Баба Перка разказва за вампири в „Отечествен фронт“

Резерват за таласъми – но не от Клифърд Саймък, а от Мартин Карбовски

Тази събота, 9 октомври, социалният ъндърграунд „Отечествен фронт” е посветен на мистериите на Северозападна България.

„В любимия край на Радичков продължават да живеят магическите същества от неговите разкази.” – разказва Мартин Карбовски. – „Спомнете си Радичковия тенец – днес той е пенсиониран, но е още жив в тишината на плевелите… Тайнствени гласове, самодиви и полтъргайсти – в забравеното от Бога и държавата село Шишенци се случват неща, които можем да разкажем само ние.”

Село Шишенци, някъде във видинския край, е метафора на обезлюдяването – в повечето села вече няма хора, а на тяхно място идват духовете. Мистични същества, които издават звуци и плашат бабичките.

Караконджули, таласъми и самодиви, леприкони и еднорози щъкат в едно изоставено българско село – толкова изоставено, че до него няма път. Пътят е погълнат от джунглата така, както последните бабички в село Шишенци са погълнати от невероятните истории на една призрачна страна – самодивите играят хоро, но никой не може да ги види, чуват се сватбарска музика и глъч, но никой не може да ги запише, извиват се неочаквани вихрушки, цяла сватба потъва вдън земя, намерено имане убива откривателя си, проклето злато върви в комплект с таласъм…

Легенди и истини. Митология и събития. Вярване и скепсис. Живи и умрели. Всичко това го има в този резерват за таласъми – село Шишенци. Има и такива стари български имена като баба Перка, която разказва истории за умрели, истории за вампири…

„България е призрачна страна!” – коментира Карбовски. – „Докато тя опустява, на мястото на хората се населват същества от подземния свят. Стотици села, в които е кипял животът, вече ги няма на картата. Но скелетите на къщите са там и покрай тях се случва нещо….

Бедни, бедни ми, Радичков! Днешното твое място е пълно само с духове и отиващи си легенди. Тенецът продължава да живее там, където хората живееха в един Радичков свят и където днес просто живеят в беднота и безпътие. Красотата на историите от този край продължава. Истината е някъде там, в легендите и отиващите си красиви умове на стари хора. Ако някой път идете в Шишенци, не забравяйте да си носите чесън в джоба! Може и да не помогне – особено срещу чудовищната самота на едно отиващо си време и хора!”

„Отечествен фронт” – събота, 9 октомври 2010 г., 18:00 по Нова телевизия

Видео анонс:

Коментари (0)

Публикувано в на 8 октомври 2010 г.