Ансамбли Филип Кутев, Тракия и Пирин в зала 1 на НДК

Броени дни до новото издание на НОЩ НА АНСАМБЛИТЕ на 2 май

Билетите за единственото по рода си фолклорно надиграване се продават в ticketportal.bg и в Билетния център на НДК

Броени дни остават до новото издание на „Нощ на ансамблите“ на 2 май в зала 1 на НДК, когато трите най-големи български ансамбъла – „Филип Кутев“, „Тракия“ и „Пирин“, ще се впуснат в незабравимо фолклорно надиграване. Трите емблематични състава отново ще излязат на една сцена, за да покажат заедно красотата на българския фолклор, като този път ще изненадат многобройните си почитатели с нови изпълнения и пролетно настроение.

По време на хитовия танцов и музикален спектакъл на 2 май в зала 1 на НДК ансамблите ще представят над 20 изпълнения, сред които: „Шопско хоро“ („Филип Кутев“), „Гергьовден“ („Тракия“), „Пролетни песни и игри“ („Пирин“), „Мълчаното“ и „Арамии“ („Филип Кутев“), „Добруджанска танцова импресия“ („Тракия“), „Гайда“ („Пирин“), „Кожильо“ („Филип Кутев“), „Звонче дрънка“ („Пирин“), „Ой, море, кавали“ („Тракия“) и много други.

Събитието е единствено по рода си и събира над 150 души – танцьори, певци и музиканти, които създават незабравимо почти тричасово шоу. В традиционната вече „Нощ на ансамблите“ участниците сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да изиграят общо хоро на финала. За първи път трите ансамбъла се събират на една сцена в рамките на „Салон на изкуствата“ през май 2002 г. по идея на Христо Друмев, тогава директор на НДК.

„Нощ на ансамблите“ се радва на изключителен интерес и препълнени зали след миналогодишното издание и турнето в София, Варна и Пловдив през ноември 2017 г. За безспорния успех на спектакъла говори фактът, че и тази година има дати в морската столица (Варна, 6 октомври, Зала Конгресна) и в града под тепетата (Пловдив, 7 октомври, спортна зала С.И.Л.А.).

Билети за спектакъла „Нощ на ансамблите“ се продават на цени от 15 до 40 лева – в ticketportal.bg, в Билетния център на НДК, както и в мрежата на „Тикетпортал“ в цялата страна.

Ансамбъл „Филип Кутев“

Националният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ е създаден през 1951 г. от знаменития композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето богатството на българския фолклор, като го представя чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните състави не само у нас, но и по света. Ансамбъл „Филип Кутев“ има над 7000 концерта из цяла България, както и в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл „Тракия“

Фолклорен ансамбъл „Тракия“ е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите представят по неповторим начин фолклорното богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за неувяхващия заряд и младежкото излъчване носят изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Ансамбъл „Пирин“

Създаден през 1954 г., ансамбъл „Пирин“ е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на нашето народно изкуство по света. Творческата биография на ансамбъла включва хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в цял свят. В репертоара си ансамбъл „Пирин“ има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Линк онлайн билети

Коментари (0)

Публикувано в на 20 април 2018 г.