Айфеловата кула и Хеопсовата пирамида за продан?! National Geographic

Оценяване на безценното

Всеки от нас има любима сграда или постройка – за някои това е мостът Голдън Гейт, за други – Емпайър Стейт Билдинг или Айфеловата кула. Ние мислим за тези постройки, като на символи, недосегаеми и безценни, но наистина ли е така? Замисляли ли сте се някога колко точно струват? В новата поредица „Оценяване на безценното”, инженерът Кевин Кук се отправя на мисия да постави табела с цена на три от най-прочутите монументи на света: Айфеловата кула, Хеопсовата пирамида и сградата на гара Гранд Сентръл в Ню Йорк.

За да оцени всяка сграда възможно най-точно, Кевин ще се опита да го направи по три различни начина. Първо ще ги оцени като търговец на скрап, раздробявайки ги на парчета и продавайки ги едно по едно. После, като инженер,  ще открие как е била построена сградата и колко ще струва повторното й построяване днес. И накрая, с помощта на елитния уолстрийтски анализатор Винс Фарел, Кевин ще оцени приходите и разходите по поддръжката на сградата, сякаш оценява компания според индекса Дау Джоунс. И след като я купи, ще я донесе у дома под формата на завладяващ филм.

Хеопсовата пирамида – сряда, 21-ти септември, 22:00 ч.

В „Оценяване на безценното” инженерът Кевин Кук се опитва да постави цена на последното останало от Седемте чудеса на света – Хеопсовата пирамида. В покрайнините на египетската столица Кайро лежат 5,75 милиона тона варовик, струпани да приютява тялото на фараона Хуфу. От векове историци, археолози и изследователи са размишлявали и писали за тази изключителна постройка, но никой не й беше поставял цена… досега.

Кевин Кук ще разгледа три начина за оценяване на пирамидата. Колко струва материалът в нея? Колко ще струва да бъде построена отново? Каква е цената й като предприятие и колко ще струва да бъде изпратена в САЩ? Присъединете се към Кевин, който обикаля земното кълбо и се опитва да оцени безценното.

Гранд Сентръл Стейшън, Ню Йорк – сряда, 28-ти септември, 22:00 ч.

„Гранд Сентръл” се издига в сърцето на Манхатън от почти сто години и все още е най-голямата и натоварена гара в света. Завършена през 1913 г. построяването й отнема 10 години. Днес тя е не само важна транспортна връзка, но и неизменна туристическа атракция. От тук дневно преминават 750 хиляди човека и само една трета от тях го правят, за да се качат на влак. Но колко от тях са спрели, за да се запитат каква всъщност е цената й?

Коментари (0)

Публикувано в на 29 август 2011 г.