Apple предупреждава за по-ниски доставки на iPhone, тъй като Covid ограничава завода в Китай

  • Apple очаква по-ниски доставки на iPhone 14 Pro и Pro Max
  • Apple намали капацитета на фабриката си в Китай
  • Доставчикът на Apple Foxconn преразглежда прогнозата за Q4

ТАЙПЕ, 7 ноември (Ройтерс) – Apple Inc (AAPL.O) Китай очаква по-ниски доставки на премиум модели iPhone 14 след значително съкращаване на производството в засегната от вируси фабрика.

Търсене на смартфони от висок клас, сглобени във Foxconn (2317.TW) Заводът в Джънджоу помогна на Apple да остане ярка точка в технологичния сектор, засегнат от съкращенията на потребителските разходи на фона на нарастващата инфлация и лихвените проценти.

Базираният в Калифорния търговец на дребно обаче стана жертва на китайската политика за нулев COVID-19, която доведе до глобални компании, включително Canada Goose Holdings Inc. (GOOS.TO)и Estee Lauder Companies Inc (след) Затворете местните магазини и намалете прогнозите.

„В момента това съоръжение работи със значително намален капацитет“, каза Apple в неделя, без да уточнява степента на намалението.

„Продължаваме да виждаме силно търсене на моделите iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Сега обаче очакваме по-ниски доставки на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max, отколкото очаквахме по-рано“, се казва в изявление.

Reuters съобщи миналия месец, че производството на iPhone през ноември във фабриката на Foxconn в Джънджоу може да падне с до 30% поради ограниченията на Covid-19.

Фабриката в централен Китай, в която работят около 200 000 души, беше разтърсена от недоволство заради строгите мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19, като много работници напуснаха обекта.

Изследователят на пазара TrendForce миналата седмица намали прогнозата си за доставка на iPhone за периода октомври-декември от 80 милиона на 2 милиона до 3 милиона единици поради фабрични проблеми.

READ  Иън беше понижен до посттропическа буря, след като удари Южна Каролина и уби най-малко 42 души във Флорида.

Apple, която започна да продава гамата си iPhone 14 през септември, каза, че клиентите ще трябва да чакат по-дълго.

„Всичко, което засяга производството на Apple, очевидно се отразява на цената на акциите им“, каза Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial в Шарлот, Северна Каролина.

„Но това е част от много по-дълбока история – несигурността около бъдещето на китайската икономика… Тези заглавия са част от продължаваща история за това дали има някаква истина в постоянните слухове, които официалните лица обсъждат. Мерките ще бъдат премахнати през първото тримесечие.“

Китай в понеделник регистрира най-високия си брой нови инфекции с COVID-19 за шест месеца, което смути втората по големина икономика в света от октомври. През уикенда здравните служители казаха, че ще се придържат към строгите ограничения за коронавирус, надявайки се да улеснят инвеститорите.

Междувременно Apple очаква да произведе поне 3 милиона iPhone 14 по-малко тази година от планираното поради по-слабото търсене на модели от по-нисък клас, съобщи Bloomberg News в понеделник, цитирайки хора, запознати с плана.

Най-ценната компания в света, с пазарна капитализация от 2,2 трилиона долара, прогнозира миналия месец, че растежът на приходите за октомври-декември ще се забави от 8% през предходното тримесечие – въпреки че наблюдателите на пазара бяха положителни в слабия сектор.

„Тъй като Apple отчете положителни насоки преди две седмици, това сочи възможността за по-дълго и по-строго блокиране“, казаха анализатори от Credit Suisse, които очакват продажбите на iPhone да бъдат изместени за по-късните тримесечия, вместо да бъдат загубени.

Те изчисляват, че приходите на Apple ще нараснат с 3% през текущото тримесечие, като продажбите на iPhone ще нараснат с 2% до 73 милиарда долара.

READ  Камала Харис: Тайните служби казват, че кортежът на вицепрезидента първо е претърпял механична повреда, когато превозното средство се е ударило в бордюра
Ройтерс Графика

Foxconn намалява перспективите

Тайванската Foxconn е най-големият производител на договорна електроника в света и най-големият производител на iPhone на Apple, който представлява 70% от глобалните доставки. Има производствени мощности за iPhone в Индия и Южен Китай, но най-големият е в град Джънджоу в източната китайска провинция Хенан.

Местни власти наскоро коментираха броя на случаите на COVID-19 в завода. Foxconn отказа да съобщи броя на инфекциите или да коментира състоянието на засегнатите.

В понеделник компанията заяви, че работи за възобновяване на пълното производство в Джънджоу възможно най-скоро. Лице, запознато с въпроса, каза на Reuters, че целта на Foxconn ще бъде през втората половина на ноември.

По искане на местното правителство Foxconn заяви, че прилага мерки за предотвратяване на разпространението на COVID-19, включително ограничаване на движението на работници между приюта и района на фабриката.

Производителят също стартира кампания за набиране на персонал, за да предложи на работниците, напуснали завода от 10 октомври до 5 ноември, еднократен бонус от 500 юана ($69) след завръщането им. Той рекламира заплати от 30 юана на час, по-високи от основната заплата от 17 до 23 юана, казаха някои работници пред Ройтерс.

Икономическата зона на летище Джънджоу, където се намира фабриката за iPhone, влезе в седемдневно блокиране в сряда, включително забрана на жителите да излизат и разрешаване на достъп само на разрешени превозни средства. Прочетете още

Foxconn каза, че правителството на провинцията „е дало да се разбере, че ще подкрепи напълно Foxconn, както винаги“.

„Poxcon сега работи с правителството в съгласувани усилия за премахване на епидемията и възобновяване на производството до пълния му капацитет възможно най-бързо.“

READ  Индия забранява износа на пшеница, тъй като горещата вълна се отразява на добивите и нарастването на вътрешните цени

Foxconn, която преди това изрази „предпазлив оптимист“ относно насоките си за печалбата за четвъртото тримесечие, заяви в понеделник, че перспективата ще бъде „понижена“ предвид събитията в Джънджоу.

Четвъртото тримесечие традиционно е най-горещият сезон за тайванските технологични компании, тъй като те продават смартфони, таблети и други електронни устройства за празничния пазарен период в края на годината на западните пазари. Foxconn съобщава резултатите си за третото тримесечие на 10 ноември.

Компанията, официално Hon Hai Precision Industry Co Ltd, отбеляза спад на цената на акциите си с 0,5% по време на търговията в понеделник, спрямо ръст от 1,5% на референтния индекс. (.TWII).

($1 = 7,2135 китайски юана ренминби)

Репортажи от Бен Бланчард и Сара Ву в Тайпе, Каролин Валеткевич в Ню Йорк и Джайвир Шехават в Бангалор; Допълнителен репортаж от Бренда Коу; Написано от Myeong Kim; Редактиране от Даниел Уолис и Кристофър Кушинг

Нашите стандарти: Принципи на Thomson Reuters Trust.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.