Българската култура плаче срещу Закона за авторското право

Българските творци се обединиха срещу промените в Закона за авторското право

На обща пресконференция на 30.09.2010 г., представители на българската култура, обединени в 21 граждански организации, защитаващи техните права, заявиха ясното си несъгласие с  предвидените промени в Закона за авторското право и сродните му права.

Под мотото „Творците срещу ограбването на българската култура” застанаха КОПИ-БГ , АРТИСТАУТОР, ФИЛМАУТОР, МУЗИКАУТОР,  ТЕАТЕРАУТОР, ПРОФОН, БУЛРЕПРО И КОПИ, ИЗА-АРТ, АСОЦИАЦИЯ „БЪЛГАРСКА КНИГА”, СЪЮЗ НА ПРЕВОДАЧИТЕ В БЪЛГАРИЯ,  СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ, СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ФИЛМОВИ ДЕЙЦИ, СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ МУЗИКАЛНИ И ТАНЦОВИ ДЕЙЦИ, ОБСЕРВАТОРИЯ ПО ИКОНОМИКА НА КУЛТУРАТА, АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ, БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА МУЗИКАЛНИТЕ ПРОДУЦЕНТИ, АСОЦИАЦИЯ НА ФИЛМОВИТЕ ПРОДУЦЕНТИ, БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА КИНОРЕЖИСЬОРИТЕ, АСОЦИАЦИЯ ЗА СВОБОДЕН ТЕАТЪР, АСОЦИАЦИЯ ЗА СВОБОДНИ ТЕАТРАЛНИ ИНИЦИАТИВИ, СДРУЖЕНИЕ НА ПИСАТЕЛИТЕ В БЪЛГАРИЯ.

Те показаха ясно желание да работят за промяна на закона между предстоящото първо и второ четене в Парламента.

Българските актьори, режисьори, музиканти, композитори, писатели, изпълнители, книгоиздатели, дизайнери, преводачи, оператори, театрали, музикални и филмови продуценти изтъкнаха три основни грешки, които ще са пагубни за развитието на българската култура:

  1. Отпадането на чл.26, който лишава творците от възнаграждение при копиране на произведенията им за лично ползване. Премахването на тази точка от закона е в разрез с европейското законодателство и ще коства на България стартиране на Наказателна процедура, за което алармираха и много европейски експерти. Освен това 20 % от приходите от прилагането на този член от Закона отиват директно във фонд „Култура” към Министерство на културата.
  2. Някои промени в Чл. 40 лишават творците от възможността да определят цената на своя труд. Тарифите за използване на произведения на изкуството от бизнеса ще се определят от чиновници, чрез тежка бюрократична процедура. Това ще доведе до практическо блокиране на работата на дружествата за колективно управление на права.
  3. Проектозакона не защитава българската култура от ограбване – санкциите, които са предвидени са прекалено ниски и провокират „законовото пиратство” от страна на бизнеса.

На пресконференцията стана ясно още, че водещи световни организации за защита на правата на творците също са изразили позицията, че тези проблеми в Закона трябва да се коригират, преди окончателното му приемане.

Чрез писма и срещи с българските институции мнението си са изказали Международната конфедерация на дружествата на авторите и композиторите (CISAC), Международната федерация на музикалната индустрия (IFPI), Европейската група на дружествата на авторите и композиторите (GESAC), Международната федерация на организациите за репрографски права (IFRRO), Международна конфедерация на музикалните издатели (ICMP), Алианс на изпълнителите и звукозаписните компании (AAPC),  Международното бюро на дружествата за механично възпроизвеждане (BIEM), Американската асоциация на звукозаписната индустрия (RIAA) и др.

Според българските творци Законът за авторското право трябва да работи за тях и трябва да бъде модернизиран, но така че адекватно да защитава правата им.

„Ние не искаме пари от държавата, искаме тя да ни осигури законодателство, което да ни създаде условия сами да печелим парите си”, каза изпълнителят и музикален продуцент Георги Енчев.

„Решихме чрез тази пресконференция да направим последен опит сега, между първо и второ четене на законопроекта, да ни бъде обърнато внимание, да бъде създадена работна група с наше участие, която да поправи грешките в законопроекта”, каза Кирил Маричков.

Творците са единодушни, че ако между първо и второ четене не бъде направена работна група, която да промени несправедливостите в закона, ще се наложи да бъдат поискани оставки.

“Тази законодателна промяна под директен, категоричен лобистки натиск е абсолютно безпрецедентна”, категоричен бе писателят и адвокат Радослав Парушев.

„Ще ви кажа и какво ще стане – Осакатяването на закона за авторското право ще мине през народното събрание, след което България ще бъде подложена на международни санкции и след това политическият инструмент, който е прокарал лобистките поправки ще бъде санкциониран”, каза още той.

Коментари (0)

Публикувано в на 3 октомври 2010 г.