да заеме мястото си на един от телевизионните лидери в България. ” – заяви г-н Бареков.“

Следният текст се появава седмица след събитието, и то на сайта на телевизия ББТ – не откриваме медии, които да са получили информацията с официално прес съобщение, както е обичайно в подобни случаи.

Новината бе оповестена нашироко в интернет, а коментарите не закъсняха. Струва си да се отбележи, че рядко се е забелязвала такава единност у изразяващите позиция читатели.

На 27 юли 2012 г., при търсене на „Бареков“ в Гугъл и поставяне на филтър „резултати от последните 24 часа“, първият източник с новината за назначението е следният: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/07/26/barekov-stana-shef-na-bbt.164832

В тази статия има над 120 коментара. От тях успяхме да преброим едва 10, съдържащи уважение и поздрави към Бареков! Всички останали приписват познати към момента обидни епитети и квалификации към водещия. Припомня се и един клип, който към днешна дата изглежда шокиращ с нецензурността си: https://www.vbox7.com/play:82869042. Потребители се шегуват, че ББТ вече значи Бойко Борисов ТВ и съжаляват по какъв начин става издигането в България.

За да е сигурно, че не просто в първия резултат в Гугъл коментарите са негативни, отворихме и втория – http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5011231. Тук има над 50 коментара, а позитивните са не повече от пет.

Ситуацията сякаш изглежда като в комунизма или малко след него – на висока длъжност се поставя човек, общественото доверие към когото е съмнително, ако съдим по коментарите в интернет.

В такъв случай, каква е ефективността от назначението? Дори да приемем тезата на много от пишещите по форумите, че телевизиите, с които се е захванал Бареков са про-ГЕРБ, какво значение има това, ако (почти) никой не ги гледа? Ако дадена медия няма рейтинг, „милите очи“ не биха вършили работа дори на онзи, към когото са насочени.

Дали тези медии са опит за възползване от честолюбието на служител на висш държавен пост? Дали чрез „позитивно отношение“ се печелят привилегии в извънмедийни аспекти, или поне се таи надежда за това?

Доста странно изглежда да преминаваш с дистанционното през лъскави канали, с много предавания, добра техника, куп репортери, а в същото време да знаеш, че гледаемостта им не съответства на демонстрираните материални възможности.

Коментари (1)

Публикувано в на 27 юли 2012 г.