Българската музика живее „на гърба“ на ПРОФОН!

Приходите от продажби на българска музика през 2010 г. са се свили с близо 85 %. Като резултат, все повече артисти и компании разчитат на приходи от сродни на авторските права

Във връзка с големия обществен интерес от последните месеци и по-специално интереса от страна на бизнеса, който използва музика в дейността си, както и музикантите и звукозаписни лейбъли към работата на ПРОФОН, от организацията решиха да публикуват доклад, отразяващ цифрите и тенденциите в колективното управление на правата в музиката от началото на 2011 г.

И тъй като сезонът е отпускарски и всеки предпочита по-неангажиращо поднесена информация, ПРОФОН реши докладът да бъде кратък, цветен, но изчерпателен.

По 14 200 лв. на ден изплаща ПРОФОН на певци, музиканти и звукозаписни компании от началото на годината

Ръст на лицензирането на използване на музика в България от страна на различни бизнес начинания отчита докладът за полугодието на организацията на артистите-изпълнители и музикални продуценти – ПРОФОН. От началото на 2011 г. до края на месец юни от използване на музика от страна на радиостанции, телевизии, заведения, ресторанти, хотели и др. са събрани близо 3 млн. лв. за носителите на сродни на авторското права в музиката – певци, музиканти, звукозаписни компании и лейбъли.

Докладът, озаглавен „Тенденции в колективното управление на правата на артистите-изпълнители и музикални продуценти в България през 2011 г.” показва известно подобряване на бизнес средата за правоносители, що се отнася до възнаграждения за използване на техните звукозаписи и видеоклипове.

Рязко са се увеличили и приходите за правоносителите, след като от началото на годината, ПРОФОН е изплатила близо 2.6 млн. лв. за българските и чуждестранни музиканти и звукозаписни компании или средно по 14 200 лв. на ден. Това е резултат и от рекордното разпределение на възнаграждения на обща стойност 5.5 млн. лв., което дружеството обяви в края на 2010 г.

От началото на годината ПРОФОН е лицензирала използването на музика в над 100 медии у нас (интернет, радиостанции и телевизии), както и в над 2500 търговски и туристически обекти.

Само за първите шест месеца, приходите за музиката в заведения, ресторанти, хотели и магазини формират 766 хил. лв., което е повече от възнагражденията от сектора, генерирани за цялата 2010 г. (755 хил. лв.). Причина за това е про-активното поведение и добрата комуникация на организацията в лицензирането на защитения репертоар, използван в тези обекти – със съдействието на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и регионалните й структури са проведени срещи с представители на туристическия бранш в 12 града. Екипът на ПРОФОН откри временни приемни на различни места по страната, а в същото време бе създадена и мрежа от регионални представители, които информират ползвателите за законовото изискване при използване на музика, извършват консултации и им оказват съдействие за сключване на договори.

Други важни моменти от доклада касаят нарастването с 22 % на членската маса на ПРОФОН, промените в Управителния съвет на дружеството и разширяването на партньорските взаимоотношения със сродни организации от целия свят. Приходите от сродни на авторското права в България стават все по-важни за артистите и продуцентите, става ясно още от доклада, след като продажбите на музика у нас драстично спадат през последните години. Най-потърпевша се оказва българската музика, чиито продажби през 2010 г. са се свили с близо 85 %. Като резултат, все повече артисти и компании разчитат на приходи от сродни на авторските права.

Коментари (0)

Публикувано в на 9 август 2011 г.