Автори и слушатели на интернет радиа скачат срещу ПРОФОН

Ден след писмото на ПРОФОН, в Slusham.com се получи друго писмо:

НЕ на жестоката политика на PROPHON към българските интернет-станции
Група (Фейсбук група – бел. ред.) за всеки, който намира ценовата политика на ПРОФОН като ограничаваща и непосилна въобще за некомерсиалните станции в Интернет.
Нека променим нещата или поне да им дадем да се разбере, че искаме промяна! Влезте в тази група, ако искате да останат български On-line радиа.
http://www.facebook.com/home.php#!/group.php?gid=126193677407825&ref=mf

***

Намерихме някои въпроси, които потребители на форуми (основно Predavatel.com) дискутират, във  връзка с исканите пари от онлайн радиа:

„Аз не мога да разбера, защо тарифата, която трябва да се заплаща на ПРОФОН се формира само на базата процент на музиката, която излъчваш и брой слушатели, а къде отиват рекламните приходи? Как може на ефирните радиа да им се отчита и на рекламни приходи, а на интернет не може.”

Друг въпрос, който често се задава, е „Къде са договорите на членовете му (на ПРОФОН) за представителство на правата за излъчване? Къде са публикувани каталозите им?”

От Slusham.com мислим следното:

Може би е добре да се заплаща „удоволствието” да правиш радио. Според нас нередностите (ако има такива) около ПРОФОН не могат да спрат собственик на интернет радио да плати на онзи, на когото смята за редно да си плати.

Проблемът е, че хора използват „казуса ПРОФОН” като претекст да не плащат на никого. Не вярваме, ако даден собственик на радио покаже документ за разход по права, пък било то и не към ПРОФОН, някой да му направи проблем.

Коментари (14)

Публикувано в на 22 май 2010 г.