Авторите на „Губя контрол, когато“ си търсят парите от Миро

Миро със забрана да пее “Губя контрол, когато…”

Ясен Козев и Крум Георгиев изпратиха нотариална покана на певеца за системно нарушаване на правата им

Авторите на музиката и аранжимента на най-големия хит в българския ефир “Губя контрол, когато…” – Ясен Козев и Крум Георгиев, забраниха на Мирослав Костадинов (Миро) да изпълнява на публични места тяхното произведение. Това означава, че Миро няма да може да пее песента по участия, турнета и телевизионни изяви. Забраната на публичното изпълнение е вследствие на изпратена до Миро нотариална покана. Причината е, че Миро е в грубо нарушение на Закона за авторското право и сродните му права и от 2008 година насам не е уредил отношенията си с основните автори на песента.

Ясен и Крум уточняват още, че излъчването и ротацията на парчето в електронните медии не са обект на нотариалната покана, тъй като по силата на сключени договори с ползватели правата на авторите са отдавна уредени. И искането на Миро тя да не звучи в българския ефир е само негово.

“Решението да прибегнем до изпращането на нотариална покана е следствие на многократните ни опити да уредим отношенията си с Миро по общоприетия начин между колеги и партньори. За съжаление и до ден днешен Миро продължава да не спазва закона и да използва и преотстъпва без наше знание и разрешение авторските ни права върху “Губя контрол, когато…”.

Изненадани бяхме, когато парчето беше включено в диска с новия му албум “Омиротворен” без предварителното ни съгласие. Последва специална компилация, в която заедно с други музикални произведения беше включено и нашето, отново без да бъдем уведомени.

“Губя контрол, когато…” беше използвано и като част от рекламна и маркетингова кампания в една от електронните медии, отново без да бъде поискано съгласието ни. Недопустимо и неморално е изпълнител от ранга на Миро да пренебрегва законите в България, пренебрегвайки авторските права на композиторите и аранжорите на песента”, обясни Ясен Козев.

Чрез нотариалната покана авторите на “Губя контрол, когато…” са поставили и съответния законов срок, в който Миро трябва да изплати дължимите им авторски възнаграждения от февруари 2008 г. насам за всички видове използване на парчето, които той е осъществявал лично или чрез продуцентската си компания, на която е едноличен собственик и управител. В това число влизат и дължимите суми за изпълнението на живо в турнето, организирано от цирк Балкански за популязиране на последния му албум “Омиротворен” в 11 български града.

“Знаем, че решителността ни да спрем изпълнението на “Губя контрол, когато…” ще се отрази на музикалните фенове в България. Правим това обаче, за да заявим категорично, че е крайно време артистите в България да започнат да работят така както го правят западните им колеги. Готови сме да се възползваме от всички законови мерки, които следват след изпращането на тази нотариална покана и да защитим правата си. Имаме подкрепата и на Музикаутор, като организация за колективно управление на авторските права на композитори, аранжори и автори на текст за музика. Убеден съм, че много от колегите ни също ще застанат зад нас, тъй като и те ежедневно се сблъскват с подобни своеволия.”, уточни още Крум Георгиев.

***

Ясен Козев и Крум Георгиев са автори на музиката и аранжимента, заедно или поотделно на много български хитове през последните няколко години. Сред заглавията са „Топъл сатен” на Галя и Сатен, „Руж” на Петър Антонов и Йоана, „C’est la vie” и „Mr Dj” на Светла Иванова, песента за кампанията срещу рака на гърдата „Утре”, „Кажи ми” на Десислава и Ники Анков, „Ей така” на Алекс Жекова, проекта „Bulgaro” и много други.

Ден по-рано, без никакво допълнително разяснение Миро разпространи следното ултимативно писмо:

На вниманието на

Музикалните редактори на радиостанциите и телевизиите

Продуцентите на радио и тв предавания

От

Продуцентска компания David & Light

Представлявана от

Мирослав Костадинов – Миро

Продуцент и съавтор  на « Губя контрол когато «

Уважаеми колеги,

В качеството си на : Продуцент на звукозаписа и видеоклипа на „ Губя контрол когато „ , съавтор на аранжимента и автор на текста на песента, моля, да бъдат  спрени  от ротация песента и видеоклипа на „ Губя контрол когато„ в радио и тв ефира.

Благодаря ви предварително. Извинявайте за причиненото неудобство.

Приятна ваканция !

Мирослав Костадинов – Миро

1 август, 2011 година

София

Коментари (0)

Публикувано в на 3 август 2011 г.